Microsoft представила ПК Copilot+ з вбудованими можливостями генеративного штучного інтелекту

Мета полягає в тому, щоб обробляти більше даних за допомогою штучного інтелекту локально, а не в хмарі.

7 хв. читання
Microsoft представила ПК Copilot+ з вбудованими можливостями генеративного штучного інтелекту

Ми вже кілька місяців чули чутки про те, що Microsoft працює над так званими “комп’ютерами зі штучним інтелектом”. І ось, напередодні Microsoft Build 2024, компанія виклала своє бачення ПК Copilot+.

Microsoft називає свою версію комп’ютерів Copilot+, які генеральний директор Сатья Наделла описав як “новий клас комп’ютерів з Windows”. Вони містять апаратне забезпечення, призначене для обробки більш генеративних процесів AI Copilot локально, а не покладаючись на хмару. Для цього потрібен чіпсет з нейронним процесором (NPU), і такі виробники, як Qualcomm, закладають основу для цього за допомогою таких чіпів, як Snapdragon X Elite.

Microsoft використовує партнерський підхід до створення ПК Copilot+. Поряд з такими виробниками мікросхем, як AMD, Intel і Qualcomm, до співпраці долучилися найбільші OEM-виробники, зокрема Acer, ASUS, Dell, HP і Lenovo. Перші ноутбуки Copilot+ доступні для попереднього замовлення вже сьогодні, а їх відправка розпочнеться 18 червня. Ціни починаються від $999 в США.

Юсуф Мехді, виконавчий віце-президент Microsoft і директор з маркетингу споживчого сегменту, заявив під час заходу, що компанія повністю переосмислила, що таке комп’ютер на базі Windows. Він стверджував, що комп’ютери Copilot+ є найпотужнішими комп’ютерами за всю історію (нам потрібно буде перевірити, чи підтвердиться це твердження в реальних умовах). Незважаючи на це, за словами Мехді, перше покоління ноутбуків “неймовірно тонке, легке і красиве”.

Інші комп’ютери зі штучним інтелектом, представлені на ринку, мають продуктивність 10 TOPs (тера операцій за секунду). Для того, щоб називатися комп’ютером Copilot+, система повинна мати продуктивність NPU щонайменше 40 TOPs, а також щонайменше 16 ГБ оперативної пам’яті і 256 ГБ пам’яті для зберігання даних. Qualcomm стверджує, що Snapdragon X Elite забезпечує до 75 TOPs в цілому. Але чисті технічні характеристики мають менше значення, ніж те, що Microsoft може насправді зробити з апаратним забезпеченням.

Мехді також припустив, що комп’ютери Copilot+ на 58% швидші, ніж MacBook Air на базі M3 (хоча варто зазначити, що Apple вже використовує більш потужні чіпи M3 у своїх ноутбуках, а чіпи M4 з’являться дуже скоро). Компанія припускає, що ноутбуки Copilot+ зможуть працювати до 22 годин від батареї при відтворенні відео в локальному режимі та до 15 годин при перегляді веб-сторінок.

Щоб допомогти зробити все це можливим, Windows Copilot Runtime має понад 40 моделей штучного інтелекту, які є частиною нового шару Windows 11. Кажуть, що вони глибоко інтегровані в Windows, щоб допомогти їм ефективніше отримувати доступ до апаратного забезпечення і використовувати більш надійні опції конфіденційності та безпеки. За словами представників Microsoft, моделі можуть працювати в будь-якій програмі.

Що стосується функцій Windows, то про один аспект комп’ютерів Copilot+ вже давно ходять чутки. Він називається Recall, і ви можете думати про нього як про більш просунуту версію функції Timeline з Windows 10. Ви зможете використовувати підказки природною мовою, щоб змусити комп’ютер відновити інформацію на основі того, що ви пам’ятаєте про неї. Ви зможете прокручувати програми, документи та повідомлення на досліджуваній часовій шкалі.

За словами Мехді, Microsoft створила Recall з урахуванням відповідальних стандартів штучного інтелекту. Дані з нього залишатимуться на вашому комп’ютері і не використовуватимуться для навчання моделей штучного інтелекту Microsoft.

Крім того, ви зможете відновити старі знімки у Windows Photos за допомогою інструменту під назвою Super Resolution. Також додаток запропонує можливість розповісти історію, засновану на ваших фотографіях, за допомогою ШІ-оповідача. Live Captions, тим часом, пропонуватиме субтитри в реальному часі та переклад на англійську мову з більш ніж 40 мов (і ще більше з’явиться) як з живого, так і з попередньо записаного відео.

Microsoft тепер має власну технологію масштабування (подібну до DLSS від NVIDIA) і для ігор. Вона називається Auto Super Resolution і, як кажуть, використовує ШІ для збільшення роздільної здатності графіки та покращення частоти оновлення в реальному часі без впливу на продуктивність.

Також з’явився новий додаток Copilot, який можна використовувати як окреме вікно, бічну панель або в повноекранному режимі. Ви зможете перетягувати елементи в Copilot з будь-якої іншої частини Windows. Завдяки новій клавіші Copilot на клавіатурі, ви зможете запускати додаток одним натисканням фізичної кнопки. Згодом Copilot також дозволить вам змінювати налаштування Windows.

Враховуючи, що Qualcomm використовує архітектуру Arm, не дивно, що Microsoft переробила Windows 11 для чіпів на базі Arm. Microsoft вже деякий час намагається зробити комп’ютери з Windows на базі архітектури Arm популярними, але з неоднозначними результатами. Кілька років тому у нас були серйозні застереження щодо Surface Pro 9 на базі Arm. Але, можливо, цього разу компанія нарешті розколола цей горіх.

Щоб допомогти в цьому, Microsoft розробила емулятор під назвою Prism, який, як кажуть, настільки ж ефективний, як і Rosetta 2 від Apple. Мета емулятора – допомогти користувачам без проблем запускати застарілі програми x86/x64. Основні програми, такі як Zoom, Chrome, Spotify та Photoshop, працюватимуть на Windows на базі Arm.

ПК Copilot+ є природним розвитком того, що ми бачили у флагманських телефонах Android протягом останніх кількох років. Наприклад, найновіші пристрої Google Pixel виконують багато процесів генеративного ШІ на пристрої, використовуючи можливості чіпів Tensor компанії.

Тим часом, очікується, що Apple зробить значний крок у сфері генеративного ШІ на своїй Всесвітній конференції для розробників наступного місяця. Чіп M4, який нещодавно дебютував у новому iPad Pro, як кажуть, здатний забезпечити роботу GAI, і цей чіпсет повинен з’явитися на комп’ютерах Mac пізніше цього року. Кажуть, що Apple також працює над угодою з OpenAI, можливо, для того, щоб впровадити свої технології штучного інтелекту в Siri.

Що таке комп’ютер зі штучним інтелектом (AI PC)? Чи варто його купувати?

Поділитися
Exit mobile version