Огляд всіх представлених Microsoft комп’ютерів Copilot+. Чи є вони реальними конкурентами MacBook M3 від Apple?

Від Acer до Dell і Lenovo - ось кожен новий ноутбук, створений для ери комп'ютерів зі штучним інтелектом.

13 хв. читання

Напередодні конференції Build цього тижня Microsoft разом з HP, Dell, Lenovo та майже всіма іншими виробниками комп’ютерів, про яких ви можете собі уявити, запускає комп’ютери зі штучним інтелектом наступного покоління, що отримали назву Copilot+, які працюють на новітніх обчислювальних платформах Qualcomm.

Процесори Qualcomm Snapdragon X Elite і X Plus безпосередньо конкурують з лінійкою MacBook серії M від Apple – зокрема, з M3 MacBook Air, який демонструє вражаючий час автономної роботи та ефективність у тонкому і легкому корпусі – і потенційно може стабілізувати досить непослідовну екосистему ноутбуків на базі Windows, щоб відповідати більш досконалій вертикальній інтеграції апаратного та програмного забезпечення Apple.

Зрозуміло, що це не перше родео Microsoft і Qualcomm; ці дві компанії раніше співпрацювали над ноутбуками Surface на базі Arm, які отримали здебільшого негативні відгуки. Нові чіпи Snapdragon X обіцяють кращу обчислювальну потужність (особливо в додатках зі штучним інтелектом, таких як переклад голосу в реальному часі та відтворення старих файлів), довший час автономної роботи та достатній приріст ефективності, щоб зробити фізичні вентилятори охолодження не обов’язковими в багатьох моделях.

Ось короткий огляд усіх анонсованих ноутбуків Copilot+, які використовують новітні чіпсети Qualcomm і потенційно можуть замінити системи на базі Intel, AMD та Apple Silicon, що вже представлені на ринку.

Microsoft Surface Pro та Laptop

Surface Laptop, Copilot+ PC
Surface Laptop, Copilot+ PC

Microsoft розпочала свою діяльність з двох оновлених моделей Surface Pro та Laptop. (Примітка: нумерації більше немає.) Обидві системи були вперше анонсовані як варіанти “для бізнесу” під час березневого заходу компанії, але тепер вони доступні на споживчому рівні. З цією зміною з’явилися нові чіпи Qualcomm Snapdragon X Elite, які замінили попередню серію Intel Core Ultra, забезпечуючи аналогічну або, можливо, кращу повсякденну продуктивність, особливо в завданнях, пов’язаних зі штучним інтелектом, які використовують спеціальний нейронний процесор (NPU) Qualcomm Hexagon.

Surface Pro має 13-дюймовий дисплей Pixel Sense Flow, який оновлюється з частотою 120 Гц і, що важливо, оснащений OLED-панеллю з підтримкою HDR порівняно з РК-дисплеєм бізнес-моделі. Microsoft стверджує, що новий Surface Pro на 90% швидший за Surface Pro 9, з можливістю підключення до Wi-Fi 7 та запису відео у форматі 4K за допомогою задньої камери. Що стосується фронтального датчика для відеодзвінків, Microsoft вбудувала те, що вона називає “нашою найкращою камерою Surface за всю історію”.

Також була анонсована нова клавіатура Surface Pro Flex для пристрою 2-в-1. Цей аксесуар дозволяє користувачам вводити та реєструвати вхідні дані, незалежно від того, підключена вона до Surface Pro чи від’єднана від нього, звідси і назва “Flex”. Він має на 14 відсотків більший тачпад, ніж у попереднього покоління, і підтримує тактильний зворотний зв’язок для більш тактильних відчуттів. Ви можете оформити попереднє замовлення на Surface Pro вже сьогодні за стартовою ціною $999.

Ноутбук Surface Laptop доступний у двох конфігураціях: 13,8 та 15 дюймів, з об’ємом пам’яті від 16 Гб оперативної та 256 Гб постійної, а також з такою ж РК-панеллю, як і в попередніх моделях. Ви можете придбати Surface Laptop за ціною від $999.

Ноутбук також тонший за своїх попередників, тепер має тактильний тачпад і може підключатися до трьох 4K-моніторів, коли екран пристрою активний – тонкий натяк на MacBook Air M3 від Apple. Що стосується часу автономної роботи, Microsoft заявляє, що новий Surface Laptop “майже вдвічі довше працює від батареї, ніж Surface Laptop 5”, пропонуючи до 22 годин відтворення відео в локальній мережі.

Lenovo Yoga Slim 7x та ThinkPad T14s Gen 6

Lenovo Yoga Slim 7x (Фото Kerry Wan/ZDNET)

Лінійка ноутбуків Yoga від Lenovo завжди була більш експериментальною, ніж ThinkPad та IdeaPad. З новим Yoga Slim 7x, названим на честь Snapdragon “X” Elite під капотом, компанія позиціонує ноутбук як один з найтонших і найпотужніших своїх пристроїв. При товщині 12,9 мм, вигнутих краях і вазі 2,82 фунта, ноутбук ледь важчий за M3 MacBook Air. Проте він оснащений 14,5-дюймовим OLED-дисплеєм з роздільною здатністю 3K і частотою оновлення 90 Гц, який має достатню яскравість (1000 ніт) для використання поза приміщенням.

ThinkPad T14s Gen 6, популярний серед бізнес-користувачів, є першим комп’ютером компанії Copilot+ для підприємств. Він оснащений до 64 ГБ оперативної пам’яті, 14-дюймовим дисплеєм, підтримкою Wi-Fi 7 та акумулятором ємністю 58 Вт-год, який, як стверджує Lenovo, має забезпечити таку ж “багатоденну автономну роботу”, як і Yoga Slim 7x.

Завдяки Snapdragon X Elite та AI Core від Lenovo, Yoga Slim 7x та ThinkPad T14s Gen 6 легко впораються з більшістю завдань зі штучним інтелектом, включаючи перетворення тексту в зображення, редагування фото та відео, фільтри для відеодзвінків тощо. Безумовно, допомагає те, що кожна система Copilot+, згадана в цьому списку, може отримати доступ до можливостей великої мовної моделі (LLM) на пристрої, навіть у режимі офлайн, що забезпечує більш гнучку творчість.

Lenovo Yoga Slim 7x надійде у продаж у червні за очікуваною стартовою ціною $1 199, а ThinkPad T14s Gen 6 вийде на ринок приблизно в той самий час за стартовою ціною $1 699.

HP OmniBook X та EliteBook Ultra

Фото Kyle Kucharski/ZDNET

Нові ноутбуки HP OmniBook X та EliteBook Ultra є одними з найтонших комп’ютерів Copilot+, представлених сьогодні. Обидві моделі мають 14-дюймові дисплеї (сенсорний IPS-дисплей в OmniBook та світлодіодний сенсорний екран в EliteBook Ultra), важать трохи менше трьох кілограмів та оснащені акумуляторами ємністю 59 Вт-год, яких, як стверджує HP, вистачить на 22 години відтворення Netflix (або 12 годин дзвінків у Microsoft Teams, якщо ви віддаєте перевагу саме цьому показнику).

Нові ноутбуки HP, призначені для фрілансерів і розробників, використовують чіп Snapdragon X Elite для різних завдань зі штучним інтелектом і завдань на пристрої, включаючи аналіз таблиць Excel, зворотний зв’язок у режимі реального часу для презентацій та інші функції Copilot. Компанія HP настільки прихильна до розповіді про штучний інтелект, що на обкладинках OmniBook X та EliteBook Ultra з’явився новий логотип “AI Helix” – “Спіраль штучного інтелекту”.

OmniBook X та EliteBook Ultra доступні для попереднього замовлення вже сьогодні за стартовою ціною $1 199 (до 2 ТБ пам’яті та 32 ГБ оперативної пам’яті) та $1 699 (512 ГБ пам’яті та 16 ГБ оперативної пам’яті), відповідно, а поставки розпочнуться 18 червня.

Dell XPS 13, Latitude 7455

Фото Cesar Cadenas/ZDNET

Не дивно, що хоча Dell також перейшла на платформу Snapdragon X Elite від Qualcomm з XPS 13, зовнішній вигляд ноутбука залишився майже незмінним. Його промисловий дизайн, від повністю алюмінієвого корпусу до високого співвідношення екрану до корпусу і тепер вже стандартизованого ряду сенсорних функцій, просто чудовий.

Завдяки Snapdragon X Elite для хмарних і локальних додатків зі штучним інтелектом та сподіваному підвищенню продуктивності акумулятора, клієнти можуть очікувати на покращення у всьому користувацькому досвіді. Наразі немає підтвердження того, що компанія також переведе свої 14-дюймові та 16-дюймові моделі XPS від Intel, але це не повинно стати проблемою, оскільки Dell XPS 13 може стати найкращим (і єдиним) варіантом, який сподобається шанувальникам ультрапортативного форм-фактору.

Для бізнес-користувачів Dell також випускає Latitude 7455 з процесором Snapdragon X Series. Компанія заявляє, що це найтонший ноутбук Latitude за всю історію, з алюмінієвим корпусом, що складається з трьох частин, який робить його настільки ж витонченим на вигляд, наскільки і зручним для перенесення.

XPS 13 доступний для попереднього замовлення вже сьогодні за стартовою ціною 1299 доларів, тоді як Latitude 7455 вийде на ринок пізніше цього року, а його ціна ще не підтверджена.

Acer Swift 14 AI

Фото Sabrina Ortiz/ZDNET

Сьогодні Acer також представила свій новий Swift 14 AI, перший ПК компанії з технологією Copilot+, який має тонкий і легкий алюмінієвий корпус, 14,5-дюймовий IPS-дисплей з частотою оновлення 120 Гц, гнучкий шарнір на 180 градусів, а також до 32 ГБ оперативної пам’яті та 1 ТБ пам’яті для зберігання даних. Важливо, що тачпад має індикатор активності, який загоряється, коли система або Copilot увімкнені.

Система працює на базі процесорів Qualcomm Snapdragon X Elite або X Plus, які підтримують технологію штучного інтелекту Hexagon NPU AI Engine з продуктивністю до 45 трильйонів операцій на секунду (TOPS). Покращення ШІ в поєднанні з інфрачервоною веб-камерою з роздільною здатністю 1440p QHD і потрійним мікрофоном повинні зробити відеодзвінки одними з найкращих на ринку. Ми плануємо незабаром перевірити це на власному досвіді.

Acer Swift 14 AI вперше з’явиться у продажу в Європі, на Близькому Сході та в Азії в червні, а в Північній Америці з’явиться в липні за стартовою ціною 1 099 доларів США.

Samsung Galaxy Book 4 Edge

Фото Sabrina Ortiz/ZDNET

Хоча Samsung нещодавно випустила серію Galaxy Book 4, останній варіант Edge оснащений – як ви вже здогадалися – процесором Snapdragon X Elite, що розширює можливості штучного інтелекту, як-от новий Paint Cocreator від Microsoft, ефекти Windows Studio, Recall та інші функції.

Решта специфікацій відносно схожа на стандартні моделі Galaxy Book компанії: два розміри (14 і 16 дюймів), дисплей Dynamic AMOLED 2X з антивідблисковим покриттям, Wi-Fi 7 і спеціальна клавіша Copilot.

Ціна 14-дюймового Galaxy Book 4 Edge стартує від 1349 доларів США, а 16-дюймового розміру – від 1749 доларів США з 1 ТБ пам’яті. Samsung заявляє, що ноутбуки доступні для попереднього замовлення вже сьогодні.

Asus Vivobook S 15

Фото Sabrina Ortiz/ZDNET

Asus Vivobook S 15 з процесором Snapdragon X Elite або X Plus стане першим ноутбуком компанії, який працюватиме на новітньому чіпсеті на базі архітектури Arm. Як і його Intel-побратим, новий Vivobook оснащений 15,6-дюймовим OLED-дисплеєм, який оновлюється з частотою 120 Гц, що робить його одним з найбільших варіантів серед нових ПК Copilot+. Лише в цій моделі Asus обрізала рамки та корпус, щоб зробити пристрій більш портативним, ніж здається з огляду на розмір екрану.

Vivobook S 15 доступний для попереднього замовлення вже сьогодні за стартовою ціною 1299 доларів і буде доставлений до 18 червня. За ці гроші ви зможете отримати до 32 ГБ оперативної пам’яті та 1 ТБ пам’яті для зберігання даних, зі слотом для карт пам’яті microSD для розширення пам’яті. Це на додаток до двох портів USB-A, двох портів USB Type-C (4.0), одного HDMI 2.1 і 3,5-мм роз’єму для навушників.

Microsoft представила ПК Copilot+ з вбудованими можливостями генеративного штучного інтелекту

Поділитися
Exit mobile version