Давайте розглянемо тему, якої більшість із нас воліли б уникати: наша цифрова спадщина. Іншими словами, що станеться з усіма нашими цифровими матеріалами після нашої смерті?

Якщо Ви читаєте це, швидше за все, у Вас є багато цифрового матеріалу, як на Ваших власних пристроях, так і в хмарі: резервні копії, фотографії, твіти, повідомлення у Facebook, тексти, що завгодно. Якщо Вас не стане, вони можуть перебувати в мережі дуже довго — і деякі з них можуть бути важливими для Ваших близьких.

Тож давайте глибоко вдихнемо та обговоримо, як полегшити життя своїм друзям і родичам, якщо з Вами щось трапиться.

Оскільки Вашим родичам чи друзям не приносить жодної користі мати право піклуватися про Ваші дані, якщо вони не мають Ваших паролів, Ви можете подумати про те, щоб довірити принаймні одній людині паролі до Вашого комп’ютера та / або Ваш менеджер паролів — або подумайте про те, щоб помістити цю інформацію в безпечне місце і повідомити хоча б одній людині про це місце.

Що ж стосується соціальних мереж, то отримання доступу до них може бути проблемою. Ви можете включити в заповіт, кому Ви хочете довірити всі свої облікові записи в соціальних мережах, що може дещо полегшити їм справу, але все одно буде потрібно багато звернень, щоб довести своє право керувати цими обліковими записами.

Є кілька компаній, які додали функції, які дозволяють заздалегідь планувати, хто уповноважений керувати Вашими обліковими записами в хмарі та/або соціальних мережах, якщо у Вас немає такої можливості. Нижче наведено, як деякі з основних онлайн-сервісів пропонують організувати Вашу цифрову спадщину.

МЕНЕДЖЕР НЕАКТИВНИХ ОБЛІКОВИХ ЗАПИСІВ GOOGLE

Менеджер неактивних облікових записів Google — це один із найповніших інструментів для догляду за Вашою цифровою спадщиною — навіть якщо Ви просто тимчасово не маєте можливості керувати своїм акаунтом.

  • Почніть з того, що перейдіть до Менеджера неактивних облікових записів і натисніть кнопку Почати. Ви збираєтеся пройти через три налаштування: коли ввімкнеться неактивний менеджер облікового запису, кого повідомити і чи все потрібно видалити.

  • Спочатку Ви вирішуєте, коли саме менеджер повинен активуватися: якщо Ваш обліковий запис неактивний протягом 3, 6, 12 або 18 місяців. Вас також просять підтвердити номер телефону та/або один або кілька облікових записів електронної пошти, за якими з Вами можна зв’язатися. Якщо Ви не заходите в обліковий запис, Google зв’яжеться з Вами за номером телефону або електронною адресою за місяць до закінчення встановленого часу, щоб переконатися, що Вас більше немає (а не Ви просто забули про цей обліковий запис).

  • На наступній сторінці можна перерахувати до десяти людей, яких Google має сповістити про те, що Ваш обліковий запис не активний. Для кожної людини Ви можете точно вказати, до яких програм вона може мати доступ, починаючи від Вашого календаря і контактів до Вашого облікового запису Google і покупок. Ви також можете просто надати їм доступ до всіх Ваших програм.

  • Якщо хочете, Ви можете додати їхній номер телефону, щоб Google міг використовувати його для підтвердження їхньої особистості (і, що досить моторошно, Ви можете додати особисте повідомлення, щоб надіслати їм).
  • Ви також можете активувати повідомлення Gmail будь-кому, хто надішле Вам електронний лист після того, як менеджер запуститься, повідомляючи їм, що обліковий запис більше не активний. Ви можете надіслати повідомлення всім, хто надсилає Вам електронні листи, або лише людям із вашого списку контактів.

  • Нарешті, Ви можете влаштувати видалення всього облікового запису через три місяці після того, як він буде визнаний неактивним. За словами Google, це також включатиме будь-які загальнодоступні дані, такі як відео YouTube. (Якщо Ви вказали когось, хто матиме доступ до Вашого облікового запису, це дасть йому три місяці, перш ніж обліковий запис буде вилучено, щоб зберегти все, що вони хочуть.)

  • Нарешті, Ви отримаєте можливість переглянути свій план і підтвердити, що це те, що Ви хочете.

НАЛАШТУВАННЯ УВІКОВІЧЕННЯ FACEBOOK

Facebook називає свою цифрову спадкову функцію “Налаштування увіковічення”. Вона схожа на аналогічні інструменти Google і Apple — надає вибраній особі доступ до Вашого облікового запису після Вашої смерті. Єдина відмінність полягає в тому, що, оскільки Facebook часто використовується для вшанування пам’яті людей, які загинули, є деякі додаткові речі, про які слід знати.

  • Для початку на сайті Facebook натисніть стрілку вниз у верхньому правому куті та перейдіть до Налаштування та конфіденційність > Налаштування. Переконайтеся, що Ви перебуваєте в розділі Загальні (перша категорія в лівій колонці) і виберіть Налаштування увіковічення.

  • Відкриється сторінка з поясненням, що Ви можете вибрати спадкоємця, який зможе керувати публікаціями на Вашій сторінці, видаляти Вашу сторінку, приймати нових друзів та оновлювати Ваш профіль. Facebook зв’яжеться з людиною, яку Ви виберете, тому, ймовірно, варто поговорити з нею про це заздалегідь.
  • Ви також можете назавжди видалити свій обліковий запис за посиланням унизу цієї сторінки. Якщо Ви цього не виберете, як тільки Facebook дізнається, що Вас більше немає в живих, він «увіковічить» Ваш обліковий запис. Це означає, що на Вашій сторінці буде розміщено слово «Пам’ятаю», Ваш вміст залишиться, а друзі зможуть залишати повідомлення у Вашій стрічці.

TWITTER

Twitter не надає жодного способу посмертної передачі Вашого облікового запису члену сім’ї чи другу. Хтось, хто хоче закрити обліковий запис померлого користувача Twitter, повинен буде заповнити форму, а потім надіслати купу документів, включаючи власне посвідчення особи та свідоцтво про смерть. Вони не матимуть доступу до облікового запису.

Twitter дозволить тому, хто звернувся з запитом, видалити Ваш обліковий запис за умови, що у нього є відповідні документи.

INSTAGRAM

Як і Twitter, Instagram не дає можливості заздалегідь спланувати, хто матиме доступ до Вашого облікового запису або що вони з ним будуть робити. Замість цього сайт увіковічить обліковий запис, як тільки він отримає підтвердження, наприклад, вирізку з газети або свідоцтво про смерть. Члени сім’ї також можуть вимагати закриття облікового запису, якщо у них є належні докази.

На момент написання цієї статті не було інших сайтів соціальних мереж, які б мали якісь особливі функції для того, що відбувається, коли користувача більше немає. Натомість члени сім’ї чи інші особи з юридичним статусом повинні будуть надати документи, необхідні для видалення облікового запису.

Джерело: The Verge