Австралія звинувачує Huawei у співпраці з китайською розвідкою

3 хв. читання

Спецслужби Австралії заявляють, що виробник електроніки Huawei співпрацює з китайською розвідкою. Навіть більше, влада Китаю може використовувати всі прилади розумних IT-систем і в інших країнах, завдяки своїм популярним виробникам. Про це йдеться у звіті спецслужб Австралії, про який пише Новое время.

У звіті австралійських спецслужб йдеться, що останні два роки китайська розвідка вимагала у співробітників компанії Huawei ключі доступу до іноземних мереж.

Незважаючи на те, що в документі не вказано, наскільки успішним був злам і в якій саме країні, влада континенту ще в серпні 2018-го заборонила Huawei і ZTE постачати обладнання для розвитку 5G-зв’язку в країні.

За словами спецслужб, “участь постачальників, які суперечать австралійському законодавству, може призвести до того, що компанія не надасть адекватний захист 5G від несанкціонованого доступу або втручання”.

huawei 2

У самому ж Huawei категорично заперечують надання інформації користувачів будь-яким урядовим організаціям.

Видання Pocketnow повідомляє, що представники КНР у відповідь звинуватили Австралію в “антикитайському мисленні” і закликали офіційну Канберру переглянути рішення про заборону Huawei для розвитку 5G мереж.

Варто зазначити, що це не перший скандал, пов’язаний з інформаційним шпигунством Китаю за іншими країнами. Так, на початку жовтня 2018-го видання Bloomberg Businessweek опублікувало розслідування, згідно з яким китайські спецслужби кілька років стежать за серверами найбільших американських IT-фірм.

Журналісти заявляють, що розвідка народно-визвольної армії Китаю встановлювала мікрочипи в комп’ютерне обладнання США, щоб отримати доступ до даних американських серверів.

За їхніми словами, чипи розміром з рисове зерня додавали на серверні плати під час їх збирання на китайських фабриках, які були підрядниками компанії Supermicro Computer.

Таким чином, американський виробник Supermicro постачав плати з китайськими “жучками” для 30 найбільших IT-компаній США, включно з Apple і Amazon. Мікрочипи, які не входять в оригінальну збірку плат, могли надати віддалений доступ до внутрішньої пам’яті різних комп’ютерів державних компаній і одного великого банку.

Якщо у випадку з Apple не потрібно пояснювати, в яких обсягах стався можливий витік інформації і скільки людей могло постраждати, то з Amazon все ще серйозніше: однією з найбільших “дочок” світового ритейлера є компанія Amazon Web Services (AWS), яка займається віртуальними платформами обчислювальних потужностей і хмарними сховищами даних.

Крім того, що мікрочипами відомого Supermicro користується також уся армія США, AWS має контракт на надання послуг американському ЦРУ.

Під загрозою китайського шпигунства опиняється не тільки Америка, адже абсолютна більшість телефонів і комп’ютерів по всьому світу виготовлено саме в Китаї.

“Атакувати плати Supermicro – це те саме, що й атакувати Windows. Це означає атакувати весь світ”, – розповів Bloomberg колишній співробітник розвідки США.

Поділитися
Exit mobile version