Де знайти ліцензійний антивірус: поради користувачам

2 хв. читання
virus

Чимало зусиль щодо підвищення рівня захисту месенджерів, електронної пошти, браузера, соціальної мережі чи шифрування даних можуть звестися нанівець, якщо в систему потрапить вірус. Останні можуть дістати доступ до практично будь-якої інформації на жорстких дисках, стежити за набиранням на клавіатурі й дізнаватися паролі та логіни тощо. Багато вірусів поширюється через зовнішні пристрої і розповсюджуються за ланцюговою реакцією по інших пристроях.

Аби уникнути зараження Вашого комп’ютера шкідливими програмами через зовнішні носії, здійсніть наступні кроки: 

1.Користуйтеся ліцензійними операційними системами та програмами. Обов’язково увімкніть їхнє автоматичне оновлення, адже останні версії можуть містити правки, що блокуватимуть поширення шкідливих програм.

2.Не працюйте без необхідності в обліковому записі з повними правами адміністратора, а як звичайний користувач (у Windows зайдіть в «Керування обліковим записом»).

3.Не встановлюйте непотрібних і «зламаних» програм. Дуже часто вони містять шпигунські функції.

4.Встановіть ліцензійний антивірус. Державний центр кіберзахисту та протидії кіберзагрозам Держспецзв’язку України на своєму сайті (за посиланням cazi.gov.ua/p.php) містить перелік антивірусів, що пройшли експертизу та мають експертний висновок. Це Avast, Sophos, Symantec, Eset (немає безплатної версії), McAfee (немає безплатної версії). Також до цього списку можна додати антивіруси AVG, Avira. Оновлюйте антивірус якомога частіше або дозвольте йому самостійно оновлюватися. Шкідливі програми з’являються практично щодня.

5. Перевіряйте антивірусом пристрої, які були підключені до іншого комп’ютера. Також вимкніть автоматичний запуск флешок (у Windows — поле «Автозапуск» у «Панелі керування»). Якщо є підозра, що вірус уже потрапив на пристрій, слід обмежити його доступ до Інтернету, щоб унеможливити подальше передавання даних, і видалити його.

Довідково
У червні 2017 року в Україні та деяких країнах світу відбулася масова хакерська атака вірусом, відомим під назвою Petya.A, який шифрував дані на комп’ютері і вимагав грошову винагороду за дешифрування. Його цілями стали банківські системи, підприємства критичної інфраструктури, ЗМІ, автозаправки та інші компанії. Це ще раз підкреслює необхідність регулярно робити резервні копії важливих файлів.

За матеріалами ГО “Інтерньюз-Україна” (www.internews.ua)

Поділитися
Exit mobile version