#deletefacebook: соцмережа збирала дані про двінки та SMS користувачів

2 хв. читання

З початком #deletefacebook користувачі почали видаляти свої профілі з Facebook, пише The Guardian. Спершу соцмережа пропонує користувачеві, який хоче видалити свій акаунт, лише деактивувати його. Таким чином профіль в соцмережі буде неактивним, але усі дані залишаться на серверах Facebook. Якщо ж користувач хоче повністю їх видалити, Facebook пропонує спершу завантажити архів з усіма даними профілю.

Розробник Ділан МакКей (Dylan McKay) звернув увагу на те, що було в архіві даних, які він завантажив з Facebook. Із здивуванням він знайшов дані про дзвінки матері його дівчини серед інформації, яку соцмережа зібрала про нього. Невдовзі про те ж почали писати й інші люди в Twitter.

IMG 6833

Скріншот із записами про дзвінки, які знайшов Ділан МакКей

Редактор видання Ars Technica Шон Галлахер (Sean Gallagher) перевірив інформацію та виявив, що компанія зібрала дані про його дзвінки та SMS в 2015-2016 роках, коли він користувався смартфонами на Android.

В офіційній заяві Facebook пояснила, що збирала ці дані «для покращення системи рекомендацій».

«Найважливіше в додатках і сервісах, які допомагають вам встановлювати зв’язки – це зробити процес пошуку людей простішим. Тому коли ви входите в додаток месенджера або соцмережі з телефону вперше, це (отримання доступу до журналу викликів і SMS) звичайна практика, яка починається з завантаження контактів», – йдеться в коментарі компанії.

Facebook також зазначила, що в налаштуваннях додатка Messenger можна вимкнути збір цієї інформації. У разі, якщо користувач видалить профіль на Facebook, збір даних також буде припинений.

Власники iOS-пристроїв не знайшли записів дзвінків і повідомлень в файлах, завантажених з Facebook.

Нагадаємо, раніше видання The Guardian опублікувало розслідування, згідно з яким компанія Cambridge Analytica зібрала для виборчого штабу Дональда Трампа дані про мільйони профілів користувачів Facebook в США. Аналітична компанія використовувала отримані дані для створення системи, яка б могла спрямовувати окремих американських виборців на персоналізовану політичну рекламу. Витік торкнувся даних близько 50 мільйонів користувачів.

Згодом Facebook заблокувала сторінку компанії Cambridge Analytica, а також ще кілкьох пов’язаних сторінок. У Facebook підкреслюють, що компанія порушила політику платформи, збираючи дані користувачів без відома соцмережі.

Джерело: Media Sapiens

Поділитися
Exit mobile version