Facebook намагається шпигувати за допомогою власного VPN-додатка

2 хв. читання

У застосунку Facebook для мобільних пристроїв користувачі нещодавно помітили додатковий пункт під назвою «Захист» – при його натисненні користувач потрапляє у магазин для завантаження додатка Onavo Protect. Цей додаток створює приватну мережу Virtual Private Network (VPN). Однак спроба Facebook «підсадити» юзерів на VPN викликає занепокоєння.

IMG 6637 1

Причина для хвилювання в тому, що Onavo Protect належить самій Facebook. Соцмережа купила його у 2013 році і з того часу використовує його для шпигування за діями користувачів. Facebook таким чином дізнається, як юзери використовують свої додатки на смартфоні, які сайти відвідують тощо. Наприклад, саме Onavo стало джерелом інформації про те, що Snapchat почав втрачати популярність після того, як Facebook запровадила у своєму сервісі Instagram функцію історій. Дані від Onavo також підштовхнули Facebook запустити функцію групових відеочатів у Messenger, підгледівши її в додатку Houseparty.

Критику викликає те, що Facebook недостатньо чітко повідомляє про свої зв’язки з Onavo. Багато юзерів можуть ніколи не здогадатися, для яких цілей збираються їхні дані.

Представник Onavo Ерез Навех говорить, що додаток збирає дані про мобільний трафік для удосконалення продукту.

Навех також каже, що додаток попереджає про збирання інформації. Але оскільки Onavo є власністю Facebook, користувачі фактично дають дозвіл соцмережі шпигувати за ними. Сховавшись через VPN від Onavo, від постачальників інтернету та інших служб користувачі повністю розкриваються перед Facebook.

Джерело: Tech Today

Поділитися
Exit mobile version