“Facebook не продає дані рекламодовцям”: свідчення Цукерберга у Конгресі

4 хв. читання

10 та 11 квітня засновник та гендиректор Facebook Марк Цукерберг дав свідчення в Конгресі США щодо політики соцмережі, яка опинилася в центрі скандалу після викриття масштабного витоку даних її користувачів до компанії Cambridge Analytica.

Слухання в Конгресі за участі СЕО Facebook тривали два дні по п’ять годин.

mark zuckerberg reuters

Фото REUTERS

Питання до нього стосувалися не лише Cambridge Analytica. Очільнику Facebook нагадали про звинувачення на адресу Facebook за останні два роки: рекламу, створювану російськими тролями під час виборів у США, фейкові новини, месенджер для дітей, блокування постів очевидців етнічних чисток у М’янмі, екстремістський контент тощо.

«У нас було багато помилок в управлінні компанією. Я думаю, що майже неможливо заснувати компанію у себе в кімнаті в гуртожитку, й дозволити їй зрости до таких масштабів без помилок», – заявив Марк Цукерберг.

Повну розшифровку слухань 10 квітня можна прочитати на сайті американської газети The Washington Post. Про другий день детально написала британська The Guardian. Ось стислий виклад відповідей Марка Цукерберга.

33-річний мільярдер укотре повторив, що в пріоритеті його компанії – об’єднання людей зі всього світу й побудова спільноти. Він заперечив, що ставить на перший план інтереси рекламодавців та заробляння грошей.

Представники Конгресу наполегливо порадили Facebook змінити свою користувацьку угоду, яку юзери не читають, а якщо й читають, то не розуміють.

Також Цукерберг визнав, що компанія виявила зловмисну діяльність російських тролів надто пізно: «Це моя найбільша помилка».

«Ми очікували, що вони будуть застосовувати більш традиційні методи кібератак, які ми ідентифікували і про що проінформували компанії, які вони намагалися зламати. Але ми занадто повільно ідентифікували їхні нові інформаційні операції», – додав очільник Facebook.

Марк Цукерберг назвав чутки про те, що Facebook прослуховує зміст аудіорозмов, «конспірологічною теорією». Натомість відеоконтент, який завантажують користувачі, проглядається модераторами. Тож аудіодоріжки до відео прослуховуються.

CEO Facebook впевнений, що дані належать користувачам, а соцмережі вони просто делегують можливість ними розпоряджатися. Водночас пан Цукерберг погоджується, що контролювати контент зобов’язана платформа.

«Я вважаю, що важливо точно розповісти людям, як інформація, якою вони поділяться з Facebook, буде використана. Ось чому, кожен раз, коли ви вирішуєте поділитися чимось на Facebook, фотографією чи повідомленням, у вас є важіль контролю над тим, з ким саме. І ви можете це регулювати», – каже він.

Марк Цукерберг заявив, що Facebook не продає дані рекламодавцям.

«Існує поширене неправильне уявлення про те, що ми продаємо дані рекламодавцям. Ми цього не робимо. Ми дізнаємося в рекламодавців, до якої аудиторії вони хочуть достукатися, й розміщаємо це там. Це фундаментальна засада того, як працює наша модель, і те, що люди часто некоректно інтерпретують», – наголосив він.

Цукерберг визнає себе винуватим у ситуації з витоком даних Cambridge Analytica. Після викриття діяльності Cambridge Analityca Facebook проводить великий аудит всіх додатків, які мали доступ до персональних даних:

«Ми зараз проводимо розслідування по кожному з додатків, які мали доступ до великої кількості інформації до того, як ми змінили умови для розробників в 2014 році. Нам потрібно вивчити діяльність десятків тисяч додатків. Якщо буде виявлено якась підозріла активність, ми проведемо повний аудит цих додатків щоб зрозуміти, як вони використовували дані і чи вдавалися до незаконних дій щодо них. Якщо ми знайдемо щось подібне, то заблокуємо їх на Facebook і повідомимо всіх постраждалих».

Джерело: Media Sapiens

Поділитися
Exit mobile version