Не зареєстровані у Facebook? Все одно соцмережа все знає про вас

7 хв. читання
Facebook user

Не секрет, що Facebook збирає велику кількість даних про своїх користувачів. Але ось ще один маловідомий факт: виявляється, що компанія слідкує не тільки за тими, хто постійно користується сайтом, але і за тими, у кого взагалі немає екаунта в соцмережі.

Під час виступу перед конгресом США Марк Цукерберг підтвердив, що Facebook може збирати дані навіть про тих людей, у яких немає акаунта в цій соціальній мережі. І що найцікавіше, це практично неминуче.

Заява Цукерберга була настільки важливою, що Facebook навіть опублікував спеціальний запис в своєму блозі, де пояснив, чому соцмережа цим займається, пише Delo.ua посиланням на Recode.

Однак в публікації було не все згадано. Наприклад, там не було ні слова про «тіньові профілі». Під цим терміном розуміють умовний профіль людини, який складається про неї, навіть якщо вона не зареєстрована на тій чи іншій платформі. А ще в блозі Facebook не було нічого про строки зберігання подібних даних або про те, як соціальна мережа отримує інформацію про незареєстрованих користувачів, чиїми контактами хтось поділився в Facebook.

Що таке «тіньовий профіль»?

Так називають всю добірку даних про користувачів, які не зареєстровані в Facebook. Назва з’явилася завдяки тій ідеї, що Facebook достатньо інформації про людину, щоб створити версію її профіля, яким та не користується.

Голова Facebook Марк Цукерберг стверджує, що нічого не знає про цей термін. А представник компанії повідомив, що Facebook «не займається створенням тіньових профілів». За його словами, дані збираються з іншою метою.
Які дані про незареєстрованих користувачів збирає Facebook?

Facebook збирає ці дані двома способами – за допомогою історії браузера та друзів незареєстрованих користувачів.

Про перший спосіб було сказано в корпоративному блозі Facebook. На деяких сайтах можна виявити рекламний піксель Facebook або різноманітні соціальні кнопки, які пов’язані з соціальною мережею (наприклад, кнопка «лайк»). Всі ці елементи «помічають», хто заходить на сайт, і повідомляють Facebook, був це зареєстрований користувач чи ні.

Якщо ви не зареєстровані в Facebook, ці дані будуть менш цінними, тому що Facebook не продає таргетовану рекламу (яка залежить від історії вашого браузера), яку бачать зареєстровані користувачі. Але так як Facebook отримує найрізноманітніші дані, наприклад, про вашу ІР-адресу, він може показати вам рекламу з закликом зареєструватися. Так, Facebook не зможе заробляти на вашій історії, якщо ви незареєстрований користувач, але може спробувати заманити вас до себе за допомогою реклами.

Другий спосіб збору даних – через завантаження контактів у Facebook. Під час реєстрації в Facebook багато людей погоджується завантажити контакти, щоб швидше знайти знайомих тих, хто зареєструвався в соціальній мережі. Напевно не всі люди з їхньої телефонної книги є у Facebook, однак мало кого це зупиняє – і їхні дані також передаються соціальній мережі. Іноді серед них може бути не тільки номер телефону.

Що Facebook робить з цими даними?

В корпоративному блозі Facebook сказано, що історія браузера використовується для аналітики, а це означає, що розробники платять Facebook, щоб дізнатися скільки людей заходить на їх сайт або в додаток. Компанія стверджує, що дані також потрібні для різноманітних заходів безпеки, наприклад, для виявлення ботів. Ось як пояснює це сама компанія:

«Дані про відвідувачів сайтів дозволяють нам виявити зловмисників. Якщо хтось спробував ввійти у ваш акаунт під ІР-адресою з іншої країни, то ми можемо поставити кілька запитань для підтвердження особистості. Якщо за останні п’ять хвилин хто-небудь відвідав сотні сайтів, ми можемо запідозрити, що це був бот».

З даними зі списку контактів все цікавіше. Facebook може використовувати їх, щоб визначити зв’язок між зареєстрованим користувачем і тим, хто не в цій соціальній мережі. Ось як прокоментував цей момент Кашмір Хілл з видавництва Gizmodo:

«За допомогою свого великого прихованого каталогу Facebook може не тільки зв’язати вас з тим, у кого є ваші контакти. Компанія може будувати цілі ланцюги зв’язків – наприклад, якщо у двох різних людей є адреса вашої пошти або номер телефону, це означає, що ці люди, можливо знають один одного. При цьому самі ви могли і не повідомляти Facebook свої контакти».

Однак Facebook заперечує всі підозри щодо створення тіньових профілів.

«Ми не використовуємо інформацію зі списку контактів для створення профілів незареєстрованих в Facebook користувачів», – повідомила представниця компанії. Однак при цьому вона додала, що «при реєстрації нового користувача ми намагаємося використовувати завантажені ним контактні дані для пошуку знайомих».

Скільки зберігаються ці дані?

Facebook стверджує, що дані не зберігаються вічно, але це не зовсім так. За словами представника компанії, Facebook зберігає історію своїх користувачів до 90 днів, а інформацію про незареєстрованих людей видаляє через 10 днів (але тільки якщо вона була зібрана за допомогою соціальних плагінів, наприклад, кнопки «лайк». Якщо ж дані були зібрані через рекламний піксель Facebook, вони зберігаються до 90 днів).

В цьому всьому є важливий підступ: зазвичай люди не відмовляються від Інтернету на цілих 10 днів. Тому навіть якщо Facebook дійсно видаляє інформацію про незареєстрованих користувачів кожні 10 днів, то компанія продовжує її постійно збирати – кожні дев’ять, вісім, сім днів і так далі.

А ось іще один підступ, який підтвердив представник компанії: завантажені з контактів дані не зникають самі по собі, якщо тільки той, хто їх завантажив, не видалить їх з Facebook вручну. Facebook стверджує, що завантаження даних зі списку контактів відбувається «постійно», так що, швидше за все, інформація про незареєстрованих користувачів Facebook ніколи не зникає з серверів соціальної мережі.

Чи можна якось зупинити збір даних?

Ні. Збір неможливо відключити. Ви можете повністю відмовитися від Інтернету, але навіть якщо ви це зробите, ваші друзі або родичі зможуть загрузити у Facebook дані про вас з списку контактів.

Як дізнатися чи завантажив (ла) свої контакти у Facebook?

У Facebook є докладний посібник з управління завантаженням контактів. Аналогічна офіційна стаття є і для месенджера Facebook.

Поділитися
Exit mobile version