Обережно, VPN! Безкоштовні додатки передають Ваші дані у Китай

2 хв. читання
woman holding phone with app vpn creation Internet protocols for protection private network

Майже 60% найпопулярніших безкоштовних VPN-додатків в Google Play Store і Apple App Store створили китайські розробниками або належать власникам з Китаю. Про це йдеться у звіті компанії Metric Labs, пише SecurityLab.

«Наше дослідження показало, що більше половини найпопулярніших безкоштовних VPN-додатків або належать китайцям, або були створені в Китаї, де за останній рік посилився тиск на VPN-сервіси, а Інтернет жорстко контролюється», – повідомив глава дослідницького відділу Metric Labs Симон Мігліано (Simon Migliano).

Під час дослідження фахівці вивчили 20 безкоштовних VPN-додатків з пошукової видачі Google Play Store і Apple App Store в США і Великобританії. У 17 з 30 додатків (10 додатків були в обох магазинах) дослідники виявили юридичну зв’язок з Китаєм – вони або були зареєстровані в КНР, або належали китайським власникам.

vpn 2

У більшості проаналізованих програм практично відсутні юридично закріплений захист приватності і підтримка користувачів. У 86% сервісів політика конфіденційності є «неприйнятною». Наприклад, в деяких не уточнюється, чи реєструється трафік, а деякі сформульовані лише в загальних рисах навіть без згадки слова VPN.

У деяких програмах політика конфіденційності зовсім відсутня. Окрім цього, в призначених для користувача угодах декількох додатків прописано, що вони обмінюються даними із третіми сторонами, відстежують користувачів і відправляють дані в Китай.

Майже у половини досліджених додатків політики конфіденційності розміщені в текстових файлах на Pastebin, серверах AWS або IP-адреси без вказівки доменного імені. У 64% сервісів відсутній сайт, а робота здійснюється безпосередньо з магазину додатків.

Поділитися
Exit mobile version