Тисячі Android-додатків стежать за Вами заради реклами

3 хв. читання

Щонайменше 17 тисяч додатків стежать за Вами, постійно записуючи активність в онлайн з метою “покращення” реклами. Навіть тоді, коли Ви кажете, що реклама конкретних товарів чи послуг Вас не цікавить.

Про це йдеться у новому дослідженні Міжнародного інституту комп’ютерних наук, пише ZDNet.

Фахівці припускають, ці програми використовують Ваш унікальний “рекламний номер” (Advertising ID) поруч з іншими “вічними” ідентифікаторами, які використовуються для персоналізації та таргетингу реклами, для створення фіксованих записів про минулу та теперішню активність користувачів без їхньої згоди. Виходить, що ці програми протирічать не лише уявленням більшості людей про приватність, але й порушують відповідні правила Google щодо реклами та стеження за користувачами.

Google не дозволяє розробникам програм та рекламістам напряму зв’язувати Advertising ID з інформацією про особу користувача або даними про пристрої, з яких користувач виходить в Інтернет, включно з IMEI та MAC-адресами. Також політикою Google передбачено, що бажання користувачів, які не хочуть бачити “персональну” рекламу, слід поважати. Але, як вказано у вищевказаному дослідженні, виробники додатків, як правило, ігнорують цю політику приватності.

android photo

Як наслідок, маємо ситуацію, коли понад 17 тисяч додатків на Android прив’язують і власні дані, і рекламу до приватної інформації користувача та даних про його пристрої, формуючи цілу історію його пошуків в Інтернеті, переходів за оголошеннями тощо. Навіть, якщо користувач попросить не показувати йому рекламу того, що йому не подобається, йому колись це покажуть.

У дослідженні йдеться про як мінімум 20 програм, кожна з яких була завантажена на мільйони і десятки мільйонів смартфонів, а деякі з них були завантажені мільярди разів. Серед них — Clean Master, Audible, Angry Birds Classic та Subway Surfers.

Як кажуть дослідники, проблема в тому, що налаштування та можливості, які Google надає користувачам, не працюють — вони стосуються лише Advertising ID, тоді як програми прив’язують до нього власні системи збору даних для реклами.

І схоже, у самому Google поки не можуть однозначно відповісти, що вони з цим будуть робити. Хоча там переконують,  що дуже стурбовані таким порушенням прав приватності для користувачів і засуджують подібні дії розробників додатків, які прив’язують системи збору даних до Advertising ID. У Google обіцяють перевіряти всі програми, вказані у дослідженні, на недобросовісний збір персональної інформації.

До речі, Cybercalm писав, як максимально замаскувати Вашу присутність у Мережі та вберегтися від рекламних оголошень.

Поділитися
Exit mobile version