У Facebook запроваджують агрегатор новин для боротьби з фейками

7 хв. читання

Команда Facebook заявила у п’ятницю, що  проводить тестування вкладки, на якій будуть відображені спеціально підібрані новини, що може допомогти соціальній мережі зробити більш надійними ЗМІ, оскільки вона намагається зменшити поширення дезінформації.

Названий Facebook News, продукт буде спочатку доступний у США у тестовому режимі та матиме близько 200 000 користувачів. Команда журналістів підбере найкращі історії для цієї вкладки. Користувачі також бачитимуть персоналізовані новини та статті на основі своїх інтересів та статті зі своїх платних підписок на новини. Користувачі Facebook News можуть також приховувати видавців, статті чи теми, яких вони не хочуть бачити. Про це пише CNET,

Виділення новин на новій вкладці означає відмову від попередньої практики Facebook щодо показу статей з медіа у стрічці користувача разом із фотографіями та відеозаписами від родини та друзів. Використання людей-кураторів, які спеціально підбирають новини також робить компанію такою, що менше покладається на автоматизовані алгоритми вибору та доставки новин – це практика, яка спричинила твердження, що автори дезінформації та змінених відео можуть зловживати алгоритмами Facebook.

Ось так буде виглядати нововведення у Facebook.

facebook news

“У нас є прогрес, перш ніж ми можемо розраховувати лише на технології, щоб забезпечити якісний  підбір новин”, – сказали Кемпбелл Браун, віце-президент з глобальних новинних партнерств, і Мона Сарантакос, менеджер із продуктів у Facebook News.

Перехід буде плавним – користувачі все ще можуть побачити, що новини відображатимуться також у загальній стрічці новин, разом з постами друзів.

Нова вкладка з’являється, оскільки Facebook та інші соціальні мережі, включаючи Twitter і LinkedIn, все частіше замінюють газети та журнали як місце для споживання новин. Згідно дослідження, проведеного дослідницьким центром Pew в 2018 році, приблизно один з п’яти дорослих мешканців США часто отримує свої новини через соціальні медіа, що вже більше, ніж тих, хто читає  друковані газети. Минулого року, однак, Facebook змінив свою новинну стрічку, щоб користувачі побачили більше вмісту від сім’ї та друзів, ніж новинні статті чи публікації від брендів. Компанія також продовжує боротися з дезінформацією та твердженнями, що вона пригнічує консервативну риторику, яку Facebook заперечив.

Фейсбук та інформаційні агентства мають напружені стосунки, оскільки обидві змагаються за рекламні долари, змушуючи ЗМІ насторожено ставитись до надмірної кількості соціальних мереж, щоб привернути трафік до своїх історій. Facebook не назвав новинні сайти, з якими він співпрацював, для новин Facebook у своєму блозі. Особа, знайома з цим питанням, заявила, що серед публікацій брали участь газети Washington Post, Bloomberg, BuzzFeed News, Business Insider, Bloomberg, Hearst Newspapers, McClatchy та LA Times. Facebook сплачує деяким видавцям, які надають постійну кількість оригінального вмісту, заснованого на фактах, сказала особа.

CNET та деякі сестринські сайти, зокрема CBS News, CBS Sports та ET, є платними партнерами.

Facebook також зіткнувся з критикою, що його партнерські стосунки із сторонніми перевіряючими фактами не були достатньо жорсткими для боротьби з дезінформацією від поширення вірусних сайтів.  Якщо історія перевіряється фактом, історія неправдива, Facebook не видалить публікацію, але відобразить її нижче в стрічці новин.

Користувачі зможуть знайти вкладку новин у соціальній мережі, як-от її відео-хаб Watch чи торговий майданчик Marketplace, де люди можуть продавати та купувати товари. Компанія заявила, що відображає новини у вкладці, поділяючи видавців на 4 категорії видавців: загальні, актуальні, різноманітні та місцеві новини. Видавці повинні відповідати певним критеріям, щоб мати право показувати свої матеріали на вкладці новин, а також дотримуватися її правил щодо мови ненависті, насильства та іншого образливого вмісту.

У рамках тесту компанія демонструватиме місцеві новини із ЗМІ з великих міст США, включаючи Нью-Йорк, Лос-Анджелес, Чикаго та Вашингтон. У найближчі місяці Facebook також відображатиме новини з місцевих розділів новин “Today In”.

Facebook, який конкурує з Apple та Google за збір новин, зіткнувся з проблемами роботи з видавцями та журналістами. У 2015 році команда Facebook запустила сервіс миттєвих статьей, що дозволяють видавцям відображати статті та новини у соціальній мережі, не спонукаючи користувачів покидати сайт. Здається, що багато видавців відкинули цей формат, як повідомляв журнал Columbia Journalism Review минулого року.

Facebook також використовував для відображення “трендових” тем на своєму сайті, але компанія видалила спірний розділ у 2018 році – через чотири роки. У цьому розділі з’явилися фейкові новини та теорії змови. Були також звинувачення в тому, що працівники видаляли консервативні новини в межах цього розділу, але Facebook відмежовувався від цих претензій.

Компанія поки не повідомила, коли планує запустити Facebook News у всьому світі.

42 рекламні програми знайшли у Google Play Маркеті, які поряд з наданням обіцяного функціоналу, такого як завантаження відео, гри чи радіо відображають рекламу та збирають інформацію про пристрій жертви. Шкідливі додатки були завантажені понад вісім мільйонів разів.

Samsung випустила оновлення, покликане усунути проблему з датчиком відбитків пальців в Galaxy S10 і Note 10, адже у лінійці флагманських пристроїв Galaxy була виявлена серйозна проблема з безпекою. Як виявилося, датчик відбитків пальців є абсолютно марним, оскільки обійти його може будь-хто за допомогою лише дешевої захисної плівки.

VPN- провайдер NordVPN зазнав кібератаки, що дозволило хакеру переглядати клієнтський трафік, що протікає через фінський VPN-сервер. Однак компанія не перехоплювала жодних облікових даних входу в мережу, тому не змогла точно ідентифікувати хакера.

Атака Cache Poisoned Denial of Service (CPDoS) дозволяє змусити сайт, який піддається атаці, замість легітимного контенту відображати для більшості користувачів сторінку з помилкою. Проблема зачіпає системи кешування на зразок Varnish, а також популярні мережі доставки контенту (CDN), зокрема Amazon CloudFront, Cloudflare, Fastly, Akamai і CDN77.

Новий бекдор, націлений на Microsoft SQL (MSSQL), поширювала відома група кіберзлочинців Winnti. Зловмисники активні щонайменше з 2012 року та відомі атаками на ланцюг постачання ігрової індустрії. Загроза може приховано підключатися до будь-якого облікового запису MSSQL за допомогою спеціального пароля, при цьому автоматично приховувати з’єднання від журналів.

 

Поділитися
Exit mobile version