Українців впіймали на поширенні вірусів для викрадення поролів та криптогаманців

2 хв. читання
cryptominer

Хакери створювали віруси типу криптомайнер та “stealer”, а двоє українців збували їх на закритих хакерських форумах, отримуючи за це відсоток від продажу. Для анонімізації платежів зловмисники використовували російські платіжні системи.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Мешканці Запоріжжя та Одеси поширювали створені шкідливі програми, які у подальшому хакери могли використовувати у середовищі операційних систем під управлінням Windows для майнінгу криптовалют.

Крім того, користувачі цих шкідливих програм мали можливість втручатися в роботу комп’ютерів та копіювати персональну і білінгову інформацію власників вражених комп’ютерів. Серед таких даних – логіни, паролі, файли cookie, дані щодо гаманців криптовалют, доступи до онлайн-банкінгу тощо.

Зловмисникам за розповсюдження шкідливих програмних загрожує до 5 років ув’язнення.

Аби вберегти свій персональний комп’ютер від подібних шкідливих програмних засобів, кіберполіція радить :

  • встановлювати актуальні оновлення операційної системи;
  • використовувати антивірусні програми та постійно оновлювати їх;
  • не здійснювати завантаження невідомих і підозрілих файлів або архівів;
  • не переходити за підозрілими електронними посиланнями (в соцмережах, пошті тощо);
  • робити регулярні резервні копії інформації з Вашого комп’ютера.

Нагадаємо, компанія ESET виявила шкідливе ПЗ для Android, здатне обходити механізм двофакторної аутентифікації без доступу до SMS-повідомлень.

Також додатки для Android з критично небезпечними уразливостями зустрічаються дещо частіше, ніж програми для iOS (43% проти 38%). Однак ця різниця несуттєва, вважають експерти, і загальний рівень захищеності клієнтських частин мобільних додатків для обох платформ приблизно однаковий.

Нагадаємо, в офіційному магазині додатків для Windows фахівці виявили безліч платних додатків, які насправді є продуктами з відкритим вихідним кодом, які можна поширювати тільки безкоштовно.

Поділитися
Exit mobile version