Віруси на Android: чотири способи позбутися їх

3 хв. читання

Останнім часом кількість вірусів, написаних під платформу Android, суттєво зростає. Хакери розповсюджують нові віруси, щоб зламати Ваші смартфони. Вірусів стає не лише більше – вони дедалі стають складнішими.

Якщо Ви шукаєте інформацію про те, як знищити вірус — до Ваших послуг Google Play з безкоштовними програмами. А якщо Ви підозрюєте, що Ваш смартфон чимось заражений, або працює повільно, з великою кількістю помилок, то перечитайте цю статтю перед тим, як щось робити.

1. Вимкніть свій смартфон

Якщо Ви впевнені, що на Вашому смартфоні є вірус, вимкніть його, потримавши кнопку Power кілька секунд та обравши пункт Power Off. Це не допоможе одразу “вилікувати” ґаджет, але може зупинити подальше зараження компонентів Android.

2. Видаліть підозрілі програми вручну

Якщо Ви самі ідентифікували заражений додаток, тоді можете видалити його вручну (або скористатися безкоштовним антивірусом). Щоб зробити це, йдіть у Налаштування та видаляйте його через список встановлених програм. Шлях наступний: Settings —> Applications—>Apps Manager (якщо його не буде, то дійте просто через список програм) .

У списку обираєте підозрілий додаток та видаляєте його, клацнувши на кнопку Uninstall. Якщо його неможливо видалити (помилки при видаленні або він працює у фоновому режимі), переходьте до наступного пункту.

android user

3. Перезапустіть смартфон у безпечному режимі і там видаліть програму

Якщо помилки чи дивні повідомлення продовжують з’являтися на екрані смартфона, перейдіть до безпечного режиму (Safe mode). В цьому режимі програми сторонніх виробників не можуть запускатися без Вашого дозволу. Тому Ви можете безпечно припинити дію зараженої програми. Для переходу до безпечного режиму вимкніть смартфон, довго натискаючи кнопку Power відразу після появи пунктів меню вимкнення. Після перезавантаження на екрані з’являться надписи Safe Mode у стилі “водяних знаків”. Тоді Ви зможете повторити процес видалення програми, яка не давала себе видалити у звичайному режимі.

4. Встановіть антивірус

Найкращий шлях уникнути потрапляння на смартфон шкідливих програм — бути обережним при перебуванні в Інтернеті. Однак це вдається далеко не всім, хоча, звичайно, ризик щось зловити буде меншим, коли Ви завантажуєте програми тільки у Google Play Маркет тощо. Тому рекомендуємо Вам встановити безкоштовний антивірус типу Comodo Antivirus або іншого — принаймні, поки він активний та регулярно оновлюється, ви можете бути в безпеці.

Профілактичні заходи для смартфонів на платформі Android

Щоб бути впевненими, що Ваш смартфон захищений, регулярно оновлюйте антивіруси та встановлюйте оновлення для операційної системи. Оновлення системи безпеки для Android гарантує безпеку від більшості вірусів та шкідливих програм. Не завантажуйте програми та інші файли з сумнівних джерел — користуйтеся тільки перевіреними, як от Google Play Маркет та інші. Багато вірусів розповсюджуються саме так.

До речі, зверніть увагу на Comodo Antivirus — він дозволяє запуск підозрілих програм лише в спеціально відведеному місці у пам’яті (т.зв. Sandbox або ж “пісочниця”) і має на озброєнні багато інших оригінальних технологій захисту.

Поділитися
Exit mobile version