Власники майже мільярда Android-пристроїв можуть стати жертвами хакерів

4 хв. читання

Оскільки деякі пристрої більше не захищені оновленнями безпеки, їх користувачі стали чутливими до атак з викраденням особистих даних або атак, які вимагають викуп. Усі, хто користуються телефонами Android, випущених у 2012 році чи раніше, повинні бути особливо обережними.

Дані Google свідчать, що 42,1% користувачів Android у всьому світі користуються версією 6.0 операційної системи на своєму пристрої чи навіть нижче. Згідно із інформацією, що надала Android, у 2019 році для системи не було випущено жодних оновлень безпеки для версій нижче 7.0. Враховуючи ці факти, можна зробити висновок, що дві п’ятих користувачів Android у всьому світі більше не отримують оновлень безпеки, пише ВВС.

Щоб спростувати або підтвердити дане твердження, в антивірусній лабораторії AV Comparatives було проведено експеримент. Робітники навмисно інфікували шкідливим програмним забезпеченням п’ять телефонів, серед яких Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5, Samsung Galaxy S6. Під час експерименту з’ясувалося, що жодному телефону не вдалося протистояти зараженню. Ці результати були передані компанії Google, але технологічний гігант не повідомив, як саме він збирається допомогти користувачам, чиї пристрої більше не підтримуються.

Google Play Pass Android 52

Сьогодні важко сказати, яким чином компанії забезпечать тривалі оновлення для смарт-пристроїв. Мобільна індустрія повинна надати кращу підтримку клієнтам у випадку, коли оновлення безпеки більше не доступні.

“Дуже погано, що дорогі пристрої Android мають такий короткий термін роботи, перш ніж вони втратять підтримку безпеки, залишаючи мільйони користувачів під загрозою серйозних атак. Виробники телефонів повинні бути в курсі оновлень безпеки, володіти чіткою інформацією про те, як довго вони триватимуть і що повинні робити клієнти, коли вони закінчуються”, – зазначає Кейт Беван, фахівець з комп’ютерних обчислень.

Як перевірити, чи вразливий Ваш телефон?

  1. Якщо Вашому Android-пристрою  понад два роки, перевірте, чи можна оновити його до нової версії операційної системи. Якщо Ви працюєте на більш ранній версії, ніж Android 7.0 Nougat, спробуйте оновити систему через Налаштування> Система> Розширене оновлення системи.
  2. Якщо Ви не можете оновити операційку, Ваш телефон може бути під загрозою зламу, особливо якщо Ви використовуєте версію Android 4 або ще старішу. У такому випадку будьте обережні щодо завантаження програм поза магазином Google Play.
  3. Також будьте обережні щодо підозрілих SMS або MMS-повідомлень.
  4. Пам’ятайте про резервне копіювання даних принаймні в двох місцях (жорсткий диск і хмарний сервіс).
  5. Встановіть мобільний антивірус через додаток, але майте на увазі, що вибір для старих телефонів обмежений.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, використовуючи реквізити платіжних карток громадян інших держав, зловмисник купував товари в Інтернет-магазинах. Далі продавав їх у соціальних мережах українцям.

Окрім цього, прогалини в безпеці знайдені в продуктах Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry, Xiaomi, а також точках доступу від Asus і Huawei.

До речі, рекламні агенції, що надавали послуги з розміщення реклами, в тому числі на сайтах онлайн-кінотеатрів, своєю діяльністю забезпечували функціонування ресурсів з піратським контентом.

Також довгий час більшість користувачів вважали, що загроз для Linux значно менше, ніж для Windows чи macOS. Однак останнім часом комп’ютерні системи та додатки на базі цієї операційної системи все частіше стають об’єктами атак кіберзлочинців.

Поділитися
Exit mobile version