Windows 10 збирає про Вас дані: як відключити функцію?

3 хв. читання

Функція з відключення збору даних про активність користувача в Windows 10 насправді не працює. Операційна система все одно продовжує передавати дані журналу активності на сервери Microsoft, пише LCmedia.

Збирала дані про всіх

Після виходу Windows 10 влітку 2015 року корпорація Microsoft зіткнулася зі справедливою критикою з боку користувачів, які обурювалися, що операційна система передає телеметричні дані на сервери компанії і відключити цю функцію неможливо. Восени того ж року корпорація все-таки додала можливість відключення моніторингу, але лише для корпоративних клієнтів.

І тільки в квітні 2017 року Microsoft під шквалом критики внесла зміни в налаштування приватності для всіх користувачів, а також опублікувала список даних, які збирає операційна система. Користувачі отримали можливість вибору між “Базовим” і “Повним” пакетом телеметричних даних. Кількість даних, які входять в базовий набір, було зменшено вдвічі: залишилася інформація про пристрій, як роботи, сумісності додатків і Windows Store.

В повний комплект також входять дані про використання продуктів і сервісів, додатках, контенті, перегляду веб-сторінок і пошукових запитах, наборі тексту і розпізнаванні мови, а також ліцензії. Microsoft при цьому запевняє, що передані дані не містять будь-які призначені для користувача файли або будь-яку інформацію, яка дозволяє ідентифікувати користувача, дізнатися його ПІБ, поштову адресу або параметри облікового запису Microsoft.

Як нарешті припинити стеження?

Але тепер з’ясувалося, що Windows 10 все одно продовжує відправляти на сервери корпорації дані про активність користувача, навіть якщо він безпосередньо заборонив це робити, відключивши відповідну опцію. Згідно з офіційною інформацією, щоб відключити збір даних про своїх діях, користувачеві потрібно пройти в “Налаштування” – “Конфіденційність” – “Журнал активності” і деактивувати пункт “Дозволити Windows синхронізувати мої дії на цьому комп’ютері та в хмарі“.

48374529 373075256830719 2109981488219947008 n

Після цього корпорація повинна перестати шпигувати за користувачем, але насправді цього не відбувається! Окрім цього, не допомагає і опція “Очистити журнал дій“, оскільки після цього в акаунті Microsoft все одно можна побачити всю історію. Виявляється, відомості про активність користувача Windows 10 класифікує як діагностичні дані, тому відключити їх передачу можна тільки в настройках діагностики і зворотного зв’язку.

В налаштуваннях системи слід вибирати “Базовий” варіант передачі діагностичних даних, щоб корпорація не отримувала даних журналу активності користувача. За замовчуванням там виставлено, зрозуміло, “Повний” варіант“. Дії Microsoft в даному випадку можуть розглядатися як порушення європейського регламенту щодо захисту даних (GDPR), який наказує компаніям повідомляти користувачам про збір особистих даних і надавати можливість в будь-який момент відмовитися від їх передачі.

Поділитися
Exit mobile version