Як убезпечити себе від крадіжки особистих даних? ПОРАДИ

6 хв. читання

Злодії, які займаються викраденням даних, зазвичай, отримують особисту інформацію, таку як паролі, номери ID, кредитних карток або номери соціального страхування, та використовують ці дані від імені жертви. Викрадена конфіденційна інформація може бути використана для різних незаконних цілей, зокрема для отримання кредитів, здійснення онлайн-покупок або для отримання доступу до медичних та фінансових відомостей жертви.

Для чого здійснюється крадіжка особистих даних?

Крадіжка даних тісно пов’язана з фішингом та іншими методами соціальної інженерії, які часто використовуються для отримання конфіденційних відомостей жертви. Публічні профілі в соціальних мережах або інших популярних онлайн-сервісах також можуть стати джерелом даних для зловмисників.

Після отримання потрібних фактів про жертву, зловмисники використовують її для замовлення товарів та доступу до онлайн-рахунків жертв. В свою чергу, жертви можуть зазнати фінансових втрат внаслідок несанкціонованого зняття коштів та покупок від їх імені.

Крім цього, жертви можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за дії зловмисників.

data 1

Згідно з дослідженнями, в 2016 році викрадення даних завдало збитків у розмірі 16 мільярдів доларів 15,4 мільйонам споживачів у Сполучених Штатах. У тому ж році британська організація з запобігання шахрайства Cifas зафіксувала майже 173 тисячі випадків шахрайства, пов’язаних з особистими відомостями у Великобританії. Це найбільша кількість випадків шахрайства за останні 13 років, повідомляє компанія ESET.

Як захиститися від викрадення особистих файлів?

  • Використовуйте безпечне з’єднання

Якщо Ви збираєтеся використовувати Вашу особисту інформацію в Інтернеті, переконайтеся, що з’єднання безпечне. Бажано використовувати домашню, корпоративну мережу або мобільний зв’язок. Уникайте публічних Wi-Fi, не захищених паролем. Якщо ви не маєте іншого вибору, скористайтеся віртуальною приватною мережею (VPN), яка дозволяє зашифровувати всі ваші повідомлення та таким чином уникнути проблеми викрадення даних.

  • Забезпечте безпеку своїх пристроїв

Завантажте надійне багаторівневе рішення для захисту пристроїв від шкідливого програмного забезпечення та несанкціонованого доступу зловмисників.

  • Не відкривайте підозрілі повідомлення та сайти

Відвідайте сторінки з інформацією про спам та фішинг, щоб дізнатися, як визначити атаки з використанням методів соціальної інженерії та як від них захиститися.

  • Використовуйте надійні паролі

Створюйте довгі унікальні паролі. Для зручності та полегшення запам’ятовування можна використовувати ключові фрази або менеджер паролів. Забезпечити надійний захист ваших паролів допоможе двофакторна аутентифікація. Ніколи не використовуйте однакові паролі для кількох облікових записів або служб, оскільки викрадення даних для входу може призвести до того, що зловмисники зможуть отримати доступ до всіх акаунтів з таким паролем.

  • Контролюйте активність своїх банківських та кредитних рахунків

Регулярно перевіряйте свої рахунки на наявність підозрілої діяльності. Це може виявити діяльність зловмисників, перш ніж вони завдадуть значних фінансових збитків або нашкодять вашій репутації. Встановіть ліміти для різних операцій, щоб запобігти будь-якому зловмисному використанню ваших грошей.

  • Будьте обережні з конфіденційними даними

Якщо Вам необхідно викинути будь-які фізичні документи, які містять конфіденційну інформацію, переконайтеся, що робите це безпечно — зробіть інформацію нерозбірливою або подрібніть документи. Подібні дії застосовуються і до ваших електронних пристроїв: під час продажу або утилізації старих смартфонів, планшетів або ноутбуків переконайтеся, що на них не зберігається нічого особистого.

  • Не публікуйте особисту інформацію у соціальних мережах

Повідомлення, фотографії або відео, які містять конфіденційну інформацію можуть використати і проти Вас, наприклад, для покупок, авіаквитків або інших подібних документів. Уникайте розміщення таких файлів, а також деталей вашого особистого життя та історій, які можуть бути використані шахраями для викрадення даних.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як захиститися від незаконного криптомайнінгу?

Як швидко знайти системні налаштування у Windows 10? – ІНСТРУКЦІЯ

Як допомогти Gmail розпізнавати спам та заблокувати небажані листи?

10 кращих додатків для обміну повідомленнями на Android

Як поділитися своїм місцезнаходженням з друзями на iOS і Android? ІНСТРУКЦІЯ

Як відформатувати текст у Google Таблицях? ІНСТРУКЦІЯ

Фішингову кампанію з використанням бренду Netflix виявили фахівці з кібербезпеки. Зловмисники розсилають користувачам листи з повідомленням про заборгованість і вимогою змінити платіжні дані для продовження підписки.

Також сервіс “Карти” від Google зараз активно удосконалюють, щоб полегшити розрізнення природних особливостей навколишнього середовища – щоб люди могли побачити з великою точністю, де розташовані гірські крижані шапки, пустелі, пляжі чи густі ліси. За даними Google, нові “Карти” будуть доступні у 220 країнах та окремих територіях, які зараз підтримуються програмою – “від найбільших мегаполісів до малих селищ”.

Зверніть увагу, щойно відкритий дослідниками P2P-ботнет уразив щонайменше 500 урядових та корпоративних серверів SSH протягом 2020 року.  Фірма з кібербезпеки Guardicore опублікувала дослідження FritzFrog, однорангового (P2P) ботнету, який було виявлено за допомогою устаткування компанії з січня цього року.

До речі, Huawei підтвердила, що Android-пристрої її виробництва як і раніше будуть отримувати оновлення функціоналу та патчі безпекиЯк повідомили представники Huawei порталу Huawei Central, компанія продовжить оновлювати свої смартфони (в тому числі Honor) з передвстановленим магазином додатків Google Play і Huawei Mobile Services.

Microsoft випустила позапланове оновлення KB4578013, що виправляє дві уразливості підвищення привілеїв в сервісі віддаленого доступу (Windows Remote Access).

Поділитися
Exit mobile version