Як захистити веб-камеру від хакерів? Поради

2 хв. читання
huawei matebook

Злам веб-камер є досить поширеним явищем. До того ж, все частіше хакери підключаються до камер смартфонів, пише АndroidІnsider.

Згідно з даними досліджень, близько 9 мільйонів камер пристроїв відкриті для атак і практично жодним чином не захищені.

Ось кілька способів зрозуміти, хакнули Ваш пристрій чи ні.

Правило №1

Найпростіший спосіб – перевірити, чи працює зараз камера. Як правило, при роботі камера світиться зеленим кольором. Вбудовані ж в ноутбуки веб-камери і камери смартфонів практично ніколи не мають такого світіння, тому потрібно заглянути в “Диспетчер задач”. Для настільних рішень можна перевірити, чи не завантажена веб-камера в дереві процесів.

Для смартфонів ж можна використовувати програми для тестів із навантаження на “залізо” пристрою і з перевірки Інтернет-трафіку. Якщо Ваша камера “з’їдає” занадто багато ресурсів або трафік передачі даних підозріло зріс – варто задуматися про безпеку свого телефону.

Правило №2

Власникам лептопів варто перевірити папку з файлами веб-камери. В ідеалі вона повинна бути порожня або мати лише ті фото і відео, які зробили саме Ви. Володарям смартфонів також варто звернути увагу на файлове сховище. І краще робити це за допомогою підключення до ПК, так як віруси можуть приховувати зроблені скріншоти та відеозаписи на смартфоні.

Правило №3

Також ще можна ускладнити життя хакерам, використовуючи VPN. Сервери будуть маскувати Ваш пристрій в Інтернеті, надаючи іншу IP-адресу, що не дозволить так легко отримати доступ до Вашого приватного життя.

До речі, відомий дослідник з кібербезпеки Трой Хант (Troy Hunt) на власному сайті haveibeenpwned.com дає змогу користувачам перевірити, чи не потрапив їхній екаунт до витоків баз даних із паролями під назвою “Collection #1”.

Як відомо, витік даних із майже 773 мільйонами унікальних адрес електронної пошти та понад 21,2 мільйона паролів було оприлюднено хакерами минулого тижня. Загалом база даних містить понад 1 мільярд унікальних комбінацій “email + пароль” облікових записів із різних сайтів та сервісів.

Поділитися
Exit mobile version