Європол затримав хакері, які викрали 3.5 мільйони євро

3 хв. читання
Young hacker in data security concept

Європол за сприяння місцевих правоохоронних органів здійснив серію арештів в декількох європейських країнах, ліквідувавши злочинні угруповання, які займалися SIM-свопінгом (підміною SIM-карт).

В ході операції під назвою Quinientos Dusim співробітники Європейського центру по боротьбі з кіберзлочинністю Європолу (EC3), Національної поліції Іспанії і Цивільної гвардії Іспанії заарештували 12 підозрюваних в іспанських містах Бенідорм, Гранада і Вальядолід. В рамках операції Smart Cash співробітники правоохоронних органів Румунії та Австрії заарештували 14 можливих учасників ще одного кіберзлочинного угруповання.

Учасники першого угруповання підозрюються у викраденні € 3 млн в результаті серії кібератак. За допомогою шкідливого ПЗ зловмисники викрадали облікові дані користувачів для online-банкінгу, а потім подавали запит операторам зв’язку на відновлення SIM-карт жертв, пред’явивши підроблені посвідчення особи. Отримавши дублікат SIM-карт, зловмисники перехоплювали перевірочні коди для двофакторної аутентифікації і переводили кошти з чужих банківських рахунків на підставні.

У випадку з Румунією та Австрією кіберзлочинці використовували схожу схему. Зловмисники так само викрадали облікові дані і за допомогою SIM-свопінгу перехоплювали коди безпеки. Однак переведення в готівку коштів здійснювалося через безкарткові банкомати.

Угруповання пограбувало понад 100 осіб. У кожному разі зловмисники викрадали близько € 6-137 тис. В цілому було викрадено близько півмільйона євро.

Cyber Crime e1512391081541 scaled

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, використовуючи реквізити платіжних карток громадян інших держав, зловмисник купував товари в Інтернет-магазинах. Далі продавав їх у соціальних мережах українцям.

Окрім цього, прогалини в безпеці знайдені в продуктах Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry, Xiaomi, а також точках доступу від Asus і Huawei.

До речі, рекламні агенції, що надавали послуги з розміщення реклами, в тому числі на сайтах онлайн-кінотеатрів, своєю діяльністю забезпечували функціонування ресурсів з піратським контентом.

Також довгий час більшість користувачів вважали, що загроз для Linux значно менше, ніж для Windows чи macOS. Однак останнім часом комп’ютерні системи та додатки на базі цієї операційної системи все частіше стають об’єктами атак кіберзлочинців.

Поділитися
Exit mobile version