І знову про онлайн-шопінг: 12 правил, як не стати жертвою шахраїв

4 хв. читання

Купівля товарів в Інтернеті для нас вже стала буденністю. Ми безліч разів читали та обирали заходи безпеки, замовляючи товар на AliExpress чи Amazon.  Для того, аби Ваші покупки в Інтернеті принесли задоволення, а не розчарування,  у першу чергу, перевірте надійність Інтернет-магазину.

Ось кілька правил, як це зробити.

1.

Для пошуку товарів потрібно використовувати спеціалізовані пошукачі – наприклад, google shopping. Існують безліч пошукових систем — наприклад, bizrate.com, pricegrabber.com, hotline.ua, Shopzilla.

2.

Для того щоб перевірити інтернет-магазин прочитайте відгуки про нього на форумах, оцініть оформлення сайту, чи немає на ньому помилок (граматичних помилок, неробочих посилань), чи виникають технічні неполадки. Неодмінно зайдіть в розділи сайту “про нас”, “наші контакти”, “обслуговування клієнтів”, де можна дізнатися місцезнаходження магазину, телефони та іншу потрібну інформацію. Якщо такі розділи відсутні — це повинно Вас насторожити.

online shopping 333

3.

Також потрібно перевірити сайт магазину на базах фішингових сайтів. Це можна зробити за допомогою антивірусу, який має функцію “антифішинг” або її аналоги.

4.

Якщо на сайті присутній спам, величезна кількість сторонніх банерів і всіляка реклама – це поганий знак. Справжній Інтернет-магазин отримує прибуток за товари, а не за дешеві оголошення і тому подібні способи пропаганди того чи іншого продукту.

5.

 Зверніть увагу на електронну пошту магазину. Якщо адреса має вигляд, типу gmail.com — тобто знаходиться на безкоштовному поштовому сервері, то це недобрий знак. Солідні магазини, що мають гарну репутацію, зазвичай мають e-mail такого виду: support@назва_магазину.com.

6.

Також потрібно перевірити, чи є у Інтернет-магазину реальний офіс. Відсутність юридичної адреси та банківських реквізитів – погані фактори. Обов’язково потрібно перевіряти реальність вказаних на сайті даних, оскільки шахраї можуть вказати липову адресу.

7.

Наступний фактор надійності Інтернет-магазину – наявність розділу, який присвячений формі оплати. Вас повинно насторожити, якщо на сайті вказана оплата шляхом зарахування на якийсь гаманець (Yandex, WebMoney тощо). Наявність можливості оплати через PayPal – є показником надійності Інтернет-магазину.

Увага! При оплаті онлайн-замовлення в жодному разі не повідомляйте нікому дані своєї картки.

8.

Звертайте увагу на момент передоплати. Звичайно, наявність передоплата не означає, що Інтернет-магазин є липовим, але задуматися потрібно.

Стосовно післясплати теж не все так просто. Ви оплачуєте товар при отриманні, але що знаходиться в посилці побачите тільки після того як віддасте свої гроші. То ж будьте максимально уважні під час оплати товарів.

9.

Надійність Інтернет-магазину також можна перевірити за ціною товар. Надто низька, порівняно з іншими магазинами,  ціна на товар повинна Вас насторожити.

10.

Уважно перегляньте сайт інтернет-магазину. Надійні та чесні продавці зазвичай детально описують на свої сайтах процедуру повернення товару, його експертизи та заміни, відправки товару для обміну і ремонту. Крім того, з товаром поставляються гарантійні талони та інші документи, що вказують на комплектність замовлення.

11.

Перевірте Інтернет-магазин за допомогою спеціальних ресурсів. Наприклад, whois-service. Інформацію про непорядних продавців можна знайти на іншому ресурсі – scambook.com.

12.

Вивчити рейтинг вподобаного магазину, зосереджено ознайомитися з описом товару, прочитати відгуки покупки через інтернет, уважно і неквапливо оформити замовлення.

Джерело: PINbank

Поділитися
Exit mobile version