Фаєрвол та правильне закриття реклами врятують Ваш комп’ютер від “шпигунів”

4 хв. читання

Шпигунські програми або ж spyware — шкідливі програми, за допомогою яких зловмисники крадуть Ваші дані. “Шкідники” інсталюються на Ваш комп`ютер, втручаються у налаштування браузера, змінюючи стартову сторінку, службу пошуку та відображені результати пошуку. Як тільки Ви намагаєтеся все повернути, як і було до зараження, вони не дозволяють Вам цього, — після перезавантаження комп`ютера або навіть після перезапуску браузера вони поновлюють свої змінені налаштування.

Окрім цього, браузер починає показувати рекламу, не пов`язану з відвідуванням сайтів та яка може з`явитися навіть при вимкнених підключеннях до Інтернету. Також spyware може встановлювати кейлогери, які знімають всю набрану Вами інформацію і пересилають її зловмисникам.

Через серйозність проблеми та шкоду, яку наносять шпигунські програми, рекомендуємо Вам вжити наступні заходи.

1. Завантажте та встановіть антивіруси та “антишпигуни”

Найбільш швидкий спосіб запобігти цьому, коли комп’ютер вже заражений — встановити “антишпигунське” програмне забезпечення, яке видаляє вже встановлене spyware і не дає встановлюватися йому далі. Більшість антивірусів також знаходять і видаляють “шпигунів”, але не всіх, тому цього недостатньо. І для нормальної захищеності Вам потрібні спеціальні утиліти, які бувають безкоштовними (або з випробувальним періодом). Регулярно оновлюйте свій захисний арсенал — тому що кількість нових видів spyware зростає з кожним днем і воно вдосконалюється.

2. Будьте обережні при ходінні Інтернетом

Найкращий захист від “шпигунів” — не завантажуйте їх. Spyware може потрапляти на ваш комп’ютер, коли Ви заходите на заражений чи спеціально створений для цього сайт. Не ходіть на сайти з невідомих посилань (наприклад, у листах від незнайомих користувачів). Завантажуйте лише перевірені програми та уникайте “піратських” сайтів — там часто трапляються спеціально заражені вірусами чи “шпигунами” програми.

spyware 2

3. Не натискайте на вікна, що “вистрибують”

Spyware часто розповсюджується через натискання на нав’язливу рекламу чи перехід на іншу сторінку у вікні, що “вистрибує” (pop-up window). Навіть, якщо Ви хочете їх закрити, ніколи не натискайте на інформацію безпосередньо у тих вікнах — якщо Вам пропонують натиснути ОК, щоб закрити, закривайте їх, як звичайно (Alt+F4, Ctrl+W, або Х на краю вікна). Вони тільки й чекають, щоб їх закрили неправильним способом.

4. Не зволікайте з оновленнями операційної системи

На щастя, розробники операційних систем Windows, MacOS, Linux також дбають про безпеку користувачів. Деякі оновлення робляться саме з метою убезпечити Вас від вірусів та інших шкідливих програм. Тому відмовлятися від оновлень — це наражатися на ризик зараження, адже spyware постійно модифікується. Увімкніть автоматичне оновлення (наприклад, Windows update) — це попередить загрози.

5. Оновлюйте інші програми

Spyware інколи здатне пошкодити програми, з якими Ви працюєте. Щоб цього не трапилося — завантажуйте патчі безпеки для Microsoft Office, Adobe Flash, оновлюйте середовище Java. Там подекуди ще трапляються вразливості, які можуть бути використані “шпигунами”.

6. Налаштуйте Ваші браузери

У браузерах також можуть бути “діри”, тому їх треба регулярно оновлювати. Більшість браузерів вже “навчилися” попереджати про потенційні ризики, зокрема, щодо запуску файлів. Оновіть і налаштуйте Ваш браузер, а також різні корисні додатки до нього, якими користуєтеся.  Це підвищить Вашу безпеку.

7. Увімкніть фаєрвол

Фаєрвол відстежує Ваш трафік і не пропускає потенційно небезпечні програми з мережі на Ваш комп’ютер. У Windows є власний фаєрвол Microsoft Windows Internet Connection Firewall – Ви його можете його увімкнути або завантажити фаєрвол від стороннього розробника, наприклад, Comodo Internet Security.

Виконуючи ці рекомендації, Ви знизите ризик зараження комп’ютера шкідливим програмним забезпеченням до мінімального.

Джерело: lifewire

Поділитися
Exit mobile version