АНБ радить вимикати і вмикати телефон раз на тиждень – ось чому

4 хв. читання

Ваш дорогий і цінний смартфон, який ви завжди носите з собою, може бути підданий багатьом загрозам безпеки, від фішингу до шкідливого програмного забезпечення та шпигунських програм. Для того, щоб зламати ваш телефон, скомпрометувати особисті дані або навіть вкрасти вашу ідентичність, достатньо лише однієї успішної атаки. Отже, як можна захистити себе?

У звіті «Найкращі практики захисту мобільних пристроїв» Агентство національної безпеки (АНБ) США пропонує низку порад, які допоможуть запобігти атакам хакерів та зловмисників на ваш мобільний пристрій. Один з методів такий простий, як вимкнення та ввімкнення телефону.

Читайте також: На вашому телефоні Android може бути шпигунське програмне забезпечення – ось як його видалити

Фішингові атаки можуть змусити вас встановити шкідливе програмне забезпечення на ваш телефон, а експлойти “нульового кліку” можуть інфікувати ваш пристрій без будь-яких дій з вашого боку. Що радить АНБ? Регулярно перезавантажуйте телефон, принаймні один раз на тиждень. Така проста дія може ускладнити хакерам доступ до інформації на вашому телефоні, хоча агентство застерігає, що це не гарантує повного захисту від атак.

Вимкнення телефону на деякий час дає змогу йому закрити всі фонові програми та процеси, які можуть споживати пам’ять та ресурси процесора, а також зловмисні процеси, які ви могли не помітити. Також це може призвести до покращення загальної продуктивності та швидкості роботи телефону після його ввімкнення.

Додаткові загрози для мобільних телефонів та поради АНБ / Переклад Cybercalm
Додаткові загрози для мобільних телефонів та поради АНБ / Переклад Cybercalm

У своєму звіті АНБ наводить ще кілька загроз, які можуть вплинути на ваш мобільний пристрій.

Шкідливі програми можуть інфікувати ваш телефон. Небезпечні Wi-Fi мережі здатні перехоплювати та перенаправляти трафік з вашого пристрою. Шпигунське програмне забезпечення може стежити за аудіо- та відеодзвінками на вашому телефоні. Хакери, які мають віддалений доступ до вашого пристрою, можуть збирати інформацію про дзвінки та текстові повідомлення. Особа, яка має фізичний доступ до вашого телефону, навіть на короткий час, може встановити шкідливе або шпигунське ПЗ.

Ось кілька способів захистити себе, які пропонує АНБ:

  • Оновіть свої програми. Обов’язково оновлюйте свої програми та операційну систему найновішими патчами безпеки.
  • Використовуйте офіційні магазини додатків. Встановлюйте програми лише з офіційних магазинів, таких як Apple App Store або Google Play Store.
  • Не клацайте. Не переходьте за посиланнями та файловими вкладеннями в електронних листах і текстових повідомленнях, оскільки це поширені способи запуску шкідливого програмного забезпечення.
  • Будьте обережні з громадськими мережами Wi-Fi. Уникайте приєднання до публічних мереж, коли це можливо. На додаток до порад АНБ, ми рекомендуємо використовувати VPN, коли ви приєднуєтеся до публічної мережі.
  • Вимкніть Bluetooth. Вимикайте Bluetooth, коли не використовуєте його, щоб запобігти підключенню до вашого телефону несанкціонованого пристрою.
  • Використовуйте надійний пароль. Створіть надійний пароль, що складається щонайменше з шести цифр, для блокування та розблокування телефону.
  • Використовуйте біометричні дані. Для більшої безпеки та зручності увімкніть вбудовану функцію сканування обличчя або відбитків пальців на вашому пристрої.
  • Використовуйте перевірені аксесуари. Використовуйте тільки оригінальні зарядні шнури або зарядні аксесуари від перевірених виробників. Уникайте громадських USB-зарядних станцій.
  • Вимкніть служби визначення місцезнаходження. Вимикайте служби визначення місцезнаходження, коли вони не потрібні.

«Загрози для мобільних пристроїв стають все більш поширеними і зростають у масштабах і складності», – йдеться у звіті АНБ. «Користувачі мобільних пристроїв прагнуть повною мірою скористатися всіма перевагами функцій, доступних на цих пристроях, але багато з них забезпечують зручність і можливості, але приносять в жертву безпеку». Цей посібник з найкращих практик описує кроки, які користувачі можуть зробити для кращого захисту особистих пристроїв та інформації».

Поділитися
Exit mobile version