Android-смартфон знає про Вас все. Навіщо комусь стільки даних?

6 хв. читання

У сучасному світі інформація про Вас – найбільш цінний товар. А смартфон – це головний його постачальник. Ваші дзвінки, переписки, інтереси і навіть фотографії успішно продаються. Якщо Ви користуєтесь смартфоном на операційній системі Android, ось перелік відомостей, які збирає про Ваш ґаджет.

Що про вас уже знає Google?

Android-смартфони та планшети збирають та відправляють безліч відомостей про свого користувача, адже вони під зав’язку обладнані сервісами від Google. Пошуковик Google за замовчуванням, браузер Chrome, магазин додатків Google Play, клієнт YouTube, стандартний картографічний сервіс Google Maps, інструменти для синхронізації контактів, поштовий додаток Gmail, браузер фото та музичний плеєр.

Все ці програми збирають ваші дані, до того ж легально, адже Ви погодилися з умовами використання.

Та й сама операційна система Android також збирає немало статистичних даних. Наприклад, Ваше місцезнаходження і те, як воно змінюється.

Крім місцезнаходження, завжди збирається детальна статистика дзвінків, повідомлень і переписки. В Google знають адресатів, тривалість розмов, точний час спілкування. Просто вони не пишуть Ваше ім’я, коли продають цю інформацію іншим.

Під приводом вдосконалення сервісів збирається історія переглянутого і прослуханого, маршрути в картах, запити в пошуку, вподобання в соціальних мережах.

Що знають творці додатків Android?

Якщо ділитися з Google юзери Android уже звикли, то віддавати конфіденційну інформацію в руки сторонніх розробників хочеться не всім.

По-перше, в більшості версій Android додатки запитують дозвіл на доступ до ваших даних в момент початку завантаження з магазину. Багато хто просто дозволяє все, щоб якомога швидше розпочати встановлення програми.

Далі юзер просто одного разу відкриває додаток – зливає всю інфу, яка потрібна розробнику і чисельним рекламним мережам, які автоматично викупають різноманітні види даних для швидкого використання в контекстній рекламі.

Для відключення дозволів потрібно копирсатися у системних налаштуваннях, а туди лізуть одиниці.

disk keruvannya dozvolamy

Не полінуйтеся перевірити у “Налаштуваннях” опцію “Дозволи”.  За необхідністю відімкніть “непотрібні” дозволи для застосунків, яким не обов’язково мати доступ до Ваших контактів, камери чи документів.

По-друге, додатку достатньо тільки отримати дозвіл на підключення до мережі для стеження за користувачем. Далі вмикається уже описаний механізм визначення місцезнаходження по сигналу базових станцій, і статистика для рекламодавців готова.

Розробники деяких додатків навіть не намагаються замаскувати відправку даних про місцезнаходження пристрою. Так, французькі дослідники вирішили перевірити, які геолокаційні відомості розсилає середньостатистичний смартфон. В результаті з’ясувалося, що близько 30% популярних додатків на Android відправляють ваше місцезнаходження на сервера розробників та рекламних мереж.

Наприклад, Google Play фіксує позицію користувача в середньому раз в 10 хвилин, клієнти соціальних мереж – майже раз в хвилину, а найбільш вимогливі програми оновлюють позицію користувача кожні 5-10 секунд.

Які дані про вас уже зібрав Android-смартфон?

  • Пошта та контактні дані власника: запитує більше 70% додатків в момент першого запуску.

  • Записи телефонної книги: четверта частина додатків після встановлення отримує доступ до контактів і при першому підключенні до мережі відправляє їх розробнику.

  • Історія дзвінків та повідомлень: приблизно 35% додатків запитують дані про здійснені та прийняті дзвінки, тривалість дзвінків та аналогічну статистику про повідомлення. Більше половини з них передають ще й контакти співрозмовників.

  • Місцезнаходження пристрою: дані з GPS датчиків або шляхом розрахунку за місцем розташування станцій стільникового зв’язку збирає близько 30% додатків, дані збираються дуже активно (до кількох разів в секунду) і при наявності відправляються на встановлені адреси.

  • Службова інформація: відслідковується кожним четвертим додатком. Запитуються параметри смартфону, модель пристрою, номер телефону, IMEI та іншу інформацію.

  • Пошукові запити: всі без винятку браузери та пошукові асистенти збирають статистику запитів пошуку. Крім цього, схожим грішить багато додатків – довідників. Наприклад, довідник ліків та медичних параметрів може відслідковувати запити з заданим ключовим словам і відправляти їх розробнику. Так можна продати фармацевтичному рекламодавцю цільового клієнта.

  • Введені з клавіатури дані: 90% додатків-клавіатур, ланчерів і оболонок, які заміняють клавіатуру Android, відправляють статистику вводу розробникам. Ті запевняють, що дані потрібні виключно для вдосконалення додатків.

Всі ці дані збираються в режимі «24/7», враховуючи той факт, що смартфон більшу частину часу знаходиться онлайн, то і передача інформації відбувається практично цілодобового.

Навіщо комусь так багато моїх даних?

Рекламодавці років п’ятнадцять користуються таргетованою рекламою – це ті самі банери, які переслідують вас на сайтах і так вдало вгадують, що вам цікаво було б купити.  Масив даних, зібраний рекламними сервісами про вас, називається цифровим портретом користувача. Цей портрет збирають майже всі рекламні компанії.

Наприклад, маючи дані про місцезнаходження та маркер про інтерес до будь-якої конкретної покупки, вам можна показувати банер магазину поблизу з цим продуктом з набагато більшою ефективністю, ніж випадковій людині у місті.

Чи можна припинити стеження?

Для деяких смартфонів та планшетів ентузіасти розробляють модифіковані прошивки з відключеними сервісами стеження та збору даних. Тільки на рівні системи можна зупинити постійне стеження за користувачем, адже навіть відключення всіх повзунків в налаштуваннях не звільнить від вбудованих в систему шпигунів.

Після встановлення сторонньої прошивки доведеться перейти на альтернативні сервіси. Як мінімум відмовитися від всього, що випускає Google. Додатки потрібно шукати в неофіційних магазинах, відео дивитися на не популярних хостингах, а переписуватися через клієнти, якими користується не так багато знайомих.

При цьому ніхто не дасть гарантію, що конфіденційні дані не йдуть в бази інших компаній з більш підозрілою репутацією.
От і виходить, що смартфон з найбільш відкритою операційною системою – як відкрита книга для маркетологів. Варто тільки раз довірити йому свої секрети, як вони уже стануть основою чергового звіту.

Джерело: internet.ua

Поділитися
Exit mobile version