Альтернатива Google: топ-7 кращих пошуковиків в Інтернеті

5 хв. читання
Альтернатива Google: топ-7 кращих пошуковиків в Інтернеті

Google, безсумнівно, є одним з найпопулярніших та найвикористовуваніших пошукових двигунів в Інтернеті. Проте, існують інші пошукові системи, які можуть задовольнити потреби користувачів у пошуку інформації в мережі. У цій статті ми розглянемо кілька альтернатив Google, які можуть бути відмінними варіантами для різних ситуацій та потреб.

DuckDuckGo

DuckDuckGo – це пошукова система, яка славиться своєю приватністю та анонімністю. Вона не використовує персональну інформацію користувачів для персоналізованих рекламних оголошень і не зберігає історію пошуку. DuckDuckGo також пропонує користувачам широкий спектр функцій, таких як захищений пошук та швидкий доступ до інформації.

Усі великі пошукові системи намагаються персоналізувати пошукові матеріали на основі даних про людину перед монітором. Цей феномен отримав назву “Бульбашка фільтрів”: користувач бачить тільки ті результати, які узгоджуються з його перевагами або які система вважатиме такими.

Читайте також: 5 причин, чому варто використовувати DuckDuckGo замість Google

DuckDuckGo формує об’єктивну картину, не залежну від ваших минулих запитів у Мережі, і позбавляє від тематичної реклами Google та інших, заснованої на ваших запитах. За допомогою DuckDuckGo легко шукати інформацію на іноземних мовах, тоді як Google за замовчуванням віддасть перевагу українським і російськомовним сайтам, навіть якщо запит введений іншою мовою.

Bing

Bing – це пошукова система, розроблена корпорацією Microsoft. Вона відома своїми зображеннями на головній сторінці, а також інтеграцією з іншими продуктами Microsoft, такими як Office та Outlook. Bing пропонує різноманітні функції, включаючи візуальний пошук, новини, картинки та відео.

Крім того пошукова система Bing посилена інструментами генеративного штучного інтелекту, зокрема Copilot від Microsoft. Це віртуальний помічник, який може генерувати текст у розмовному режимі, писати есе, створювати листи, узагальнювати контент, писати код і відповідати на складні запитання.

Brave

Brave Search (Brave пошук) — це пошукова система від Brave Software. Як і Brave браузер, пошукова система надає великого значення конфіденційності користувача, тому відфільтровує відстеження та рекламу. Brave Search використовує власний індекс для відображення результатів пошуку.

Пошукова система Brave доступна в будь-якому браузері, і віднедавна пропонує нову опцію “Відповісти з ШІ”, яка надає резюме, створене штучним інтелектом, із зазначенням джерел, у відповідь на ваші пошукові запити.

Brave Пошук не відслідковує запити, дії та кліки в Інтернеті, а завдяки незалежному індексу показує лише корисні результати без веб-спаму.

Startpage

Startpage – це ще одна пошукова система, яка підкреслює приватність користувачів. Вона використовує результати пошуку від Google, але не зберігає жодної особистої інформації користувачів. Startpage також пропонує можливість перегляду веб-сторінок анонімно через свій сервіс “перегляд без слідів”.

Ecosia

Ecosia – це унікальна пошукова система, яка відзначається своїм екологічним підходом. Кожен раз, коли користувач виконує пошук, частина прибутку від рекламних оголошень спрямовується на посадку дерев. Це робить Ecosia привабливим варіантом для тих, хто прагне сприяти екологічній ініціативі під час своїх пошуків в Інтернеті.

Qwant

Qwant – це пошукова система, розроблена однойменною французькою компанією, яка декламує захист персональних даних.

Qwant не збирає жодних персональних даних. Qwant встановлює лише файл cookie для відповідної сесії, постійний файл браузера не створюється. Після того, як користувач залишає сайт, файл cookie негайно видаляється. Інформація про поведінку користувача не зберігається постійно. На відміну від інших пошукових систем, таких як Google або Yahoo, Qwant не надає персоналізованих результатів пошуку. Результати пошуку однакові для всіх користувачів. За словами компанії, IP-адреси також не зберігаються.

Dogpile

Метапошуковик Dogpile виводить комбінований список результатів із пошукових видач Google, Yahoo і інших популярних систем.

Dogpile відображає менше реклами. Сервіс використовує особливий алгоритм, щоб знаходити і показувати кращі результати з різних пошукових систем. Як стверджують розробники Dogpile, їх система формує найповнішу видачу в усьому Інтернеті.

Отже, якщо не можете знайти інформацію в Google або іншому стандартному пошуковику, пошукайте її відразу в декількох пошукових системах за допомогою Dogpile.

Підсумок

Вибір найкращого пошуковика для вас залежить від ваших потреб та пріоритетів. Якщо ви цінуєте конфіденційність, DuckDuckGo або Startpage можуть бути хорошим вибором. Якщо ви хочете допомогти навколишньому середовищу, Ecosia – це чудовий варіант. Якщо ви шукаєте швидкий та безпечний пошук, Brave Search може вам сподобатися. А якщо ви хочете зосередитися на європейських результатах пошуку, Qwant може бути гарним вибором.

Не Gmail’ом єдиним: які альтернативні поштові клієнти є для Android?

Поділитися
Exit mobile version