5 причин, чому варто використовувати DuckDuckGo замість Google

DuckDuckGo пропонує мобільні додатки, розширення для браузерів та багато іншого.

7 хв. читання

Не секрет, що деякі компанії використовують трекери, щоб стежити за тим, куди ви ходите і що бачите в Інтернеті. Одного разу ви можете шукати в сорочку в Інтернеті, а потім кілька днів не бачити нічого, окрім реклами цієї сорочки. Ці трекери та реклама можуть дратувати, і одним із кроків, який деякі люди зробили для боротьби з ними, є використання DuckDuckGo.

DuckDuckGo позиціонує себе як орієнтовану на конфіденційність альтернативу пошуковим системам, таким як Google. DuckDuckGo розробив мобільні додатки для Android та iOS, розширення для браузерів та бета-версії своїх браузерів для Windows та Mac, щоб допомогти зберегти вашу інформацію в безпеці, незалежно від того, чи використовуєте ви її на телефоні чи комп’ютері.

Ось п’ять причин, чому ви повинні використовувати DuckDuckGo.

Не дозволяйте онлайн-трекерам шпигувати за вами

Онлайн-трекери є скрізь в Інтернеті. Принстонський проект веб-прозорості та підзвітності виявив, що трекери Google присутні приблизно на 75% веб-сайтів, а трекери Facebook – приблизно на 25% сайтів. Ці трекери збирають дані про ваші інтереси та поведінку на певних веб-сайтах. Хоча ці дані не ідентифікують вас, цих інтернет-звичок у поєднанні з доступом до ваших профілів у соціальних мережах достатньо, щоб вас розпізнати, згідно з дослідженням Принстонського та Стенфордського університетів (PDF).

Онлайн-трекери є скрізь, і вони відстежують такі речі, як ваші звички та поведінку на певних сайтах
Онлайн-трекери є скрізь, і вони відстежують такі речі, як ваші звички та поведінку на певних сайтах

DuckDuckGo ідентифікує і блокує ці онлайн-трекери на таких сайтах, як Google і Facebook. Пошукова система також може показати вам мережі, які відстежували вас протягом певного часу, щоб дати вам повну картину того, як використовуються ваші дані.

Пошукова система, орієнтована на конфіденційність, потрапила під обстріл у травні 2022 року після того, як під час використання браузерів DuckDuckGo були виявлені деякі скрипти відстеження від партнера компанії Microsoft. У серпні того ж року DuckDuckGo розширив захист від сторонніх скриптів, включивши в нього скрипти від Microsoft.

В DuckDuckGo ви бачитимете менше реклами

Використовуючи DuckDuckGo, ви будете бачити менше реклами в цілому.

Якщо ви виконуєте пошук через Google, ви можете побачити рекламу в перших результатах пошуку. Ви не завжди будете бачити рекламу в цих місцях, але вони відформатовані так само, як і звичайні результати пошуку, з виділеним жирним шрифтом “Реклама” і крапкою-розділювачем, щоб відрізнити їх.

Коли ви шукаєте щось на DuckDuckGo, ви побачите менше реклами в результатах пошуку і заощадите час.

На додаток до меншої кількості оголошень на сторінці результатів, оскільки DuckDuckGo блокує онлайн трекери, реклама не буде переслідувати вас по всьому Інтернету. Якщо ви використовуєте DuckDuckGo для пошуку чогось на кшталт нової миски для вашого домашнього улюбленця, ви більше не будете бачити рекламу мисок для тварин на різних сайтах. Ці оголошення не переслідуватимуть вас, як домашній улюбленець, який вимагає, щоб ви його нагодували, хоча ви дали йому їжу лише 5 хвилин тому.

Веб-сайти повинні завантажуватися швидше

Окрім збору ваших даних і показу реклами, онлайн-трекери також додають додаткові дані на веб-сайти, які ви відвідуєте, сповільнюючи час завантаження сайту. DuckDuckGo блокує ці трекери, звільняє пропускну здатність і дозволяє веб-сайтам завантажуватися швидше.

Ваша історія пошуку не зберігається

Уявімо, що ви сперечаєтеся зі своїм другом про те, як має висіти туалетний папір. Ви кажете, що він має висіти знизу. А ваш друг стверджує, що в патенті на туалетний папір чітко вказано, що туалетний папір має висіти зверху, що робить його правильним. Ви переглядаєте патент і бачите, що так, туалетний папір звисає зверху. Ви сидите, не вірячи своїм очам, і тепер ваша історія пошуку буде ганьбити вас, якщо тільки у вас не увімкнена функція автоматичного видалення в Google, або ви не зайдете в “Мою діяльність” в Google і не видалите пошук.

Читайте також: Як заборонити Google збирати Ваші дані та налаштувати їхнє автовидалення?

Якщо ви використовуєте DuckDuckGo, ця вада не з’явиться у вашій історії пошуку з самого початку, тому що пошукова система не зберігає ваші пошукові запити. Кожного разу, коли ви відкриваєте DuckDuckGo, ви починаєте пошук заново, без того, що ви шукали раніше.

Недоліком цього є відсутність запропонованих варіантів пошуку. Крім того, якщо ви хочете переглянути щось, що ви бачили раніше, ви не зможете знайти це у своїй історії.

Режим Інкогніто в Google також зберігає історію пошуку приватною, але він видаляє її, як тільки ви закриваєте вікно. Якщо ви не закриваєте вікно, вона все одно зберігається. Режим інкогніто також збирає деяку інформацію про вас, наприклад, ваше місцезнаходження та пошукову активність.

Історія переглядів не впливає на результати пошуку

Google фільтрує результати, які показує вам, коли ви щось шукаєте. Google показує вам речі, пов’язані з вашим пошуком, на які, на його думку, ви натиснете, виходячи з даних, зібраних про вас. Він не показує результати, на які, на його думку, ви не натиснете. Це означає, що в залежності від вашої історії пошуку, якщо ви шукаєте “каву”, вашим першим результатом можуть бути найближчі кав’ярні, стаття про користь кави для здоров’я або історія кави.

DuckDuckGo покаже вам більш надійні результати пошуку, оскільки він не фільтрує ваші результати. Деякі з результатів, які ви бачите на першій сторінці пошуку в DuckDuckGo, можуть з’явитися на другій або третій сторінці пошуку в Google.

Оскільки результати пошуку не пристосовані до вас і ваших інтересів, результати пошуку можуть здаватися неточними порівняно з Google. Деякі користувачі DuckDuckGo на Reddit стверджують, що вони використовували Google для деяких запитів, коли DuckDuckGo видавав їм нерелевантні результати пошуку. Це звучить як недолік, але в кінцевому підсумку це означає, що DuckDuckGo працює належним чином.

Альтернатива Google: топ-7 кращих пошуковиків в Інтернеті

Поділитися
Exit mobile version