Безпечний пошук роботи – як захиститися від кіберзагроз?

Під час пошуку роботи можна зіштовхнутися з викраденням особистих, платіжних даних, зараженням ПК вірусами тощо. Дізнайтеся як захистити себе від кіберзагроз.

5 хв. читання

Під час пошуку роботи можна зіштовхнутися з викраденням особистих, платіжних даних, зараженням ПК вірусами тощо. Дізнайтеся як захистити себе від кіберзагроз.

Захист від кіберзагроз під час пошуку роботи

Сьогодні стати жертвою хакерів під час користування інтернетом, відвідування незнайомих посилань, завантаження файлів, прив’язки соцмереж до певних сайтів може кожна людина. Одним з видів кіберзагроз є атака осіб, які шукають працевлаштування, з метою викрадення грошей або персональних даних. У цій статті ми розповімо про основні помилки та правила безпеки в інтернеті. До речі, якщо вас цікавить робота в Києві, на порталі Jooble завжди можна знайти актуальні вакансії.

Помилки співшукачів – що робить їх вразливими до кібератак?

Під час пошуку роботи користувачам постійно приходиться створювати облікові записи, надавати деякі персональні дані потенційним роботодавцям, взаємодіяти з електронними листами, файлами. Тут можна допустити такі помилки:

  • встановлення пароля, який є ненадійним або однаковим для інших сайтів;
  • використання неперевірених відкритих мереж Wi-Fi;
  • введення логінів та паролів на фішингових сайтах;
  • відсутність двофакторної аутентифікації у соцмережах;
  • збереження паролів та платіжних даних у браузері;
  • розголошення надмірної кількості особистої інформації у резюме або під час спілкування з рекрутером;
  • відкриття вкладень з підозрілих електронних листів.

Зазвичай ці дії рідко бувають вимушеними, вони є наслідком неуважності. Кібершахраї користуються неупередженістю користувачів і перехоплюють дані через публічні мережі Wi-Fi, підбирають паролі за допомогою спеціального ПО, знаючи ряд фактів про людину, надсилають файли з вірусами тощо.

Далі інформація може використовуватися для викрадення коштів, шантажування публікацією особистих даних, фото або відеоматеріалів у відкритому доступі, використання паспортних даних для незаконних дій, продажа банківських карт в даркнеті.

Де співшукачі мають ризик стати жертвою кібератаки?

За спостереженнями експертів компанії Jooble, під час пошуку роботи з шахраями можна зустрітися на таких ресурсах:

  • Тематичні групи в месенджерах та соцмережах – для адміністрації таких спільнот у пріоритеті стоїть заробіток з розміщення оголошень, вони майже ніколи не займаються перевіркою роботодавців.
  • Платформи онлайн-оголошень або непопулярні сайти з вакансіями – через те, що на порталах з гарною репутацією, для публікації пропозиції роботи потрібно проходити перевірку, шахраї розміщуються на менш відомих. Задля привернення уваги вони обіцяють дуже високі зарплати, а також вказують умови та вимоги, яким відповідають більшість співшукачів.
  • Приватні повідомлення – на багатьох сайтах з пошуку зайнятості контакти співшукачів передаються потенційним роботодавцям, під яких можуть маскуватися хакери. Вони зв’язуються зі співшукачами, пропонують перейти за фішинговим посиланням під приводом реєстрації на співбесіду, створення аккаунту на робочій платформі тощо.

Задля попередження кібератаки на ваші аккаунти та особисті дані завжди перевіряйте інформацію про компанію або людину, яка розміщує вакансію. Бажано знайти відгуки працівників про неї на незалежних сайтах або в соціальних мережах.

Пам’ятайте, що для запрошення на співбесіду вам не потрібно надсилати незнайомій людині скани посвідчення особи, фотографії банківської карти, підв’язувати облікові записи Google, Facebook до невідомих сайтів.

photo 1603985529862 9e12198c9a60

Як захиститися від кіберзагроз?

Щоб пошук роботи був завжди безпечним, рекомендуємо дотримуватися наступних правил:

  1. Підключайтеся тільки до надійних, захищених мереж, які вимагають паролі й мають шифрування.
  2. Не викладайте на сайти з працевлаштуванням конфіденційну інформацію: серію та номер паспорта, соціального страхування, дані банківських карт.
  3. Підключайте двофакторну аутентифікацію на всіх сайтах, де це можливо – тільки вона гарантує, що ви єдиних, хто має доступ до аккаунту.
  4. Обирайте різні паролі для різних сайтів, періодично змінюйте їх та нікому не повідомляйте ці дані.
  5. Використовуйте ліцензовані програми антивірусу з метою систематичної перевірки свого комп’ютера на наявність шкідливого ПО.
  6. Перевіряйте сайти з пошуку роботи, щоб переконатися, що вони є надійними й мають добру репутацію.
  7. Використовуйте VPN, якщо користуєтеся публічним Wi-Fi, адже він зашифровує дані та забезпечує конфіденційність в мережі.
  8. Не відкривайте у листах файли, якщо ви не очікуєте їх отримати або не знаєте, що вони містять – особливо це стосується форматів EXE, COM, DLL, SYS, BAT, CMD.
  9. Створіть міцний пароль, який буде містити великі та малі літери, числа та символи.

За даними міжнародної компанії по кібербезпеці Hacken, хакери дуже рідко обирають в якості мішені користувачів, які дотримуються перерахованих правил. Отже, розуміння базових принципів поведінки в інтернеті допоможе вам вберегти себе від можливих атак.

Читайте також: 5 причин, чому ніколи не варто використовувати безкоштовний VPN

Поділитися
Exit mobile version