5 причин, чому ніколи не варто використовувати безкоштовний VPN

9 хв. читання
best vpn service

Ідея використання на 100% безкоштовного VPN може здатися спокусливою, особливо якщо у вас обмежений бюджет і ви не хочете витрачати гроші на місячну або річну абонентську плату. Але використання навіть найкращої безкоштовної служби VPN пов’язане з ризиком.

1. Безкоштовні VPN просто не такі безпечні

Безкоштовні VPN можуть бути дуже небезпечними. Оскільки для підтримки апаратного забезпечення та досвіду, необхідного для великих мереж і безпечних користувачів, служби VPN мають високі рахунки. Як клієнт VPN, ви платите за преміум-сервіс своїми грошима або платите за безкоштовні послуги своїми даними. Якщо ви не замовляєте за столиком, то ви в меню.

За даними двох незалежних розслідувань безкоштовних програм VPN у 2018 році, близько 86% безкоштовних VPN-додатків для iOS і Android, що становлять мільйони установок, мають неприйнятну політику конфіденційності, починаючи від простого браку прозорості й закінчуючи явним обміном даними користувачів із китайською владою. Ще 64% безкоштовних пропозицій додатків VPN не мали веб-присутності за межами сторінок магазину додатків, і лише 17% відповідали на електронні листи служби підтримки клієнтів.

Читайте також: 30 небезпечних VPN-додатків для Android знайшли фахівці з кібербезпеки

Повідомляється, що в червні 2019 року Apple знищила додатки, які передають дані користувачів третім особам. Але 80% із 20 найпопулярніших безкоштовних програм VPN у Apple App Store, здається, порушують ці правила, згідно з червневим оновленням розслідування Top10VPN.

Також у червні минулого року 77% додатків було позначено як потенційно небезпечні в Top10VPN VPN Ownership Investigation — і 90% програм, позначених як потенційно небезпечні в Free VPN Risk Index, — все ще становили ризик.

«Завантаження Google Play додатків, які ми позначили як потенційно небезпечні, зросли до 214 мільйонів, стрімко збільшившись на 85% за шість місяців», — йдеться у звіті. «Щомісячна кількість встановлень із App Store стабільно тримається на рівні близько 3,8 мільйона, що є відносним збільшенням, оскільки ця загальна кількість була згенерована на 20% меншою кількістю програм, ніж на початку року, оскільки низка програм більше не доступна».

На Android 214 мільйонів завантажень представляють велику кількість даних для входу користувачів. А що є однією із найприбутковіших речей, які можна зробити з великою кількістю даних користувача?

2. Ви можете зловити зловмисне програмне забезпечення

Відразу ж розберемося: 38% безкоштовних мереж VPN Android містять зловмисне програмне забезпечення, незважаючи на пропоновані функції безпеки, показало дослідження CSIRO . І так, багато з цих безкоштовних VPN були високо оціненими програмами з мільйонами завантажень. Якщо ви безкоштовний користувач, ваші шанси підхопити вірус перевищують 1 до 3.

Тож запитайте себе, що коштує дешевше: безпечна послуга VPN приблизно за 100 доларів на рік чи найняти фірму, яка займається відновленням у разі крадіжки особистих даних після того, як якийсь шахрай вкраде логін вашого банківського рахунку?

Але це не може статися з вами, чи не так? Неправильно. Мобільні атаки програм-вимагачів стрімко зростають. Лише у 2018 році Symantec виявила понад 18 мільйонів екземплярів шкідливого програмного забезпечення для мобільних пристроїв, що на 54% більше, ніж у минулому році. А в 2019 році Kaspersky відзначив сплеск кількості троянів, які викрадають паролі на 60%.

Але зловмисне програмне забезпечення — не єдиний спосіб заробити гроші, якщо ви використовуєте безкоштовну службу VPN. Є ще простіший спосіб.

3. Рекламна лавина

Агресивна рекламна практика з безкоштовного плану може вийти за межі того, що вас вразять кількома дратівливими спливаючими вікнами, і швидко перейти на небезпечну територію. Деякі мережі VPN пропускають трекери показу реклами через лазівки у функціях читання медіа-файлів у вашому браузері, які потім залишаються на вашому цифровому сліді.

HotSpot Shield VPN здобув болісну популярність через такі звинувачення в 2017 році, коли Федеральна торгова комісія подала скаргу  (PDF) на порушення конфіденційності під час розміщення реклами. Дослідники Університету Карнегі-Меллона виявили, що компанія не тільки мала вбудований бекдор, який використовувався для таємного продажу даних стороннім рекламним мережам, але й використовувала п’ять різних бібліотек відстеження та фактично перенаправляла трафік користувачів на секретні сервери.

Коли ця історія виникла, материнська компанія HotSpot AnchorFree спростувала висновки дослідників в електронному листі до Ars Technica : «Ми ніколи не перенаправляємо трафік наших користувачів на будь-які сторонні ресурси замість веб-сайтів, які вони мали намір відвідати. Безкоштовна версія HotSpot Shield відкрито й чітко заявляє, що воно фінансується за рахунок реклами, однак ми не перехоплюємо трафік ні безкоштовною, ні преміум-версією наших рішень».

Відтоді AnchorFree пропонує щорічні звіти про прозорість , хоча їх цінність все ще залежить від читача. Однак нещодавно HotSpot Shield був одним із небагатьох програм VPN, які поважали відмову користувачів дозволити відстеження реклами. Згідно з дослідженням Top10VPN , проведеним у листопаді 2021 року, лише 15% безкоштовних програм VPN поважали вибір користувачів iOS, коли вони відмовлялися від добровільного відстеження реклами. Решта безкоштовних програм VPN, протестованих Top10VPN, просто ігнорували запити користувачів «Не відстежувати».

Навіть якщо можливе шахрайство з кредитною карткою не викликає занепокоєння, а спливаючі вікна та затримка реклами не обтяжують вас, ви вже маєте справу з іншою серйозною проблемою з безкоштовними VPN.

4. Буферизація… буферизація… буферизація

Однією з головних причин, чому люди встановлюють VPN, є доступ до своїх улюблених сайтів під час перебування в країнах, де вони блокуються на основі вашого місцезнаходження. Але який сенс отримувати доступ до геозаблокованого вмісту, за який ви заплатили, якщо безкоштовна служба VPN, якою ви користуєтеся, настільки повільна, що ви не можете його переглядати, незважаючи на хороше підключення до Інтернету?

Відомо, що деякі безкоштовні мережі VPN продають вашу пропускну здатність. Найвідомішим випадком цього був Hola VPN, який був спійманий у 2015 році на прихованій крадіжці пропускної здатності користувачів і продажі його будь-якій групі, яка хотіла розгорнути базу користувачів як ботнет.

Тоді генеральний директор Hola Офер Віленскі визнав, що вони були охоплені «спамером», але в подальшому захисті стверджував, що таке скорочення пропускної здатності є типовим для такого типу технології.

«Ми припустили, що, заявивши, що Hola є [одноранговою] мережею, було зрозуміло, що люди діляться своєю пропускною здатністю з мережею спільноти в обмін на безкоштовні послуги», — написав він.

Якщо використання ботнету недостатньо, щоб уповільнити роботу, безкоштовні сервіси VPN також зазвичай платять за меншу кількість серверів. Це означає, що ваш трафік зазвичай довше перекидається між віддаленими, переповненими серверами або навіть чекає в черзі за трафіком платних користувачів.

Крім того, сайти потокового потокового відео (Netflix, Hulu, HBO тощо) регулярно блокують велику кількість IP-адрес, які вони ідентифікували як належні піратам, які намагаються отримати доступ до сервісу безкоштовно. Безкоштовні VPN не можуть дозволити собі інвестувати в довгий список свіжих IP-адрес для користувачів, як платна служба VPN.

Це означає, що ви навіть не зможете ввійти в сервіс потокового відео, за який ви заплатили, якщо ваш безкоштовний VPN використовує застарілу партію IP-адрес.

5. Платні варіанти постійно покращуються

Хороша новина полягає в тому, що на ринку є багато надійних VPN, які пропонують низку функцій залежно від ваших потреб і бюджету. Вони постійно вдосконалюють сервіс та регулярно випускають оновлення безпеки. Ви можете скористатися безкоштовним пробним періодом аби обрати VPN, який підходить якнайкраще саме для ваших потреб.

Ви можете переглянути наш огляд Найкращі мережі VPN 2022 року для будь-яких пристроїв , щоб знайти правильне програмне забезпечення для VPN. Якщо ви шукаєте щось спеціально для мобільних пристроїв, ознайомтесь з цими матеріалами:

Якщо вам потрібна підготовка, перш ніж вирішити, на яку послугу скинути гроші, перегляньте наші матеріали за тегом VPN, це допоможе вам зрозуміти основи VPN і на що звернути увагу, вибираючи службу VPN.

За матеріалами: CNET

Поділитися
Exit mobile version