Що таке блокувальники VPN: 6 способів їх уникнути та обійти

Перемикання серверів, тунельні протоколи або налаштування DNS часто дозволяють обійти VPN-блокатори.

10 хв. читання

Ви, напевно, бачили, як ваш улюблений блогер рекламує VPN, як чудовий спосіб обійти такі речі, як географічні обмеження Netflix. Дивіться будь-яке шоу, будь-коли і будь-де! Але тепер, коли вони існують вже кілька років, компанії стають розумнішими щодо VPN – і блокують їх.

На щастя, є кілька способів уникнути блокування VPN або взагалі обійти його. Ми розглянемо деякі з них, але спочатку визначимо, що таке блокувальники VPN і як вони працюють.

Що таке блокувальники VPN?

Будь-хто, від державних установ до вашого інтернет-провайдера, може заблокувати ваш VPN. Веб-сайти, які не хочуть, щоб люди переглядали їх анонімно, або навіть школи, які не хочуть, щоб люди отримували доступ до певних веб-сайтів на їхніх серверах, також можуть використовувати VPN-блокатори.

Але як саме вони працюють? VPN працює шляхом шифрування ваших даних і приховування вашого фактичного місцезнаходження під час роботи в Інтернеті, як правило, за допомогою використання фальшивих IP-адрес.

Ці заходи покликані створити враження, що ви перебуваєте в іншому географічному місці та/або використовуєте інший пристрій, ніж той, з якого ви насправді переглядаєте веб-сторінки.

Такі заходи роблять VPN особливо корисними для людей, яким потрібно переглядати веб-сторінки анонімно або створювати враження, що вони заходять в інтернет з іншого місця. Наприклад, люди в країнах, де користування інтернетом суворо обмежене і контролюється, можуть знайти VPN корисними для доступу до інформації, яка інакше була б недоступна, обманюючи сайт так, щоб він думав, що вони відвідують його з країни, де немає таких обмежень. Наприклад, жителі Китаю не можуть отримати доступ до деяких сайтів соціальних мереж, якщо не використовують VPN для обходу урядових обмежень.

Поширені методи блокування VPN включають:

  • Блокування IP-адрес, коли компанія блокує список IP-адрес, які, як відомо, використовуються VPN-сервісами.
  • Глибока перевірка пакетів (DPI), коли інтернет-провайдер або веб-сайт відстежує пакети даних, що надходять на пристрій і з нього, щоб перевірити, чи не вказує поведінка цих пакетів на використання VPN.
  • Блокування портів, коли брандмауер налаштовується на блокування певних портів даних, які, як відомо, використовуються VPN, не дозволяючи даним проходити через них і, таким чином, унеможливлюючи з’єднання.

Перш ніж ми підемо далі, важливо зазначити, що не існує ідеального методу для забезпечення повної анонімності в Інтернеті. VPN створює враження, що ви перебуваєте в іншому місці, шифрування може зашифрувати ваш трафік, а певні браузери можуть вжити заходів, щоб зробити ваш браузер нерозрізненим з іншими, але немає нічого абсолютно надійного. Тим не менш, VPN дозволяє обійти багато обмежень і може маскувати ваше справжнє місцезнаходження.

Поширені причини, через які ваш VPN може бути заблоковано

Найпоширеніші ситуації, в яких використовуються VPN-блокатори, – це захист авторських прав, географічні обмеження потокового мовлення, урядова цензура, запобігання шахрайству, а також як частина політики на робочому місці або в навчальному закладі.

Деякі країни, такі як росія та Північна Корея, фактично заборонили використання VPN. Китай суворо обмежує користування інтернетом і використовує досить складну тактику блокування, щоб запобігти доступу людей до заборонених сайтів за допомогою VPN.

Як ви дізнаєтеся, що веб-сайт блокує вас на основі вашого VPN? Зазвичай вони прямо повідомляють вам про це за допомогою спливаючого повідомлення, яке виглядає приблизно так: “Схоже, що ви використовуєте проксі-сервер. Будь ласка, вимкніть його і спробуйте перезавантажити веб-сайт”.

Як обійти VPN-блокатори

Існує кілька способів обійти блокування, тому якщо якийсь із них не спрацював, продовжуйте рухатися далі по списку.

1. Виберіть VPN з функціями антиблокування

Найпростіший варіант, якщо ви можете собі це дозволити, – просто заплатити за VPN-сервіс, який створений для обходу заходів з блокування VPN. Багато популярних платних сервісів, таких як Nord VPN і Express VPN, використовують завуальовані сервери, щоб приховати очевидні маркери використання VPN, які блокувальники почали розпізнавати. Їх також називають “невидимими VPN”.

На додаток до прихованих серверів, шукайте VPN-сервіси з великою кількістю доступних серверів на вибір. VPN з великою кількістю серверів важче ідентифікувати і заблокувати, тому що якщо один з них не працює, ви можете просто переключитися на інший.

VPN з декількома протоколами тунелювання також можуть легше обійти блокувальників. Як і у випадку з серверами, якщо один протокол не працює, ви можете спробувати інший, щоб обійти обмеження.

Найкраща VPN для обходу блокувальників має всі три вищезгадані можливості. Якщо ваш поточний VPN не має таких можливостей, спробуйте перейти на той, що має, навіть якщо ви просто тестуєте його за допомогою безкоштовної пробної версії.

2. Використовуйте мобільні дані

Якщо мережа Wi-Fi, якою ви користуєтеся, налаштована на блокування VPN, можливо, ви зможете обійти це, просто використовуючи мобільну мережу вашого мобільного оператора. Спробуйте вимкнути Wi-Fi на смартфоні або активувати його як точку доступу, а потім підключити комп’ютер до пристрою замість Wi-Fi.

3. Підключення з виділеною IP-адресою

Деякі VPN-сервіси пропонують IP-адресу тільки для вашого використання, якщо ви заплатите додаткову плату. Виділені IP-адреси також іноді називають “статичними IP-адресами”, оскільки вони не змінюються. Це відрізняється від статичної IP-адреси в локальній мережі, яку зазвичай використовують компанії з віддаленими працівниками, що потребують доступу до робочого сервера з дому або для спрощення передачі файлів.

Налаштування виділеної IP-адреси у NordVPN
Налаштування виділеної IP-адреси у NordVPN

Читайте також: Як налаштувати VPN-мережу для роботи поза межами офісу?

Під час доступу до інтернету через домашнє підключення або смартфон без VPN ви щоразу використовуєте одну й ту саму IP-адресу – ту, що призначена вашому пристрою. Оскільки нею користується лише одна людина, виділена IP-адреса виглядає так само, як трафік, що надходить з пристрою, який має доступ до інтернету без VPN.

4. Спробуйте інший протокол тунелювання, порт або тип шифрування

Більшість VPN-сервісів дозволяють вибрати інший протокол тунелювання, щоб спробувати обійти блокувальники VPN, які налаштовані на блокування трафіку, що надходить через певний тип тунелю. Вам просто потрібно змінити протокол в меню налаштувань вашого улюбленого VPN.

Вибір протоколу тунелювання в налаштуваннях NordVPN

Так само ви можете змінити порт, через який ваша VPN використовує для підключення. Зазвичай VPN налаштовані на автоматичне підключення через один або два визначених порти, але це не означає, що вони не можуть використовувати інші. Перейдіть до меню налаштувань і змініть порт, щоб перевірити, чи це допоможе.

Ви також можете змінити алгоритм шифрування, який використовує ваш VPN. Перевірте, чи можна змінити цей параметр вручну в меню налаштувань вашого сервісу.

5. Використовуйте інший тип програмного забезпечення для анонімності

Якщо ви спробували все це, але ваш VPN все одно блокується, ви можете спробувати перейти на інший тип програмного забезпечення. Наприклад, браузер Tor використовує “цибулеву маршрутизацію”, щоб приховати джерело вашого з’єднання і дозволити вам анонімно переглядати веб-сторінки в спосіб, який, можливо, є більш безпечним, ніж VPN. Він не записує історію браузера або інформацію про ваші звички в Інтернеті. Веб-трафік шифрується трьома різними способами.

Деякі браузери, наприклад, Brave, мають вбудований Tor-маршрутизатор і автоматично вживають заходів для анонімізації вашого браузингу. Вони можуть, наприклад, використовувати анти-відбитки пальців, щоб важче було відрізнити ваше вікно браузера від усіх інших. За словами компанії, що стоїть за Tor, у більшості випадків достатньо просто завантажити їхній браузер і перейти на потрібний сайт. Якщо цього не сталося, ви можете зробити інші кроки, які вони детально описують у розділі поширених запитань Tor.

6. Змініть налаштування DNS

Ви можете обійти блокувальники VPN, просто змінивши налаштування DNS. DNS, скорочення від англ. designated naming service – це служба, яка допомагає маршрутизувати трафік в інтернеті, гарантуючи, що він потрапляє в потрібний пункт призначення.

Подібно до зміни IP-адреси, зміна налаштувань DNS може обдурити VPN-блокатор і змусити його думати, що ваш інтернет-трафік надходить зі “звичайного” пристрою, який не використовує VPN. Кілька популярних сервісів, від Google до Cloudflare і OpenDNS, дозволяють змінювати ці налаштування. Деякі сервіси VPN також надають можливість зміни DNS в налаштуваннях.

Зміна DNS в налаштуваннях NordVPN

Іноді ви можете зробити це замість використання VPN, щоб обійти обмеження, але пам’ятайте, що зміна налаштувань DNS не зашифрує ваш веб-трафік так, як це робить VPN.

Найкращий спосіб обійти блокувальники VPN

Ви можете спробувати будь-який з перерахованих вище методів, щоб розблокувати веб-сайт, але найкращим і найпростішим методом зазвичай є використання складного VPN-сервісу, який вже має вбудовані контрзаходи. На жаль, це означає, що більшість безкоштовних VPN не підійдуть.

Джерело: HowToGeek

Поділитися
Exit mobile version