Як помер Twitter у 2023 році і чому смерть X може бути не за горами

Смерть від тисячі дурних рішень.

10 хв. читання

Коли Ілон Маск придбав Twitter, ті з нас, хто працює в технологічних ЗМІ, мали безліч теорій про те, як це придбання може призвести до смерті 17-річної платформи.

Дехто стверджував, що його невмілі спроби скоротити витрати завдадуть непоправної шкоди інфраструктурі Twitter або що масові звільнення призведуть до катастрофічної нестабільності. Але, як це часто буває з Маском, прогнози виявилися марними. Цього року Twitter справді помер, але те, як це сталося, було більш нудним і безглуздим, ніж будь-хто міг собі уявити.

Маск убив Twitter, повільно зробивши його непотрібним для тих, хто покладався на нього для отримання інформації в режимі реального часу, придушивши розмови тих, хто не бажав платити, заповнивши хронологію користувачів спамом підлабузників і перейменувавши компанію в X. Він убив його, перевівши на нову платформу справжніх нацистів і ультраправих тролів, а також так голосно розпалюючи антисемітизм, що найбільші рекламодавці, які залишилися на сайті, і найвидатніші користувачі покинули платформу натовпами. Хоча ви все ще можете зайти на twitter.com і побачити сайт, який віддалено нагадує те, що ми звикли називати Твіттером, це лише тьмяне відлуння того, чим він колись був.

Початок кінця

Хоча можна стверджувати, що спіраль смерті почалася в ту секунду, коли Маск увійшов до штаб-квартири Twitter з раковиною 14 місяців тому, платформа, яку ми всі знали, почала вмирати через три місяці, коли Маск раптово вирішив заборонити сторонні клієнтські програми на своїй платформі і помістив решту свого API за обурливо дорогу платну стіну.

aab9448accace65f4635222ac839417f
На цьому скріні з відео, взятого з акаунту Twitter мільярдера Ілона Маска, керівника компанії Tesla, опублікованому 26 жовтня 2022 року, видно, як він несе раковину, коли заходить до штаб-квартири Twitter у Сан-Франциско

Twitter довгий час вирізнявся з-поміж інших соціальних мереж своєю відносно відкритою платформою. Вона давала дослідникам інструменти для доступу до повної історії всіх публічних розмов у Twitter. Це дозволило розробникам створювати власні додатки на його платформі, що сприяло створенню невеликої, але потужної екосистеми сторонніх клієнтів Твіттера.

Сторонні додатки, такі як Tweetbot і Twitterific, мали відносно невелику (але віддану) аудиторію, але вони також відіграли значну роль у визначенні культури Твіттера. На початку існування Twitter у компанії не було власного мобільного додатку, тому саме сторонні розробники встановили стандарт того, як має виглядати і працювати сервіс. Сторонні додатки часто були першими, хто впроваджував такі очікувані зараз функції, як фото та відео в режимі реального часу, а також жест “потягнути, щоб оновити”. Ці програми також відповідальні за популяризацію слова “твіт” і логотипу пташки в Твіттері.

І хоча багато з цих додатків стали менш помітними в останні роки, вони стали символом того, як Twitter, в кращому випадку, надав своїм користувачам можливість формувати платформу.

Аналогічно, наявність відкритого і легкодоступного API означало, що Twitter, не будучи найбільшою соціальною платформою, міг відігравати величезну роль у формуванні онлайн-культури. Оскільки його “пожежний шланг” даних був легкодоступним для дослідників, публічні дискусії, що відбувалися в ньому, сприяли проведенню досліджень у різних сферах – від глобальних виборів до громадського здоров’я.

Закривши свій API для розробників та дослідницької спільноти, Маск чітко дав зрозуміти, що не зацікавлений у використанні Twitter для чогось, що не може принести йому прибутку. Дані Twitter були просто ще однією частиною платформи для комерціалізації. Майже рік по тому, зробивши API Twitter недоступним для всіх, окрім тих, хто має найглибші кишені, може здатися, що це навіть не десята за значимістю зміна, яка сталася під керівництвом Маска, але це показало, наскільки він був готовий віддалити впливові спільноти в Twitter. Це також стало головним попереджувальним знаком того, що має статися.

Фіаско з синьою галочкою

Твіт Ілона Маска від 1 листопада 2022 року. “Нинішня система лордів і селян у Twitter, яка визначає, хто має чи не має синю галочку, — це дурниця. Владу народу! Синя галочка за $8/ місяць.”

Якщо знищення API Twitter було тихим попереджувальним сигналом, то повне знищення “верифікації” Twitter було пожежею з п’ятьма тривогами. Система верифікації Twitter завжди була недосконалою, але вона ґрунтувалася на базовій передумові, що компанія має певні докази того, що акаунти, які вона верифікує, належать реальним людям, які заявляють про них, і що це люди або організації, які мають певну вагу. Коли Маск запустив свою погано продуману платну схему верифікації минулого року, вона майже одразу пішла жахливо і передбачувано не так, оскільки він не зміг забезпечити будь-яку перевірку особи.

Незважаючи на хаотичне початкове розгортання, безглуздий статус верифікації став повністю очевидним лише цього року. Після того, як тисячі спамерів, шахраїв і підлабузників Маска зареєструвалися для верифікації, Twitter почав видаляти “застарілу” верифікацію з тисяч акаунтів.

Алгоритмічний поштовх, наданий новій оплаченій хвилі блакитних чеків, у поєднанні з обіцянкою потенційної частки доходів від реклами, кардинально змінив динаміку спілкування в Твіттері. Верифіковані акаунти отримують пріоритет у відповідях та результатах пошуку, незалежно від кількості підписників та їхньої активності, що зробило Твіттер ще менш релевантним та корисним. А обіцянка потенційного доходу від реклами стимулювала найгірший вид приманки для залучення.

В результаті навіть найбільш ретельно керовані хронології заповнилися марним спамом. А шахраї все частіше використовують верифікацію за допомогою платних ігор для здійснення афер, спрямованих на людей, які намагаються отримати доступ до легальних каналів обслуговування клієнтів.

Знак “Х”… смерть Твіттера

Якщо шукати особливий момент, коли Twitter помер, то це сталося в липні, коли Маск оголосив, що компанія відтепер буде називатися X. Компанія змінила назву, логотип і все, що раніше асоціювалося з додатком.

Це було більше, ніж непродуманий ребрендинг. X, літера, якою Маск давно захоплювався, буквально означала кінець Twitter. Оскільки Маск говорив, що мова йде про створення “додатку для всього”, він також говорив про повний розрив будь-яких зв’язків з очікуваннями і нормами, пов’язаними з Твіттером. Хочете скасувати верифікацію? Хочете стягувати плату з нових користувачів за привілей публікувати повідомлення? Хочете зробити новини нечитабельними? Хочете зловмисно сповільнити посилання на веб-сайти конкурентів? Хочете перевести на нову платформу найогидніших розповсюджувачів ненависті та теорій змови? Ці дії можуть суперечити місії Twitter, але в день Х все це просто ще один вівторок. Як сказала генеральний директор компанії Лінда Яккаріно в інтерв’ю CNBC, “ребрендинг став справжнім звільненням від Твіттера”.

Трохи більше ніж через 48 годин після того, як великий логотип Х з яскравими пульсуючими вогнями був встановлений на даху штаб-квартири Х в Сан-Франциско, робітники демонтували конструкцію. Міська влада Сан-Франциско подала скаргу і розпочала розслідування щодо конструкції, а мешканці сусідніх будинків поскаржилися на яскраве стробоскопічне світло знаку.

Неясно, чи вдасться Маску коли-небудь створити щось схоже на “додаток для всього”,  де користувачі зможуть використовувати X, щоб керувати своїм “цілим фінансовим світом”. Поки що користувачі, схоже, мало зацікавлені в дещо випадковому наборі нових функцій, які були впроваджені, таких як покупки в реальному часі та агрегування списків вакансій. Однак Маск досяг успіху в тому, що переробив платформу за власним образом і подобою.

Але якщо й залишалися якісь сумніви щодо того, чи є у платформи шанс, то Маск майже одноосібно знищив те, що залишилося від рекламного бізнесу Twitter. Після розкрутки антисемітської теорії змови і неодноразових невдалих спроб запобігти появі реклами поруч із пронацистським контентом, багато найбільших рекламодавців, що залишилися в компанії, припинили свої витрати на платформі.

Маск, звісно, відреагував на це, пославши рекламодавців “у сраку”, однак припустивши, що втрата рекламних доларів може “вбити компанію”.

Але не лише рекламодавці втекли з дедалі токсичнішої платформи. Багато з найбільших і найпопулярніших акаунтів перестали публікувати повідомлення протягом останніх тижнів. Інфраструктура X продовжує повільно руйнуватися, а випадкові функції постійно виходять з ладу. Тим часом, все це лише зміцнило зростаючу кількість конкурентів X, і особливо додаток Threads, що належить компанії Meta. Threads стрімко зростає, посівши четверте місце у списку найбільш завантажуваних додатків року за версією Apple, незважаючи на те, що його запуск відбувся наприкінці літа. X, трафік якого постійно знижується, навіть не потрапив до цього списку.

Джерело: Engadget

Поділитися
Exit mobile version