Перший пацієнт Neuralink керує комп’ютером силою думки. ВІДЕО

За його словами, операція з імплантації мозкового імплантату, створеного компанією Ілона Маска, була "надзвичайно легкою".

3 хв. читання

На початку цього року Ілон Маск оголосив, що перший пацієнт отримав мозковий імплантат Neuralink в рамках першого клінічного випробування компанії. Тепер компанія поділилася короткою публічною демонстрацією інтерфейсу “мозок-комп’ютер” (BCI) в дії.

Компанія провела коротку пряму трансляцію демонстрації на X за участю 29-річного чоловіка на ім’я Нолан Арбо, який розповів, що він був паралізований нижче шиї після нещасного випадку під час дайвінгу вісім років тому. У відео Арбо пояснює, що після отримання імплантату – за його словами, операція була “надзвичайно легкою” – йому довелося навчитися розрізняти “уявний рух від спроби руху”, щоб навчитися керувати курсором на екрані.

“Багато з того, з чого ми починали, було спробою рухатися, – сказав Арбо. “Я намагався рухати, скажімо, правою рукою вліво, вправо вперед, назад. І так, я думаю, мені стало інтуїтивно зрозуміло, що я можу уявити, як рухається курсор”.

У кліпі, в якому також бере участь інженер Neuralink, Арбо демонструє роботу BCI, переміщуючи курсор по екрану ноутбука і ставлячи на паузу екранний музичний плеєр. За його словами, імплантат дозволив йому грати в шахи та Civilization VI. Він зазначив, що раніше користувався іншими допоміжними пристроями, такими як жувальні палички, але імплантат Neuralink дозволив йому грати в довші ігрові сесії, а також грати в Інтернеті. Він сказав, що може працювати близько восьми годин, перш ніж імплантат потребує підзарядки (поки що незрозуміло, як працює зарядка).

Арбо став першим пацієнтом, який отримав імплантат у січні після того, як Neuralink почала набирати пацієнтів минулого року. Раніше компанія тестувала BCI на тваринах, в тому числі на шимпанзе, і деякі з її практик тестування на тваринах були предметом федеральних розслідувань.

У відео Арбо зазначив, що його досвід роботи з мозковим імплантатом поки що був позитивним, незважаючи на деякі початкові проблеми. “Він не ідеальний, я б сказав, що ми зіткнулися з деякими проблемами, – сказав він. “Я не хочу, щоб люди думали, що це кінець шляху. Попереду ще багато роботи, але це вже змінило моє життя”.

Neuralink планує розширити можливості своїх чипів, щоб дати людям з обмеженими можливостями нові способи спілкування, пересування та взаємодії зі світом.

Це дійсно революційний момент, який може змінити життя мільйонів людей!

Поділитися
Exit mobile version