Як обрати найкращій iPad у 2024 році: огляд функцій та ціни в Україні

iPad може бути найкращим планшетом, але який iPad найкращий?

18 хв. читання

Придбати iPad було набагато простіше, коли Apple виготовила лише один планшет, але тепер у вас є багато варіантів. На щастя, завдяки нашим рекомендаціям ви можете обрати найкращий саме для вас iPad у 2024 році та отримати потрібні вам функції, не витрачаючи більше, ніж потрібно.

Які існують iPad у 2024 році

iPad – це лінійка планшетних комп’ютерів від Apple. Вони працюють під управлінням iPadOS, модифікованої версії операційної системи iOS, яка використовується на iPhone. На iPad можна запускати як “універсальні” програми, оптимізовані для планшетів, так і стандартні програми iOS, розроблені для iPhone.

Компанія Apple представила кілька різних моделей iPad з моменту виходу на ринок у 2010 році. Серед них є серія “mini” – менші за розміром iPad, преміальні моделі “Pro” та серія “Air”, яка є наступним кроком у розвитку порівняно з базовою моделлю.

Залежно від того, на якій моделі ви зупините свій вибір, ви можете розширити можливості свого планшета за допомогою цілого ряду аксесуарів, таких як накладні клавіатури, та стилус Apple Pencil. Статус iPad як планшета преміум-класу також означає, що багато сторонніх виробників випускають аксесуари, такі як чохли, флеш-накопичувачі, док-станції для зарядки і навіть ігрові контролери.

Щоб вибрати правильний iPad, ви повинні спочатку з’ясувати, для чого ви будете його використовувати. Загалом, чим більше ви витрачаєте, тим більше ви можете зробити. Менш дорогі моделі можуть впоратися з базовими завданнями, такими як перегляд соціальних мереж, надсилання електронної пошти та ігри.

Моделі вищого класу мають потужнішу апаратну частину, яка краще справляється з багатозадачністю і легко запускає творче або професійне програмне забезпечення. Ці моделі мають високоякісні дисплеї з точною передачею кольору для малювання, редагування фотографій та створення відео. Включення USB-C і Thunderbolt ще більше розширює їхню корисність, оскільки ви можете підключатися до високошвидкісних зовнішніх пристроїв.

Давайте подивимось, як модельний ряд iPad підходить для деяких найпоширеніших сценаріїв використання.

Найкращий iPad в цілому: iPad Air (5 покоління)

iPad Air (5 покоління)

Плюси:

✓ Працює на базі настільної системи Apple M1

✓ “Центрування в кадрі”, Touch ID в кнопці живлення та сучасний дизайн

✓ Відмінна підтримка аксесуарів

✓ Роз’єм USB-C

✓ Більшість функцій iPad Pro за значно менші гроші

Мінуси:

✗ Верхня межа внутрішньої пам’яті 256 ГБ

✗ Дорожчий за iPad початкового рівня

iPad Air знаходиться в середній ціновій категорії лінійки iPad. Цінові пропозиції в Україні на момент написання статті починаються з 29 000 гривень за модель з підтримкою лише Wi-Fi на 64 ГБ до 44 000 гривень за модель з підтримкою стільникового зв’язку та 256 ГБ внутрішньої пам’яті. З діагоналлю екрану 10,9 дюймів, Air обережно балансує на межі між портативністю та корисністю.

В iPad Air використовується чип Apple M1 для настільних комп’ютерів, який використовується в MacBook Air та iMac. Цей чіп оснащений 8-ядерним графічним процесором, що забезпечує шовковисту плавність в іграх та інтенсивних графічних процесах, ідеально підходить для малювання, редагування відео або 3D-моделювання. Він також оснащений 16-ядерним нейронним процесором Neural Engine для машинного навчання, що підвищує продуктивність в оптимізованих додатках.

iPad Air також має функцію Center Stage (“Центрування в кадрі“), яка використовує надшироку 12-мегапіксельну фронтальну камеру, щоб інтелектуально слідувати за вами по кімнаті. Це робить його ідеальним для відеодзвінків, конференцій і потокового передавання даних. Планшет також має ті ж самі тонкі рамки, кнопку ввімкнення Touch ID та сучасний форм-фактор, представлений у попередньому оновленні iPad Air.

З iPad Air також можна використовувати найновіші та найкращі аксесуари Apple, включаючи Apple Pencil другого покоління та флагманську клавіатуру Apple Magic Keyboard з інтегрованим трекпадом та наскрізною зарядкою USB-C. Це робить Air таким же універсальним, як і лінійка Pro, з точки зору аксесуарів, але при цьому на кілька сотень доларів дешевшим.

На задній панелі знаходиться одна широкоформатна камера з роздільною здатністю 12 Мп, яка використовує переваги покращеного процесора сигналу зображення на чіпі M1, що дозволяє створювати інтелектуальні HDR та чистіші знімки та відео. Це значний крок вперед у порівнянні з базовою моделлю iPad, але якщо для вас важливо фотографувати або знімати відео на планшеті, вам варто розглянути 11-дюймовий iPad Pro.

iPad Air – ідеальний варіант, якщо вам потрібен швидкий, сучасний планшет з чудовою підтримкою аксесуарів. Він забезпечує набагато більш сучасний досвід роботи з iPad, ніж базова модель, і прослужить довше з точки зору підтримки програмного забезпечення та початкової продуктивності.

Найкращий бюджетний варіант: iPad (9 покоління)

Плюси:

✓ Ідеально підходить для основних завдань планшета, таких як соціальні мережі або електронна пошта

✓ Досвід роботи з iPad за нижчою ціною

✓ Деяка підтримка старих аксесуарів Apple

Мінуси:

✗ Застарілий дизайн у порівнянні з іншими моделями

✗ Верхня межа внутрішньої пам’яті 256 ГБ

✗ Старіший чіп означає, що підтримка закінчиться раніше, ніж у дорожчих, новіших iPad

✗ Не працює з найновішими аксесуарами Apple від сторонніх виробників

iPad початкового рівня є найдешевшим планшетом Apple – ціни в Україні починаються від 14 000 гривень за модель з підтримкою Wi-Fi та 64 ГБ внутрішньої пам’яті до 31 000 гривень за версію для стільникового зв’язку та максимальним обсягом внутрішньої пам’яті 256 ГБ. З 10,2-дюймовим дисплеєм Retina (плюс технологія True Tone від Apple, яка підлаштовує баланс білого під навколишнє оточення) та чипом A13 Bionic на чолі, цей бюджетний iPad ідеально підходить для роботи та розваг.

Трохи старіший чіп Bionic, вперше представлений в iPhone 11 у 2019 році, не має більш швидкого апаратного забезпечення, як в iPad Pro та iPad Air, але все ще забезпечує достатню потужність для виконання звичайних завдань. Він ідеально підходить для шкільних завдань, перегляду веб-сторінок, повсякденних ігор і потокового відео.

Базовий iPad використовує старий дизайн Apple, який зберігає фізичну кнопку “Додому” (яка також виконує функцію сканера відбитків пальців) і товстіші рамки, ніж у лінійках Air і Pro. На задній панелі пристрою розташована 8-мегапіксельна ширококутна камера, тоді як фронтальна камера була збільшена до 12-мегапіксельної надширококутної версії.

Ця ширша фронтальна камера підтримує функцію Apple “Центрування в кадрі”, що дозволяє iPad слідувати за вами по кімнаті під час FaceTime. Час автономної роботи є прийнятним, але про нього не варто писати, оскільки Apple заявляє про 10 годин бездротової роботи в Інтернеті або відтворення відео.

Ви можете розширити можливості iPad за допомогою аксесуарів, таких як Apple Pencil першого покоління, iPad Smart Keyboard або бездротової клавіатури Bluetooth на ваш власний вибір. Ця модель не підтримує USB-C, тому вам доведеться задовольнятися периферійними пристроями та зарядкою Lightning.

Якщо ж ви хочете заощадити ще більше і готові задовольнитися старішою моделлю, розгляньте можливість придбання відновленого або вживаного Apple iPad.

Найкраще для “малювання”: iPad Pro 12,9‑дюймовий (6-го покоління) з Apple Pencil 2

Плюси:

✓ Чіткий, деталізований та яскравий 12,9-дюймовий дисплей

✓ Новітній процесор Apple M2

✓ Частота оновлення 120 Гц

✓ Підтримує новітній Apple Pencil

Мінуси:

✗ Топова версія коштує дуже дорого (ціни в Україні починаються з 61 500 гривень на модель з Wi-Fi та внутрішньою пам’яттю в 256 ГБ і аж до 117 500 гривень за модель на 2ТБ з підтримкою стільникового зв’язку)

Великий, яскравий і деталізований дисплей 12,9-дюймового iPad Pro робить його ідеальним вибором для цифрових художників, графічних дизайнерів і любителів малювання. А в поєднанні зі стилусом Apple Pencil художні можливості значно розширюються.

Цей величезний дисплей Liquid Retina XDR оснащений технологіями ProMotion і True Tone. Вони забезпечують частоту оновлення 120 Гц, що вдвічі більше, ніж в інших моделях iPad, і кольори, які адаптуються до навколишнього освітлення. Як і в попередньому iPad Pro, у ньому використовується технологія міні-світлодіодів для відтворення більш темного чорного кольору та покращення контрастності.

Обчислювальну потужність цього вражаючого дисплея і всього іншого, що пропонує iPad Pro, забезпечує новітній чип M2 від Apple. Цей 8-ядерний процесор працює на 18% швидше, ніж попередній чип M1, і легко справляється з професійними графічними програмами, редагуванням відео у форматі 4K та будь-якими іграми з App Store.

iPad Pro 6-го покоління підтримує Apple Pencil 2, який відрізняється чутливістю до нахилу і тиску, майже нульовою затримкою, відмінним відторгненням долоні і бездротовим з’єднанням. Олівець можна прикріпити магнітом до краю iPad, щоб заряджати його і тримати під рукою.

Якщо ви шукаєте планшет, який можна використовувати для своїх художніх творінь і навіть покращувати їх, iPad Pro 12,9-дюймовий, безумовно, повинен бути на вершині списку.

Найкраще для дітей: iPad (9 покоління)

Плюси:

✓ Дешевий і потужний планшет для навчання та ігор

✓ Доступно багато сторонніх аксесуарів, таких як чохли

✓ Працює з Apple Pencil 1 та старішими моделями Smart Keyboard

Мінуси:

✗ A13 Bionic працює повільніше, ніж решта лінійки iPad

✗ Немає підтримки новітніх аксесуарів, таких як Magic Keyboard

✗ Лише 64 ГБ пам’яті в базовій моделі

iPad початкового рівня ідеально підходить для того, для чого більшість дітей використовують свої планшети, і він не розорить вас, адже його ціна починається від 14 000 гривень за модель з підтримкою Wi-Fi. Це робить його найдешевшим iPad для ремонту або заміни в разі нещасного випадку.

Чіп A13 Bionic в iPad дев’ятого покоління дебютував у 2019 році і досі не втрачає своєї потужності. Він легко справляється з більшістю завдань, для яких діти використовують свої планшети, включаючи обробку текстів для шкільних завдань, перегляд і прослуховування потокового відео та музики, перегляд веб-сторінок і соціальних мереж.

iPad також може працювати з більшістю ігор з App Store, навіть не потіючи, включаючи 3D-ігри, такі як Minecraft, онлайн-ігри, такі як Roblox, і власні ігрові майданчики Swift Playgrounds від Apple, які знайомлять власників планшетів різного віку з основами програмування. На задній панелі є проста 8-мегапіксельна камера, а на передній – краща 12-мегапіксельна фронтальна камера.

Майте на увазі, що базовий iPad поставляється лише з 64 ГБ вбудованої пам’яті, яка може швидко вичерпатися, якщо ви встановите багато додатків та ігор. У 2021 році Apple збільшила обсяг пам’яті до 256 ГБ, який близько 31 000 гривень в Україні.

Найкраще для подорожей: iPad mini (6-го покоління)

Плюси:

✓ Оновлений з 8,3-дюймовим дисплеєм і тоншими рамками порівняно з попередньою моделлю

✓ A15 Bionic працює швидше, ніж базовий iPad у меншому корпусі

✓ Підключення USB-C та сумісність з Apple Pencil другого покоління

✓ Підключення 5G у моделі для стільникового зв’язку

Мінуси:

✗ 10 годин автономної роботи можуть розчарувати

✗ Максимальний обсяг пам’яті 256 ГБ

Якщо ви шукаєте iPad для подорожей, портативний форм-фактор iPad mini (від 25 000 гривень за модель з підтримкою Wi-Fi) – відмінний вибір. Дизайн цього останнього покоління, випущеного наприкінці 2021 року, був переглянутий і оснащений новим 8,3-дюймовим дисплеєм Liquid Retina.

Новий дизайн відмовився від кнопки “Додому” на користь тонкої рамки, характерної для останніх моделей iPad Air і Pro. Функція Face ID для розблокування пристрою за допомогою розпізнавання обличчя відсутня, але кнопка живлення на бічній панелі пристрою подвоюється як сканер відбитків пальців.

В основі iPad mini лежить той самий A15 Bionic, що і в iPhone 13, хоча і трохи зниженої тактової частоти в порівнянні з чіпом на флагманському смартфоні Apple. Також встановлено абсолютно нові камери: 12-мегапіксельну на задній панелі та 12-мегапіксельну надширококутну на передній панелі, що дозволяє відстежувати об’єкти під час дзвінків у FaceTime за допомогою інтелектуальної технології Apple Center Stage.

Вперше iPad mini отримав порт USB-C, а також підтримку Apple Pencil другого покоління, який кріпиться збоку пристрою для зарядки. Якщо ви розщедритеся на мобільну версію (від 32 500 гривень), ви також отримаєте зв’язок 5G, що є ідеальним рішенням, якщо ви подорожуєте країною з хорошим покриттям 5G.

Час роботи акумулятора та ємність пам’яті відповідають базовому iPad: 10 годин бездротового перегляду веб-сторінок або відео та мізерна ємність 64 ГБ у базовій моделі.

Найкраща заміна ноутбука: iPad Pro 11-дюймовий (4-го покоління) з Magic Keyboard

Плюси:

✓ Працює на процесорі M2 настільного класу

✓ Підтримка новітніх аксесуарів Apple

✓ Внутрішня пам’ять до 2 ТБ

✓ Високоякісні камери ззаду та спереду, а також підтримка Face ID

✓ USB-C з підтримкою USB 4 та Thunderbolt

✓ Підключення 5G у моделях для стільникового зв’язку

Мінуси:

✗ Дорогий у порівнянні з iPad та iPad Air

✗ Перебір для багатьох користувачів

✗ Все ще працює на iPadOS, тому не може повністю замінити ваш ноутбук

За продуктивністю в класі ноутбуків лінійка iPad Pro не має собі рівних. У той час як 12,9-дюймова модель ідеально підходить для малювання та відеозйомки, 11-дюймова модель забезпечує таку ж високу продуктивність у більш компактному форм-факторі. Вона також трохи дешевша – від 40 500 гривень за версію з підтримкою Wi-Fi або від 48 500 гривень за версію зі стільниковим зв’язком.

В основі 11-дюймового iPad Pro лежить система на кристалі M2 від Apple настільного класу. Це той самий кремній, який Apple використовує в таких комп’ютерах, як MacBook Air та iMac. Це дозволяє iPad Pro запускати професійні програми, такі як відеоредактори, цифрові аудіостанції та найвимогливіші 3D-додатки.

Як заміна ноутбука, 11-дюймовий iPad Pro має практично все, що вам потрібно. Він сумісний з найновішими аксесуарами, включаючи клавіатуру Apple Magic Keyboard, і має вбудований трекпад. Крім того, ви можете мати до 2 ТБ вбудованої пам’яті і підключати зовнішні пристрої, наприклад, накопичувачі через роз’єм USB-C (з підтримкою швидкостей Thunderbolt і USB 4).

На задній панелі є 12-мегапіксельна широка та 10-мегапіксельна надширококутна камери, а також високоякісна фронтальна 12-мегапіксельна камера FaceTime HD для чудових селфі, відеодзвінків та прямих трансляцій. Також є підтримка Face ID для розблокування та авторизації пристрою за вашим обличчям, як на останніх моделях iPhone. Якщо ви обираєте мобільну версію, ви також отримаєте підтримку 5G.

Ми також рекомендуємо зайти в місце роздрібної торгівлі, де Ви можете протестувати моделі iPad для себе, перш ніж розлучитися зі своїми грошима.

Поширені запитання

Як зробити розділений екран на iPad?

Відкрийте першу програму, а потім проведіть пальцем вгору від нижньої частини екрана. Коли з’явиться док-станція, натисніть і утримуйте другу програму, яку ви хочете відкрити, і перетягніть її вгору, вліво або вправо. Програми перейдуть у режим розділеного екрана.

Як підключити Apple Pencil до iPad?

Помістіть Apple Pencil на магнітний роз’єм на вашому iPad, зніміть заглушку і натисніть кнопку Pair, коли вона з’явиться на екрані. Ви також можете зняти заглушку, підключити Apple Pencil до порту Lightning і натиснути кнопку Pair, коли вона з’явиться на екрані.

Як повернути iPad до заводських налаштувань?

Відкрийте “Налаштування iPad” і перейдіть до “Загальні” > “Перенесення або скидання налаштувань iPad”. Після цього ви можете скинути iPad до заводських налаштувань або стерти весь вміст і налаштування. Вам потрібно буде підтвердити дію, ввівши свій пароль або пароль Apple ID.

Як зробити знімок екрана на iPad?

Зробити знімок екрана дуже просто. Натисніть і відпустіть одночасно верхню кнопку і кнопку збільшення або зменшення гучності. Знімок екрана ненадовго з’явиться у вигляді мініатюри в кутку екрана.

Як вимкнути iPad?

Натисніть і утримуйте верхню кнопку і будь-яку з кнопок гучності, доки на екрані не з’явиться повзунок. За допомогою повзунка можна вимкнути iPad.

Які бувають iPad поточного покоління?

iPad Pro 12,9-дюймовий належить до 6-го покоління, а 11-дюймовий Pro – до 4-го покоління. Сучасний iPad Air належить до 5-го покоління, а стандартний iPad – до 10-го покоління. iPad Mini, який не оновлювався у 2022 році, належить до 5-го покоління.

Поділитися
Exit mobile version