Міністерство юстиції США подає антимонопольний позов проти Apple

Мін'юст назвав виправдання Apple щодо конфіденційності "еластичним щитом" для отримання фінансової вигоди.

6 хв. читання
Міністерство юстиції США подає антимонопольний позов проти Apple

У четвер Міністерство юстиції США подало до суду антимонопольний позов проти Apple. У скарзі Apple звинувачують у тому, що вона формує свою політику конфіденційності та безпеки таким чином, щоб це приносило компанії фінансову вигоду.

За словами Мін’юсту, Apple зловживає своїм монопольним становищем на ринку смартфонів та програмного забезпечення для них.

Особливо впадає в очі одна цитата, в якій Мін’юст називає виправдання Apple щодо захисту приватності та безпеки “еластичним щитом”:

“Apple використовує виправдання щодо конфіденційності та безпеки як еластичний щит, який може розтягуватися або стискатися, щоб служити фінансовим і діловим інтересам Apple”, – йдеться в документі.

“Apple огортає себе плащем конфіденційності, безпеки та споживчих переваг, щоб виправдати свою антиконкурентну поведінку. Насправді, вона витрачає мільярди на маркетинг і брендинг, щоб просувати корисливу передумову, що тільки Apple може захистити інтереси споживачів у сфері конфіденційності та безпеки”.

Мін’юст стверджує, що Apple використовує свою домінуючу позицію, щоб:

  • Штучно завищувати ціни на iPhone.
  • Обмежувати вибір споживачів щодо програмного забезпечення та додатків.
  • Ускладнювати розробникам програмного забезпечення створення конкурентних продуктів.

І це ще не все – є ще кілька випадків, коли, на думку Мін’юсту, Apple порушує конфіденційність, щоб погіршити якість обслуговування клієнтів:

App Store та розповсюдження додатків

Мін’юст також вказав на те, що Apple не дозволяє створювати і використовувати альтернативні магазини додатків. Однак вона дозволяє урядам і корпоративним клієнтам встановлювати безпечні магазини додатків, зазначається у скарзі. У ній також зазначено, що наразі розробники не можуть запропонувати окремий магазин додатків для дітей. Слід зазначити, що дещо з цього частково змінилося з прийняттям ЄС Закону про цифрові ринки (DMA). (Деякі зміни застосовуються лише в регіоні ЄС).

Мін’юст США звернув увагу на те, що Apple дозволяє користувачам легко завантажувати програми на комп’ютери Mac. Розробники можуть додатково поширювати програми з меншими обмеженнями на платформі, стверджує Мін’юст. Мін’юст США також навів аргумент, що Apple обмежує “супер-додатки”, які могли б стати кращою альтернативою App Store для доступу до сервісів.

Обмін повідомленнями

Мін’юст також звинуватив Apple в тому, що вона обмежує сторонні додатки в отриманні повідомлень від операторів (SMS). Міністерство заявило, що Apple позначає SMS як “приватні” в документації до свого API, тому інші розробники не можуть отримати до них доступ. Apple дозволяє користувачам надсилати повідомлення будь-кому, ввівши їхній номер у поле “Кому:” програми “Повідомлення”, але в інших програмах обміну повідомленнями це неможливо, йдеться у скарзі.

Позивач також стверджував, що Apple робить iPhone менш безпечним, не впроваджуючи захист шифрування, коли користувачі iPhone надсилають повідомлення користувачам Android.

Практика обміну даними

У скарзі також звинувачується Apple у використанні “величезної кількості особистих і конфіденційних даних” для розповсюдження програми у власному магазині App Store. У ній також вказується на те, що компанія з Купертіно використовує дані користувачів для реклами.

Крім того, в позові йдеться про те, що Apple уклала угоду з Google, щоб зробити сервіс останньої пошуковою системою за замовчуванням для Safari, незважаючи на те, що Apple знала, що існують кращі альтернативи, орієнтовані на конфіденційність.

Мін’юст також висунув аргумент про те, що користувачі повинні ділитися інформацією з Apple, щоб користуватися цифровим гаманцем, а не просто ділитися цими даними з банком або медичним працівником.

По суті, Мін’юст стверджує, що практика Apple щодо конфіденційності та безпеки є надуманою, і компанія обирає “альтернативні шляхи” для захисту своєї монополії.

Відповідь Apple

Apple надіслала шаблонну відповідь TechCrunch, коли видання звернулося до компанії з приводу звинувачень Мін’юсту щодо практики конфіденційності Apple:

В Apple ми щодня впроваджуємо інновації, щоб люди любили технології – розробляємо продукти, які бездоганно працюють разом, захищають конфіденційність і безпеку людей і створюють чарівний досвід для наших користувачів. Цей позов загрожує тому, ким ми є, і принципам, які вирізняють продукцію Apple на ринках з жорсткою конкуренцією. Якщо він буде успішним, це завадить нашій здатності створювати технології, які люди очікують від Apple – там, де перетинаються апаратне забезпечення, програмне забезпечення та сервіси. Це також створило б небезпечний прецедент, який дозволив би уряду втручатися в розробку технологій для людей. Ми вважаємо, що цей позов не відповідає фактам і закону, і ми будемо рішуче захищатися від нього.

У компанії додали, що Мін’юст США відкинув аргументи Apple щодо захисту приватності та безпеки як безпідставні. Він стверджував, що не існує версії iMessage для інших операційних систем і пристроїв, тому що Apple не може гарантувати безпеку користувачів на цих пристроях.

Які наслідки може мати антимонопольний позов проти Apple?

Це не перший раз, коли Apple стикається з антимонопольними звинуваченнями.

У 2020 році Європейська Комісія оштрафувала Apple на 13 мільярдів євро за зловживання своїм монопольним становищем на ринку App Store. А ще раніше під тиском розробників і регуляційних органів Apple знизила комісію для розробників в App Store з 30% до 15% для тих, хто заробляє менше ніж 1 млн доларів на рік.

Позов Міністерства юстиції може мати значні наслідки для Apple. Суд може змусити Apple змінити свою бізнес-практику, що може призвести до зниження цін на iPhone та більшого вибору для споживачів.

Поділитися
Exit mobile version