Apple через свій магазин додатків App Store зловживає контролем

3 хв. читання
Apple 1

Єврокомісія звинуватила Apple, що американський концерн через App Store зловживає контролем та утискає конкурентів на ринку стрімінгових додатків.

“Від цього програють споживачі”, – написала у Twitter комісар ЄС з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

Первісно справа пов’язана зі скаргою музичного стрімінгового сервісу Spotify, в якій йшлося, що Apple “стримує інновації у цій галузі”, пише ВВС.

“Встановлюючи суворі правила в App Store, які ставлять у невигідне становище конкурентні сервіси музичного стрімінгу, Apple позбавляє користувачів можливості вибору дешевшого музичного стрімінгу та порушує правила конкуренції”, – пояснила Вестагер.

У разі підтвердження скарг Apple загрожує великий штраф та необхідність відкоригувати свою політику в AppStore.

Обвинувачення спочатку висунув в 2019 році співзасновник Spotify Даніелем Еком, який заявив, що Apple “обмежує вибір користувачів і стримує інновації”.

У відповідь на це Apple заявила, що не отримувала комісію з 99 відсотків передплатників Spotify.

“В основі цієї справи лежить вимога Spotify мати можливість рекламувати альтернативні пропозиції у своєму додатку для iOS – практика, яку не допускає жоден магазин у світі”, – йдеться в заяві компанії.

“Вони хочуть користуватися перевагами App Store, але не думають, що їм потрібно щось за це платити. Аргумент Єврокомісії на користь Spotify – протилежність чесної конкуренції”.

Раніше під тиском розробників і регуляційних органів Apple знизила комісію для розробників в App Store з 30% до 15% для тих, хто заробляє менше ніж 1 млн доларів на рік.

Зараз регулятори перевіряють AppStore за двома напрямками: чи дозволяє Apple розробникам інших програм інформувати користувачів про альтернативні варіанти покупки за межами цього магазину, та чи попереджає користувачів про 15-відсоткову комісію, яку компанія стягує за покупки в App Store.

Якщо Єврокомісія за результатами остаточного розслідування дійде висновку, що звинувачення щодо Apple виправдані, концерну загрожуватиме штраф – 10 відсотків від річного виторгу.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як видалити обліковий запис Facebook? – ІНСТРУКЦІЯ

Як синхронізувати вкладки між різними браузерами? – ІНСТРУКЦІЯ

Як зменшити цифровий слід та захистити особисті дані? ПОРАДИ

Instagram як бізнес: у чому секрет успіху в мережі?

Як правильно вибрати ноутбук? ПОРАДИ

До речі, китайського виробника розумних телевізорів Skyworth викрили в шпигунстві за користувачами. Кожні 10 хвилин апарат сканував приміщення з метою пошуку інших пристроїв, підключених до мережі Wi-Fi.

Також фахівець компанії ESET Джейк Мур виявив проблему, коли попросив свою восьмирічну дочку протестувати надійність функції розблокування iPhone за допомогою смарт-годинника Apple Watch, що дозволяє розблокувати смартфон при носінні захисної маски. Дівчинка наділа маску і негайно отримала доступ до татового iPhone, просто змахнувши вгору екран.

Apple випустила нову версію операційної системи iOS для iPhone та iPad. Вона додасть на пристрої низку нових функцій, але головні нововведення стосуються приватності користувачів та захисту їхніх персональних даних.

Окрім цього, зловмисники стали частіше використовувати документи Microsoft Excel (версії 4.0) для поширення шкідливих програм, таких як ZLoader і Quakbot.

Поділитися
Exit mobile version