Apple представила iPad Pro 2024: Тонший і легший, ніж будь-коли

iPad Pro з новим чіпом M4 та OLED-дисплеєм вже тут!

8 хв. читання

Apple щойно представила нову лінійку планшетів iPad Pro 2024 року. Від чіпа наступного покоління до значно покращеного розміщення камери – ось його головні особливості.

Після дворічної перерви, безлічі апаратних спекуляцій та постійного потоку інформації про майбутні функції, ми нарешті знаємо, що може запропонувати нова лінійка планшетів Apple iPad Pro 2024 року. І вона виглядає чудово, особливо для творчих людей.

Apple представила моделі iPad Pro 2024 року у вівторок на заході “Let Loose“, продемонструвавши нові 11-дюймові та 13-дюймові планшети з безліччю оновлень, включаючи вражаючі OLED-екрани з новим дисплеєм Ultra Retina XDR, тонший і легший форм-фактор, нові потужні процесори M4, значне оновлення Apple Pencil та кілька оновлень творчих додатків, створених спеціально для iPad Pro.

В умовах масового поширення iPhone і популярності ноутбуків MacBook, Apple потрібно було по-новому визначити ідентичність iPad. Здається, вона зробила це з цією лінійкою, представивши безліч нових функцій, орієнтованих на творців, дизайнерів і художників, і все це завдяки абсолютно новим OLED-дисплеям. Вишенькою на торті всіх нових функцій є ціна, яка є дещо доступнішою, ніж очікувалося: 11-дюймова модель коштує $1000, а 13-дюймова – $1300.

OLED-дисплеї з Ultra Retina XDR

Вперше OLED-дисплей з’явився на iPad, і він поставляється разом з деякими абсолютно новими функціями. Apple дебютувала з технологією Ultra Retina XDR для обох розмірів iPad Pro 2024 року і використовує архітектуру під назвою “Tandem OLED”. Як випливає з назви, вона використовує дві OLED-панелі, накладені одна на одну. Це означає, що цей планшет повинен мати більш насичені кольори і глибокий чорний на дисплеї, який Apple називає Ultra Retina XDR. Apple заявляє, що максимальний рівень яскравості складає 1000 ніт для стандартного і HDR, і 1600 ніт для HDR.

Незважаючи на подвійний шар, OLED-панелі все ще тонші, ніж LCD-дисплеї. У зв’язку з цим Apple заявляє, що iPad Pro тепер навіть тонший за iPod nano, що робить його найтоншим продуктом компанії за всю історію. Вперше в iPad Pro також з’явилася опція нано-текстурованого скла, але лише за умови, що ви обираєте накопичувач на 1 ТБ.

iPad Pro 2024 тонший і легший, ніж будь-коли

Нові iPad Pro дуже тонкі, всього 5,3 мм для 11-дюймової моделі і 5,1 мм для 13-дюймової моделі, що робить їх найтоншими продуктами Apple за всю історію. Вони також надзвичайно легкі: 11-дюймова модель важить менше фунта, а 13-дюймова – на чверть фунта легша за попередню версію.

Фронтальна 12-мегапіксельна камера також була перенесена на бічну сторону планшета, що дозволяє здійснювати відеодзвінки з планшета в альбомній орієнтації – логічне і вкрай необхідне покращення якості життя. Камера на задній панелі планшета також має оновлені функції для зйомки зображень та відео у форматі Smart HDR, включаючи чотири мікрофони з покращеною якістю звуку та нове адаптивне налаштування спалаху під назвою True Tone. Призначена для сканування документів, камера робить кілька фотографій одночасно, запускаючи спалах під різними кутами для усунення тіней, а потім зшиває фотографії в одне зображення.

Процесори M4

screenshot 2024 05 07 at 10 21 41am

Мабуть, найочікуванішою новиною стало включення в iPad Pro 2024 року абсолютно нових процесорів M4. Передбачалося, що будь-який оновлений iPad Pro матиме чіп M3, але Apple вирішила перевернути очікування багатьох, натомість встановивши у свій топовий планшет новенький чіп M4.

Процесор M4 надає iPad Pro потужні можливості для підвищення продуктивності, дозволяючи новим планшетам працювати в чотири рази швидше, ніж версії 2022 року з чіпом M2, і в 10 разів швидше, ніж оригінальний iPad Pro M1, згідно з даними Apple.

Також є певні переваги в енергоефективності. Apple заявляє, що M4 може забезпечити таку ж продуктивність, як і M2, використовуючи вдвічі менше енергії. Отже, якщо ви використовуєте планшет для виконання не надто складних завдань, то батарея повинна працювати довше.

M4 має новий процесор з чотирма продуктивними ядрами і шістьма ефективними ядрами. Також є 10-ядерний графічний процесор. Примітно, що нейронний движок чипсета орієнтований на машинне навчання та штучний інтелект. Apple заявляє, що нейронний движок здатний виконувати 38 трильйонів операцій в секунду – це в 60 разів швидше, ніж перший нейронний движок, який дебютував в чіпі A11. Функції штучного інтелекту, які M4 реалізує на iPad Pro, включатимуть живі субтитри в реальному часі, можливість ізолювати об’єкти і видаляти фон у відео в Final Cut Pro, а також автоматичні нотатки в StaffPad.

Швидше за все, ми побачимо комп’ютери Mac з M4 пізніше цього року, що може відвернути людей від покупки M3 MacBook Air, який Apple почала продавати лише пару місяців тому (хоча компанія стверджує, що MBA зараз є найбільш продаваним 13-дюймовим і 15-дюймовим ноутбуком на планеті).

Основною причиною того, що Apple пропустила покоління чіпсетів з iPad Pro, ймовірно, є перехід на апаратне забезпечення зі штучним інтелектом напередодні Всесвітньої конференції для розробників у червні. Очікується, що наступного місяця компанія розповість набагато більше про те, що вона планує робити зі штучним інтелектом у всіх своїх продуктах.

Чіпи M4 також включають кілька графічних покращень, що відповідають акценту на редагуванні та дизайні відео. Крім того, що M4 вперше включає технологію трасування променів, він в чотири рази швидше рендерить графіку, ніж M2, як стверджує Apple. Примітно, що M4 буде поставлятися з iPad Pro, але не з моделями iPad Air 2024 року, які все ще оснащені чіпами Apple M2.

Нові додатки з новим Apple Pencil Pro

Новий iPad Pro рекламується як пристрій, який не лише здатен виконувати складні завдання, такі як редагування відео та 3D-візуалізація, але й розроблений спеціально для них. Під час заходу Let Loose компанія Apple представила його функціональність у безлічі різних додатків, які використовують оновлений сенсорний інтерфейс і новий вдосконалений Apple Pencil Pro вартістю 130 доларів. Новітній олівець надає тактильний зворотній зв’язок і має функцію “барильця”, яка дозволяє користувачеві вибирати пензлі, налаштовувати повзунки і переміщатися по інтерфейсу, фізично обертаючи олівець.

Чіп M4 підтримуватиме продуктивність та покращену сенсорну функціональність iPad Pro в таких додатках, як Shapr3D, ZBrush, Final Cut Pro та Logic Pro, а Stage Manager підтримуватиме перекриття вікон, що дозволить планшету підключатися до кількох зовнішніх моніторів одночасно.

В рамках Final Cut Pro компанія Apple продемонструвала нову функцію багатокамерної роботи в реальному часі, яка дозволяє творцям синхронізувати до чотирьох різних iPhone або iPad разом і передавати відповідні відеопотоки на iPad Pro, і все це за допомогою сенсорного інтерфейсу. Ця функція позиціонує iPad Pro 2024 року як потужний пристрій студійного рівня і відкриває абсолютно нові робочі процеси для творців.

Завдяки новим яскравим екранам, легкому форм-фактору та оновленому Apple Pencil замість миші, iPad Pro позиціонується як мобільна робоча станція для творчих людей, яка пропонує більш практичний, тактильний досвід, який ноутбук просто не може повторити. Гнучкість нової лінійки iPad у поєднанні з потужними чіпами M4 та дещо нижчою ціною, ніж очікувалося, знаменує собою впевнене повернення до планшета, про який багато людей, можливо, забули за останні кілька років.

Як обрати найкращій iPad у 2024 році: огляд функцій та ціни в Україні

Поділитися
Exit mobile version