iPhone нарешті буде підтримувати RCS-повідомлення з телефонів Android

5 хв. читання
imessage

Apple нарешті додасть підтримку стандарту обміну повідомленнями RCS на iPhone через випуск програмного забезпечення на початку наступного року.

RCS або Rich Communication Services – стандарт зв’язку, розроблений GSM Association і прийнятий більшою частиною екосистеми Android, призначений для підвищення рівня обміну повідомленнями на мобільних пристроях. Незважаючи на те, що Apple співпрацює з цією групою, до цього моменту вона вперто відмовлялася додавати підтримку RCS в iPhone. Однак тепер Apple змінює свою позицію.

“Пізніше наступного року ми додамо підтримку універсального профілю RCS, стандарту, який наразі публікується GSM Association. Ми вважаємо, що універсальний профіль RCS забезпечить кращу функціональну сумісність у порівнянні з SMS або MMS. Він працюватиме разом з iMessage, який і надалі залишатиметься найкращим і найбезпечнішим сервісом обміну повідомленнями для користувачів Apple”, – заявив представник Apple.

Apple визнає, що RCS є покращенням у порівнянні з MMS та SMS, але чітко дала зрозуміти, що RCS не замінить iMessage з його безліччю функцій, таких як мемоджі, стікери, можливість редагувати та відсилати повідомлення. Натомість, підтримка стандарту RCS з’явиться у невизначеному оновленні програмного забезпечення, а потім оператори самі вирішуватимуть, чи додавати її.

Читайте також: Чому SMS не є приватними та безпечними?

Коли RCS з’явиться на вашому найкращому iPhone, це означатиме кінець проблеми «синя бульбашка – зелена бульбашка» для ваших найкращих друзів, родичів та колег, що володіють телефонами на Android. Вони зможуть надсилати та отримувати фотографії та відео високої роздільної здатності зі своїх телефонів на ваш iPhone. Груповий обмін повідомленнями може стати незалежним від платформи. І вони зможуть ділитися з вами своїм місцезнаходженням за допомогою повідомлень з підтримкою RCS.

Apple також підкреслює, що iMessage залишається більш безпечним і дружнім до приватності, ніж RCS, завдяки наскрізному шифруванню, яке нещодавно було посилено завдяки розширеному захисту даних для повідомлень в iCloud. На противагу цьому, RCS поки що не підтримує шифрування настільки ж надійне, як iMessage. Apple, яка пропонує зашифровані повідомлення вже більше десяти років, є прихильником безпеки та заявляє, що не буде використовувати власне наскрізне шифрування поверх RCS, натомість прагне вдосконалити сам стандарт RCS у співпраці з GSM Association.

Читайте також: Google Повідомлення отримали значне оновлення безпеки

Apple не надала жодних подробиць про те, в якому саме оновленні iOS може з’явитися підтримка RCS. І неясно, скільки поколінь iPhone підтримуватимуть цей стандарт зв’язку.

Прорив у сфері обміну повідомленнями

Ця новина з’явилася задовго до того, як найбільші конкуренти Apple і лідери Android, Samsung і Google, запровадили підтримку цього стандарту. Google особливо критично поставився до відмови Apple підтримувати те, що, очевидно, є кращим – принаймні в деяких аспектах – універсальним стандартом.

“Кожен заслуговує на те, щоб спілкуватися один з одним сучасними та безпечними способами, незалежно від того, який у нього телефон. Саме тому ми тісно співпрацюємо з мобільною індустрією, щоб прискорити прийняття RCS, і ми раді бачити, що сьогодні Apple зробила свій перший крок, приєднавшись до нас і прийнявши RCS. Ми вітаємо участь Apple в нашій поточній роботі з GSMA над розвитком RCS, щоб зробити обмін повідомленнями більш справедливим і безпечним, і з нетерпінням чекаємо на співпрацю з ними, щоб реалізувати це на iOS таким чином, щоб це працювало добре для всіх”, – повідомив Techradar представник Google в електронному листі.

Ця заява також з’явилася через кілька днів після того, як компанія Nothing обійшла відмову Apple від RCS і принесла iMessage на свої телефони на базі Android.

Тоді багато хто задавався питанням, як генеральний директор Apple Тім Кук може відреагувати на цей «нахабний» крок. Немає ознак того, що це пряма реакція. Насправді, швидше за все, Apple “побачила напис на стіні”, оскільки Європейський Союз своїм Законом про цифрові ринки тиснув на технологічного гіганта, щоб він відповідав численним стандартам. Очевидно, що компанія досягла певного успіху з портами USB-C, які тепер є на всіх моделях iPhone 15.

Читайте також: iPhone 15 Pro має дивну проблему із зарядкою USB-C

Безумовно, ЄС змусив би Apple прийняти RCS у 2024 році. Тепер йому не доведеться турбуватися. Apple на борту.

До речі, немає жодного слова про те, чи з’явиться третій колір бульбашки повідомлень після підтримки RCS.

Поділитися
Exit mobile version