Засновника Binance Чанпена Чжао засудили до чотирьох місяців ув’язнення

Федеральні прокурори рекомендували три роки.

3 хв. читання
Засновника Binance Чанпена Чжао засудили до чотирьох місяців ув'язнення
Засновник криптовалютної біржі Binance Чанпен Чжао у вівторок заходить до будівлі федерального суду в Сіетлі, де йому буде винесено вирок / Грант Хіндслі для The New York Times

Федеральний суддя засудив засновника Binance Чанпена Чжао (відомого як «CZ») до чотирьох місяців ув’язнення, про що вперше повідомила The New York Times. Прокурори рекомендували три роки. У листопаді Чжао визнав себе винним у порушенні Закону про банківську таємницю, не створивши програму боротьби з відмиванням грошей.

Мін’юст звинуватив Чжао в тому, що він дозволив процвітати злочинній діяльності на криптовалютній біржі.

«Binance закрила очі на свої юридичні зобов’язання в гонитві за прибутком. Її навмисні помилки дозволили грошам терористів, кіберзлочинців і насильників над дітьми надходити через її платформу”, – заявила в листопаді міністр фінансів США Джанет Єллен.

Уряд звинуватив Binance у відмові дотримуватися американських санкцій і неповідомленні про підозрілі транзакції, пов’язані з наркотиками і матеріалами про сексуальне насильство над дітьми. Прокурори заявили в суді, що Чжао сказав співробітникам Binance, що «краще просити прощення, ніж дозволу», вихваляючись, що якби Binance дотримувався закону, він не був би «таким великим, як є сьогодні».

За умовами угоди про визнання вини, Binance погодився на конфіскацію 2,5 мільярда доларів і виплату штрафу у розмірі 1,8 мільярда доларів. Особисто Чжао заплатив 50 мільйонів доларів в рамках угоди.

Незважаючи на те, що звинувачення відрізнялися, вирок Чжао значно коротший, ніж 25 років ув’язнення, які отримав у березні інший крипто-фігурант Сем Бенкман-Фрід (Sam Bankman-Fried). SBF, як його часто називають, був визнаний винним за сімома пунктами звинувачення в шахрайстві і змові за свою роль на чолі криптоплатформи FTX.

Чжао відіграв невід’ємну роль у падінні Bankman-Fried, а також у більш широкому занепаді криптоіндустрії за останні 18 місяців. У листопаді 2022 року засновник Binance написав у твіттері, що його компанія ліквідує свої активи в де-факто токені FTX. Він повідомив про «нещодавні викриття, які стали відомими», посилаючись на «етичні проблеми» та «регуляторні ризики». Ці пости розтрощили не тільки FTX, але й криптовалютний світ в цілому. (Ймовірно, вони також допомогли привернути увагу уряду.) Коли свердловини FTX пересохли після швидкого краху платформи, Чжао на короткий час погодився купити компанію, але швидко відмовився.

Прокурори заявили, що злочин Чжао тягне за собою стандартний федеральний вирок від 12 до 18 місяців, але наполягали на трирічному ув’язненні, описуючи його злочини як «безпрецедентні за масштабами». Проте суддя Річард А. Джонс вирішив інакше, засудивши його до жалюгідної однієї дванадцятої від запропонованого урядом терміну ув’язнення.

«Це не було помилкою – це не був регуляторний промах», – заявив у вівторок в суді Кевін Мослі, юрист Мін’юсту. «Порушення закону США не було випадковим у його плані заробити якомога більше грошей. Порушення закону було невід’ємною частиною цього плану».

В Україні затримали криптохакера за схему майнінгу на 1,8 млн євро

Поділитися
Exit mobile version