Російський суд заочно засудив речника Meta до 6 років ув’язнення

Енді Стоун був засуджений за "публічний захист тероризму", повідомляє Reuters.

2 хв. читання
Російський суд заочно засудив речника Meta до 6 років ув'язнення

Російський військовий суд заочно засудив речника Meta Енді Стоуна до шести років позбавлення волі за “публічний захист тероризму”, повідомляє Reuters. Як повідомляється, адвокат Стоуна просив про виправдання і планує подати апеляцію на вирок.

Через кілька місяців після того, як російська влада оголосила його в розшук і почала кримінальне розслідування, в лютому московський суд видав ордер на арешт Стоуна за кількома звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом. Суд послався на нібито “сприяння терористичній діяльності, публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганду тероризму, а також публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності”.

Цей захід був прийнятий після того, як у березні 2022 року, на початку повномасштабного вторгнення в Україну, cлідчий комітет росії розпочав перевірку щодо Meta. Він стверджував, що Стоун підбурював до екстремістської діяльності після того, як зняв “заборону на заклики до насильства проти російських військових на своїх платформах”. Приблизно в той же час Стоун заявив, що Meta “тимчасово” дозволяє деяким постам, які раніше були б видалені за підбурювання до насильства, залишатися на своїх платформах, але зазначив, що компанія все одно буде забороняти “достовірні заклики до насильства проти російського цивільного населення”.

У будь-якому випадку, малоймовірно, що Стоун дійсно проведе час за ґратами в росії, якщо тільки він не поїде туди або в країну, яка має з нею договір про екстрадицію. Нерідкі випадки, коли людину звинувачують або засуджують (часто за злочини, пов’язані зі шпигунством або хакерством) в іншій країні, але вона ніколи не стикається з цими наслідками.

Росія визнала Meta екстремістською організацією. Вона заблокувала доступ до Facebook та Instagram невдовзі після початку вторгнення в Україну у 2022 році.

Як українська кіберполіція бореться з російськими хакерами

Поділитися
Exit mobile version