Ілон Маск заявив, що компанія Neuralink успішно імплантувала мозковий чіп людині

"Перша людина отримала імплантат від Neuralink вчора і зараз одужує", - повідомив Маск на своїй соціальній платформі X.

3 хв. читання

Технологічний мільярдер Ілон Маск каже, що його компанія Neuralink вперше успішно імплантувала один зі своїх бездротових мозкових чіпів людині.

У своєму пості на X в понеділок мільярдер повідомив, що пацієнт добре відновлюється після операції в неділю, а перші результати показують багатообіцяюче виявлення нейронних спайків.

Neuralink має на меті з’єднати людський мозок з комп’ютером, що допоможе подолати неврологічні захворювання і “розкрити людський потенціал завтрашнього дня”, як зазначено на сайті компанії.

Ця подія започатковує шлях компанії до комерційного використання.

Американський медичний регулятор, Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA), схвалив перше випробування компанії в травні минулого року.

Процедура передбачає введення 64 гнучких ниток у ділянку мозку, яка контролює наміри руху.

Нитки настільки тонкі, що імплантувати їх повинен спеціальний хірургічний робот.

Хірургічний робот Neuralink
Хірургічний робот Neuralink

Нитки дозволяють імплантату записувати і передавати сигнали мозку до програми, яка потім розшифровує, як людина вирішила рухатися.

“Імплантат N1 реєструє нейронну активність за допомогою 1024 електродів, розподілених по 64 нитках. Ці надзвичайно гнучкі, ультратонкі нитки є ключовим фактором для мінімізації пошкоджень під час імплантації та після неї”, – повідомляється на сайті компанії.

Імплантат живиться від акумулятора, який можна заряджати бездротовим способом.

Мозковий імплантат N1 від Neuralink

Маск додав на X, соціальній медіа-платформі, якою він володіє і яка раніше називалася Twitter, що перший продукт Neuralink буде називатися Telepathy.

Він сказав, що Telepathy дозволить “керувати телефоном або комп’ютером, а через них – майже будь-яким пристроєм, просто за допомогою думки”, і що “першими користувачами будуть ті, хто втратив кінцівки”.

“Уявіть собі, що Стівен Гокінг міг би спілкуватися швидше, ніж друкарка або аукціоніст. Це наша мета”, – додав він.

Neuralink – не перша компанія, яка імплантує чіпи в мозок. Інша американська технологічна компанія, Blackrock Neurotech, почала імплантувати інтерфейси між мозком і комп’ютером у 2004 році.

Precision Neuroscience, заснована співзасновником Neuralink, також спрямована на допомогу людям з паралічем. І його імплантат нагадує дуже тонкий шматок стрічки, який знаходиться на поверхні мозку і може бути імплантований через «черепну мікрощілину», що, за його словами, є набагато простішою процедурою.

Існуючі пристрої також дали результати. У двох окремих недавніх наукових дослідженнях США імплантати використовувалися для моніторингу активності мозку, коли людина намагалася говорити, яку потім можна було розшифрувати, щоб допомогти їй спілкуватися.

Поділитися
Exit mobile version