Термінали Starlink використовуються російськими військами в Україні, – The Wall Street Journal

Через процвітаючий чорний ринок супутникових інтернет-провайдерів.

4 хв. читання
Термінали Starlink використовуються російськими військами в Україні

Термінали супутникового інтернету Starlink широко використовуються російськими військами в Україні, повідомляє The Wall Street Journal. Видання зазначає, що термінали, розроблені компанією SpaceX Ілона Маска, використовуються для координації атак на сході України і в Криму. Крім того, термінали Starlink можуть використовуватися на полі бою для управління безпілотниками та іншими видами військової техніки.

Термінали потрапляють до російських військ через складну мережу продавців на чорному ринку. І це незважаючи на те, що пристрої Starlink заборонені в країні. WSJ простежила за деякими з цих продавців, які контрабандою ввозили термінали в росію і навіть відстежила те, що поставки потрапили на лінію фронту. Звіти також вказують на те, що деякі з терміналів були спочатку придбані на eBay.

Цей чорний ринок терміналів Starlink нібито простягається за межі окупованої України і до Судану. Багато з цих суданських дилерів перепродують пристрої “Силам швидкої підтримки”, воєнізованому угрупованню, яке звинувачують у скоєнні таких звірств, як етнічно мотивовані вбивства, цілеспрямовані знущання над правозахисниками, сексуальне насильство і спалення цілих громад. WSJ зазначає, що сотні терміналів потрапили до членів “Сил швидкої підтримки”.

Ще в лютому Ілон Маск відреагував на повідомлення про те, що термінали Starlink використовуються російськими солдатами у війні проти України. “Наскільки нам відомо, жоден Starlink не був проданий прямо чи опосередковано росії”, – написав він у мережі X. Кремль також заперечував ці повідомлення, повідомляє Reuters. Незважаючи на ці заяви, WSJ стверджує, що “тисячі білих пристроїв розміром з коробку для піци” потрапили до рук “деяких американських супротивників і обвинувачених у військових злочинах”.

Після цих лютневих повідомлень демократи в Палаті представників зажадали від Маска вжити заходів, згідно з Business Insider, зазначивши, що російське військове використання технології “потенційно є порушенням санкцій США та експортного контролю”. Starlink фактично має можливість відключати окремі термінали, і кожен елемент включає технологію геофіксації, яка повинна запобігти використанню в несанкціонованих країнах, хоча неясно, чи зможуть продавці на чорному ринку обійти ці перешкоди.

Демократи в Палаті представників вимагали від Маска вжити заходів. Він вжив заходів, щоб обмежити використання Україною цієї технології на тій підставі, що термінали ніколи не призначалися для використання у військових конфліктах. Згідно з його біографією, Маск також заблокував використання Україною системи Starlink поблизу Криму на початку конфлікту, поклавши край планам України щодо нападу на військово-морський флот росії. Михайло Подоляк, радник президента України Володимира Зеленського, написав на X, що в результаті рішення Маска “гинуть мирні жителі, діти”. Він також розкритикував мільярдера, написавши, що “це ціна коктейлю з невігластва і великого его”.

Однак Маск вистрілив у відповідь і заявив, що Starlink ніколи не був активним в районі Криму, тому не було чого відключати. Він також сказав, що рішення про цю політику було прийнято до запланованого нападу України на військово-морський флот. Україна дійсно втратила доступ до більш ніж 1300 терміналів Starlink у перші дні конфлікту через проблеми з оплатою. За повідомленнями, SpaceX стягувала з України $2,500 на місяць за підтримку кожного терміналу в робочому стані, що згодом зросло до $3,25 млн на місяць. Така ціна відповідає високій вартості преміум-плану компанії. Варто зазначити, що SpaceX подарувала Україні понад 3600 терміналів.

SpaceX ще не прокоментувала повідомлення WSJ щодо поширення терміналів Starlink на чорному ринку. Ми оновимо цей пост, коли це станеться.

Український урядовець заявив, що відмова Ілона Маска у доступі Starlink під час операції з використанням безпілотників призвела до загибелі мирних жителів України

Поділитися
Exit mobile version