Український урядовець заявив, що відмова Ілона Маска у доступі Starlink під час операції з використанням безпілотників призвела до загибелі мирних жителів України

4 хв. читання
i75 ArticleImage 32901

За словами Маска, якби він погодився на запит України, “SpaceX стала б явною співучасницею великих військових дій”.

Напередодні виходу біографії Ілона Маска, з’являються уривки, що розкривають деякі нові деталі про рішення мільярдера надати Україні доступ до системи Starlink на тлі війни з Росією. Зокрема, в одному з таких уривків, як повідомляє CNN, йдеться про те, що Ілон Маск таємно наказав своїм інженерам вимкнути мережу супутникового зв’язку Starlink поблизу кримського узбережжя минулого року, щоб перешкодити українській таємній атаці на російський військово-морський флот.

Коли українські підводні безпілотники з вибухівкою наблизилися до російського флоту, вони «втратили зв’язок і нешкідливо викинулися на берег», – пише Волтер Айзексон, автор нової біографії  про ексцентричного мільярдера під назвою «Ілон Маск».

Читайте також: SpaceX відбиває російські кібератаки краще, ніж Пентагон?

Рішення Маска, яке нібито змусило українських чиновників благати його знову ввімкнути супутники, було зумовлене гострим страхом, що росія відповість ядерною зброєю на український напад на Крим.

Занепокоєння Маска щодо «міні-Перл-Харбора», за його словами, не справдилися в Криму. Але цей епізод розкриває унікальне становище, в якому опинився Маск під час війни в Україні. Умисно чи ні, але він став впливовим агентом, якого офіційні особи США не могли ігнорувати.

За словами Михайла Подоляка, радника президента Володимира Зеленського, ймовірні дії Маска мали значні наслідки для України. Подоляк написав на X (платформа, раніше відома як Twitter, якою володіє Ілон Маск), що, запобігаючи атакам безпілотників на російські кораблі, Маск дозволив їм обстрілювати ракетами українські міста. “В результаті гинуть мирні жителі, діти, – заявив Подоляк. “Це ціна коктейлю з невігластва і великого его”.

Однак, за словами Маска, Starlink не працював у цих районах, тому SpaceX не було чого відключати. “Був екстрений запит від державних органів влади про активацію Starlink на всьому шляху до Севастополя. Очевидним наміром було потопити більшу частину російського флоту на якорі”, – написав він на X. “Якби я погодився на їхній запит, то SpaceX стала б явною співучасницею великого акту війни та ескалації конфлікту”.

Незалежно від того, як він висвітлює ситуацію, Маск визнав, що прийняв рішення, яке так чи інакше вплинуло на українсько-російський конфлікт. Наприкінці минулого року з’явилося повідомлення про те, що близько 1300 терміналів Starlink, якими користувалася Україна, тимчасово вийшли з ладу через суперечку щодо оплати за інтернет-послуги.

Поділитися
Exit mobile version