SpaceX відбиває російські кібератаки краще, ніж Пентагон?

3 хв. читання
starlink

Представник Пентагону виявив своє здивування швидкістю, з якою SpaceX нещодавно протидіяла російській атаці глушіння на супутники Starlink над Україною, повідомляє  Business Insider .

Виступаючи на  конференції C4ISRNET  у середу, 20 квітня, Дейв Тремпер, директор відділу електронної боротьби з Офісу міністра оборони, розповів, як оператори Starlink відбивалися від атаки швидше, ніж, на його думку, могли б це зробити американські військові.

Невдовзі після початку російського вторгнення в Україну наприкінці лютого генеральний директор SpaceX Ілон Маск відповів на запит віце-прем’єр-міністра України Михайла Федорова надати доступ до Інтернету Starlink в Україні на тлі руйнування Росією комунікаційної інфраструктури.

26 березня Маск написав у Твіттері , що Starlink досі «чинив опір усім спробам злому та глушіння». Коментар з’явився після повідомлень про те, що Росія скоординувала кібератаки на тисячі супутникових модемів з допомогою засобів радіоелектронної боротьби – РЕБ.

Тремпер: американські військові могли б повчитися на спритності SpaceX

Тепер коментарі Тремпера дають нове уявлення про спроби Росії перешкодити супутниковому Інтернету в Україні. Представник Пентагону заявив, що лише через день після російської атаки глушіння “Starlink підкинув рядок коду і виправив його”.

Після оновлення програмного забезпечення Starlink знов запрацював у нормальному режимі. Як сказав Маск 25 березня, сузір’я супутників «встояло проти всіх спроб злому та глушіння» в Україні.

«Я просльозився, як вони це зробили», — сказав Тремпер. Високопоставлений чиновник Пентагону також додав, що американським військовим зазвичай потрібні «значні терміни для внесення таких типів виправлень», і що «є дійсно цікавий приклад, щоб подивитися на спритність, яку Starlink мав у вирішенні проблеми. Те як Starlink зміг оновитись, коли з’явилася загроза, ми повинні мати таку ж спритність».

SpaceX  відправила на орбіту понад 2000 супутників Starlink. Приватну космічну компанію похвалили за надання комунікаційних послуг цивільному населенню в охопленій війною Україні, хоча вона також зіткнулася з критикою за кількість супутників, які вона має намір відправити на орбіту, через проблему космічного сміття та перешкоджання астрономічним спостереженням.

Головний партнер SpaceX, NASA,  нещодавно попередило, що мегасузір’я Starlink, яке може розростатися до 30 000 супутників, може зменшити можливості космічного агентства США щодо виявлення потенційно небезпечних астероїдів на шляху зіткнення із Землею.

І все-таки послуга супутникового Інтернету виявилася успішною в допомозі цивільному населенню України, оскільки повідомляється, що вона допомогла координувати  евакуацію дітей, хворих на рак, дозволяючи їм продовжити лікування. Проте нещодавно Маск попередив, що користувачам  слід бути обережними під час доступу до сервісу, оскільки це може зробити їх ціллю для російських військ, які можуть точно визначити своє місцезнаходження, відстежуючи супутникові дані.

Поділитися
Exit mobile version