Як дізнатися, чи кнопка завантаження на сайті справжня

4 хв. читання

Один з найбільш дратівливих типів реклами в інтернеті – це фальшиві кнопки для завантаження. Ви думаєте, що завантажуєте щось, але замість цього потрапляєте на шкідливе, небажане або фішингове ПЗ. Ось кілька порад, які допоможуть вам розпізнати, чи кнопка завантаження на сайті справжня.

Чим небезпечна підроблена кнопка завантаження

Підроблені кнопки завантаження не просто дратують – вони також можуть бути небезпечними. Ці фейкові кнопки часто є оманливою рекламою, яка може наражати вас на різноманітні загрози, наприклад, такі:

  • Шкідливе програмне забезпечення: Деякі фальшиві кнопки завантаження завантажують на ваш пристрій шкідливе програмне забезпечення, яке може викрасти вашу особисту інформацію, пошкодити файли або викрасти ваш браузер.
  • Небажане програмне забезпечення: Деякі фальшиві кнопки завантаження встановлюють на ваш пристрій небажані програми або розширення, які можуть сповільнювати роботу пристрою, показувати настирливу рекламу або змінювати ваші налаштування.
  • Фішинг: деякі фальшиві кнопки завантаження перенаправляють вас на підроблені веб-сайти, які виглядають як справжні, але призначені для того, щоб обманом змусити вас ввести свої облікові дані для входу, дані кредитної картки або іншу конфіденційну інформацію.

Коротше кажучи, важливо знати, яка кнопка завантаження є справжньою. Отже, давайте з’ясуємо, яка з них справжня.

Уникайте великих, кричущих кнопок

Кричуща, фальшива кнопка завантаження
Кричуща, фальшива кнопка завантаження

Основна проблема з пошуком правильної кнопки завантаження полягає в тому, що на сторінці часто є кілька підробок. Може бути не одразу зрозуміло, яка з них підроблена. Однією з найпоширеніших ознак, яка зазвичай видає підробку, є її яскравий зовнішній вигляд.

Зазвичай, справжні кнопки для завантаження роблять так, щоб вони гарно виглядали на сайті. Вони підходять до дизайну сайту або є маленькими текстовими посиланнями в рядку. Велика, кричуща кнопка завантаження, що кидається в очі, часто намагається привернути вашу увагу не просто так: вона несправжня.

Шукайте маленьку іконку “X” або напис “Реклама”

Рекламні елемети на фальшивій кнопці завантаження

Інша річ, яка видає не тільки неприємні фальшиві кнопки завантаження, але й більш витончені, – це рекламні ярлики. По суті, кожна реклама, яку ви бачите в інтернеті, має маленьку іконку “X” у кутку, напис “Реклама” або дуже поширений логотип “AdChoices”.

Простіше кажучи, справжня кнопка для завантаження не буде позначена як реклама. Ви просто повинні пам’ятати, що потрібно шукати ярлики, перш ніж бездумно натискати або торкатися.

Перевірте URL-адресу, не клікаючи

URL-адреси для кнопок завантаження

Іноді рекламні позначки легко пропустити, а підроблені кнопки завантаження хитромудро створені, щоб імітувати справжні. У таких випадках найкраще навести курсор на кнопку, щоб крадькома поглянути на URL-адресу.

У всіх основних браузерах ви побачите попередній перегляд URL-адреси при наведенні курсору на посилання. Це також працює для кнопок і реклами. Якщо посилання виглядає як “googleads”, “doubleclick” або якась інша довга URL-адреса, яка, здається, не відповідає запланованій дії, будьте обережні.

На зображенні вище показано чудовий приклад фальшивої реклами, яка виглядає майже ідентично до справжньої. Однак при наведенні на кнопки підроблена кнопка показує URL-адресу “doubleclick.net”, в той час як справжня кнопка переходить на завантаження Mozilla Firefox.

Переходьте безпосередньо до джерела

Всі ці поради допоможуть вам знайти підроблені кнопки завантаження, але є кращий спосіб їх повністю уникнути. Якщо ви точно знаєте, що хочете завантажити – наприклад, браузер, – перейдіть безпосередньо до джерела, щоб завантажити його.

Правда полягає в тому, що багато місць, де ви можете знайти підроблені кнопки завантаження, не заслуговують на довіру з самого початку. Це, звичайно, не завжди так, але, як правило, це показник того, що ви перебуваєте там, де не хотіли б бути.

Джерело: HowToGeek

Поділитися
Exit mobile version