Кращих шість VPN-додатків для Android

9 хв. читання

VPN або Virtual Private Network – інструмент для по-справжньому вільного і безпечного Інтернету. Це віртуальна приватна мережа-посередник між кінцевим користувачем і Всесвітньою павутиною. Технологія дозволяє вийти в Мережу з іноземної IP-адреси, що потрібно для доступу до заблокованих у домашньому регіоні ресурсів. Крім цього, VPN варто використовувати в публічних Wi-Fi мережах для анонімізації і захисту від перехоплення переданих даних. Пропонуємо ознайомитися із топ-6 VPN-додатків для Android-смартфонів, щоб оцінити усі переваги технології.

Opera VPN

Клієнт від відомої Opera Software, створений після поглинання SurfEasy – одного з лідерів в цій галузі.

Зовнішній вигляд програми знаходиться на належному рівні: виглядає сучасно, працює плавно. Талісман – скандинавський воїн, який символізує захищеність VPN-мереж і сповіщає про стан програми.

Підключення до захищеної мережі виконується в один клік. За замовчуванням використовується найближчий VPN-сервер. Список доступних регіонів наступний: Німеччина, Канада, Нідерланди, Сінгапур і США.

Opera VPN

Окремий розділ присвячений безпеці Wi-Fi підключення. Розробники рекомендують активувати VPN у публічних Wi-Fi мережах для анонімізації і запобігання перехоплення трафіку.

Цікава особливість Opera VPN – блокування трекерів реклами, які збирають мережеву активність користувачів для використання в рекламних цілях.

Сервіс надається безкоштовно, без обмежень за обсягом трафіку. Платні тарифи не передбачені. В додаток вбудована ненав’язлива реклама.

Opera VPN в реальних умовах показує себе вкрай позитивно. Підключення до мережі не позначається на відгуку веб-сторінок і додатків, однак, час від часу швидкість доступу падає, це відчутно в затримках. У той же час, через VPN вдається дивитися онлайн-відео аж до 1080р.

В офіційному Google Play відсутній, але є багато посилань на завантаження у вільному доступі.

Hola

Один з найпоширеніших VPN-сервісів. Крім Android-програми, доступні плагіни для різних браузерів.

Інтерфейс програми виконаний в сучасному плоскому стилі. На відміну від інших клієнтів, VPN-з’єднання відкривається для конкретного додатка. При цьому, інші програми продовжують передавати дані безпосередньо.

Крім того, додаток-клієнт Hola доповнено вбудованим браузером, який дозволяє відвідувати веб-сторінки з необхідним онлайн-розташуванням без створення VPN-з’єднання на рівні системи.

Список доступних регіонів – найширший, серед безкоштовних VPN-клієнтів. Серед них як звичні Нідерланди, Німеччина, США, так і Ангола, Індонезія, Італія, Естонія та інші.

Сервіс надається безкоштовно і без обмежень за кількістю переданих даних.

Банерної реклами в додатку немає, проте, на відміну від інших рішень, Hola працює за принципом пірингової мережі. Кожен підключений смартфон використовується для передачі трафіку інших учасників. Такий підхід дозволяє знизити вартість утримання основних VPN-серверів, завдяки покладанню частини навантаження на користувачів.

Стверджується, що ресурси для користувача пристроїв витрачаються тільки в момент простою, при підключенні по Wi-Fi. Для відключення від P2P мережі потрібна платна підписка Hola Premium, вартістю 5$ на місяць.

Hola – розрахований на роботу з сервісами: hulu, Netflix, Pandora, Spotify. Завдяки цьому, потокове відео відтворюється без проблем, в тому числі 1080p. Веб-сторінки працюють, як і належить.

Завантажити Hola

CyberGhost

VPN-сервіс з незвичайним клієнтським додатком, орієнтованим на звичайного користувача.

Головне меню розділене на 4 розділи-банери з передналаштованими режимами використання.

Перший з них – безпечний хотспот Wi-Fi створений для роботи в публічних мережах. Після його активації блокується можливість перехоплення трафіку, а також шкідливі сайти. Зміна регіону не передбачена, за замовчуванням використовується найоптимальніший. Є можливість автоматичної активації захисту при підключенні до обраних мереж.

Безпечний стрімінг – каталог сервісів з регіональної прив’язкою. Для підключення використовується відповідне онлайн-розташування.

Анонімна навігація – підключення до VPN-мережі з опціями для забезпечення анонімності та безпеки. Сервіс вміє стискати дані на льоту, для економії трафіку в мобільних мережах. За замовчуванням використовується оптимальний VPN-сервер, список включає Німеччину, Канаду, Нідерланди і Україну.

Остання вкладка – підключення до VPN з можливістю вибрати сервер вручну, спираючись на дані про завантаженість. Засоби анонімізації і захисту від шкідливих сайтів можна активувати окремо.

Безкоштовний тариф включає необмежений трафік і доступ до VPN-серверів у 30 регіонах. За щомісячну плату можна отримати більш високу швидкість підключення.

Додаток має функцію автоматичного вибору сервера.

У режимі реальної експлуатації сервіс показує себе позитивно. Веб-сторінки завантажуються швидко, однак, відчувається невелика затримка, пов’язана з великим пінгом. Відео-контент дається без проблем.

Завантажити CyberGhost

Turbo VPN

Альтернативний сервіс, що надає доступ до захищеного каналу без обмежень трафіку.

Інтерфейс програми виконаний в Material Design, виглядає актуально. Без талісмана не обійшлося, розробники використовували зайця.

Ніяких додаткових функцій, крім безпосередньо VPN немає. Для підключення доступні сервери, розташовані в наступних країнах: Німеччин, Канада, Великобританія, Нідерланди, Франція, Сполучені Штати, Індія і Сінгапур. За замовчуванням вибирається найоптимальніший сервер.

Використання сервісу абсолютно безкоштовне, кількість трафіку не обмежується. Платні тарифи не передбачені. Додаток наповнено рекламою, в тому числі повноекранною.

Завантажити Turbo VPN

TouchVPN

Безкоштовний VPN-сервіс без обмежень по трафіку від North Ghost.

Стилістика клієнта нагадує MIUI. Інтерфейс орієнтований на підключення в один клік.

Незвичайна функція – статистика поточної сесії. Додаток в тому числі малює графіки, але їх інформативність і користь під великим питанням.

Список доступних серверів включає 19 країн, в тому числі: Німеччину, Росію, Гонконг, Італію, Швецію і Японію.

Серед додаткових опцій увагу заслуговує попередження про підключення до незахищеної мережі, яке спрацьовує при використанні публічних Wi-Fi мереж.

Сервіс надається абсолютно безкоштовно без обмежень трафіку і часу підключення. Платні тарифи не передбачені. В клієнті використовується повноекранна реклама.

Нестабільна робота сервісу для вимірювання швидкості ніяк не відбивається на звичайному веб-серфінгу, навіть важкі сайти завантажуються нормально. З онлайн-роликами проблем не виникає.

Завантажити TouchVPN

Hideman Free VPN

Безкоштовна версія відомого сервісу, не обмежена за обсягом переданих даних.

Інтерфейс програми виглядає мінімалістично, головне меню – вибір регіону для підключення. У безкоштовній версії доступні: Канада, Україна, Молдова, Туреччина, Румунія і Болгарія.

Цікава особливість – підтримка UDP-протоколу. Він швидше звичного TCP, хоча останній надійніше. Серед додаткових опцій – захист від шкідливих і шпигунських сайтів, і Anti-DPI для обходу урядових фаєрволів.

У безкоштовній версії сервісу доступні лише 6 регіонів. На кількість переданих даних обмеження не накладаються. В клієнті використовується ненав’язлива банерна реклама.

Нарівні з іншими сервісами, Hideman відмінно проявив себе в повсякденному режимі. Інтернет-серфінг і потокове відео дається без помітних проблем.

Завантажити Hideman Free VPN

Як і будь-який бізнес, публічні VPN-мережі не повинні бути збитковими. У той же час, на утримання і підтримку серверів витрачаються колосальні кошти. У разі, якщо сервіс надається безкоштовно, незрозумілі механізми монетизації, чи вбудована в клієнти реклама здатна окупити значиму частину витрат. Тому, дійсно важливі дані рекомендується довіряти платним сервісам, які дорожать своєю репутацією і анонімністю користувачів. Безкоштовні сервіси – не більше ніж засіб обходу регіональних обмежень. Тобто, надаються як є, без відповідальності за приватні дані користувачів. Варто ставитися до тверджень розробників про безпеку даних зі скепсисом.

До речі, VPN-додатки для Android, які не забезпечують безпеку, а створюють ризик витоку даних користувачів або зливають трафік третім особам, назвали у компанії Metric Labs. Фахівець Симон Мільяно дослідив близько 150 безкоштовних додатків і в багатьох випадках знайшов заявлені функції, які негативно впливають на кібербезпеку.

Майже 60% найпопулярніших безкоштовних VPN-додатків в Google Play Store і Apple App Store створили китайські розробниками або належать власникам з Китаю. Про це йдеться у звіті компанії Metric Labs.

Поділитися
Exit mobile version