Безпека в соцмережах: як захистити персональні дані

4 хв. читання

У світі не стихає скандал через витік інформації з популярної соціальної мережі Facebook. З’ясувалося, що приватна компанія, яка займається аналізом даних, зібрала на просторах мережі особисту інформацію близько 50 мільйонів користувачів і використала її без дозволу для впливу на американські вибори.

В результаті, за тиждень акції Facebook впали на $58 мільярдів, а обурені користувачі запустили флешмоб з хештегом #deletefacebook, закликаючи видаляти свої акаунти з соціальної мережі. Бойкот підтримали багато ІТ-інвесторів, відомі актори, Ілон Маск.

Голова Facebook Марк Цукерберг у відповідь на галас пообіцяв зробити сервіс безпечнішим, ввести перевірку додатків «з підозрілою діяльністю» та зменшити об’єм запитуваної у користувачів інформації. Але історія уже змусила користувачів задуматися про цифрову гігієну у всесвітній павутині.

На думку ІТ-спеціаліста В’ячеслава ТРОЇЦЬКОГО, у всесвітній мережі інтернет контролювати доступ до своїх даних простіше, ніж в соціальних мережах.

«Якщо в Facebook діляться своїм контентом з друзями, то на сторонніх сайтах мало хто буде просто так «зливати» свої дані», – відзначає експерт. – Однак і тут необхідно бути обережними. Не користуйтеся публічними безпровідними мережами, оскільки через них дані крадуть найчастіше. Якщо ж підключення все таки необхідне, то краще виходити через VPN-додатки, які забезпечать шифрування з’єднання (анонімність в мережі). Зберегти особисті дані в закритому доступі допоможе і відключення cookie (кукі) – невеликих файлів, які збирають для сайтів інформацію про відвідування веб-сторінок. У більшості браузерів кукі відключаються в налаштуваннях у вкладці «Налаштування контенту». При цьому є і інший спосіб не залишати цифровий слід – виходити в Інтернет через режим «Інкогніто», який не зберігає історію переглядів та інформацію, вписану на сайтах. Варто також ігнорувати банери та спливаючі вікна на сайтах та підозрілі посилання в листах на е-пошту.

Експерт з інфоримаційної безпеки Ігор ШИЛЯК переконує, що кращий спосіб заборонити соціальним мережам збирати про вас інформацію – перестати ними користуватися. Тим, хто не може повністю відмовитися від соціальних мереж, спеціаліст радить відповідально віднестися до їх налаштувань.

“У випадку з Facebook потрібно заборонити стороннім компаніям збирати ваші дані. Для цього необхідно зайти на сторінку «Застосунки», в цьому розділі натиснути кнопку «Редактувати», а після – Disable platform (англ. – «відключити платформу»). Це відключить додаток повністю. Менш радикальний крок – на сторінці «Застосунки» зняти відмітки з усіх категорій даних, які ви їм надали (сімейний стан, дата народження). Фільтруйте також те, що потрапляє в соціальну мережу. Фотографії, лайки, переходи з сторінки і навіть список друзів багато говорить про людину та його вподобання. Ці дані дозволять компанії «підсувати» народу підходящу рекламу та маніпулювати їх думкою».

fbplatform

Інформацію про хобі, місце знаходження і робочий графік повністю успішно можуть використовувати, наприклад, квартирні злодії, – додає R&D-директор компанії «ІТ-Інтегратор» Володимир КУРГ. -Тому фото з геоданими з мандрівок краще викладати уже після повернення. Щоб максимально убезпечити свою інформацію, потрібно публікувати в соціальних мережах мінімум, не переходити за рекламними посиланнями і не проходити розважальні тести – вони також збирають інформацію про користувачів”.

Неможна згадувати у переписках дані паспорту, прописки, банківських карт, паролів та логінів, наголошує Ігор Шиляк. Адже немає гарантій, що цими даними не скористаються зловмисники, які намагаються отримати доступ до вашого акаунта. Необхідно створити складний пароль мінімум з восьми знаків. В ідеалі – з прописних та заголовних букв, цифр і символів.

Джерело: Сегодня

Поділитися
Exit mobile version