“Бідолашний” Facebook: п’ять найбільших скандалів року

5 хв. читання

2018 рік для Facebook  запам’ятається великою кількістю скандалів, в які була втягнута компанія. Давайте пригадаємо найбільш резонансні події навколо  Facebook 2018 року.

1. Трамп і Cambridge Analytica

Головним скандалом року для Facebook однозначно стала історія стосовно витоку даних понад 87 мільйонів користувачів, яка пов’язана із компанією Cambridge Analityсa.

Як з’ясувалося, американські маркетологи аналізували інформацію користувачів і на основі неї створювали персоналізовану політичну рекламу. Така стратегія допомогла Дональду Трампу стати президентом США. Зрештою Cambridge Analytica закрилася, акції Facebook полетіли вниз, а сам Марк Цукерберг навіть вибачався перед Європарламентом.

Як результат, навіть суттєве падіння вартості акцій після скандалу, не завадило Facebook закінчити рік з кращими показниками, ніж вони були на його початку.

11

2. Оприлюднене листування

Осінь 2018 року запам’ятається Facebook хакерською атакою, в результаті якої у вільний доступ виклали дані 257 тисяч користувачів, включно з приватними повідомленнями 81 тисячі юзерів. Ймовірно це була атака російських хакерів.

Від цієї атаки постраждали і українські користувачі – 47 тисяч атакованих профілів належать українцям.

На сайті Fbserver навіть запропонували купити архів викрадених повідомлень.

Facebook запевняє, що працює над недоліками системи. Іноді їй вдається виправити деякі баги, а за знайдену вразливість у системі Facebook пропонує винагороду до $40 тисяч.

3. Кампанія проти Сороса

Ще один скандал пов’язаний з появою у листопаді 2018 року статті “Затримка, заперечення та відхилення: як лідери Facebook пережили кризу“. Тези матеріалу дали супротивникам Цукерберга нову зброю.

Зокрема, у матеріалі стверджується, що після скандалу Cambridge Analytica соцмережа спробувала відволікти увагу громадськості. І коли м’які засоби не спрацювали, задіяли важку артилерію.

Нібито Facebook звернувся до компанії Definers Public Affairs, аби запустити кампанію проти Джорджа Сороса та створити враження, що саме він фінансував акції проти соцмережі. Також, за інформацією видання, для дискредитації Сороса планували використати кілька єврейських правозахисних груп, назвавши деякі моменти його діяльності антисемітськими.

Президент фонду Сороса Патрік Гаспард звернувся у відкритому листі до головного операційного директора Facebook Шеріл Сандберг.

“Те, що ви сприяли поширенню таких спотворень, виходить за рамки пристойності… Схоже, що ці спроби були частиною стратегії з відволікання уваги від того, що ваша компанія не здатна відповісти на проблеми, з якими зіткнулася… Ваші методи загрожують цінностям, на яких заснована наша демократія”, – зазначено у листі.

4. Мова ворожнечі

Ще один скандал – пов’язаний з мовним питанням. Ідеологічним підгрунтям для розгортання скандалу стали пости у Facebook. Скандал розгорівся навколо народу рохінджа у М’янмі. Представники ООН після розслідування заявили, що армія країни діяла з “геноцидними намірами” проти меншини.

Отримавши можливість користуватися смартфонами і виходити в Інтернет, бірманці почали активно користуватися саме Facebook. Google та інші компанії їхній алфавіт не підтримували, натомість у дітищі Цукерберга опція була доступна.

Дого ж, виявилися зручними “мішенями” для фейків та інших інтернет-маніпуляцій. Адже з правилами безпеки у цифровому світі вони знайомі не були.

Владні кола країни використали соцмережу для розпалювання ненависті проти рохінджа. Журналісти Reuters у своєму розслідуванні знайшли понад 1000 публікацій, коментарів і роликів, які налаштовували буддистську більшість проти мусульманської меншини.

Журналісти відправили у Facebook лист із перерахованими порушеннями. Вказані публікації із соцмережі видалили, хоча пізніше правозахисники вказували керівництву компанії на інші пости ворожнечі, і на такі звернення не завжди реагували оперативно.

Facebook намагалися виправдитися, що немають можливості вчасно реагувати на такі інциденти через недостатню кількість штату перекладачів із бірманської.

Прес-служба Facebook пвідомила про те, що акаунти вищого військового керівництва М’янми і інші пов’язані з ним сторінки після звинувачень слідчих ООН в “геноцидних намірах” армії країни щодо мусульманського народу рохінджа будуть заблоковані.

5. Знали і мовчали

Як дізнався Bloomberg від голови комітету Палати громад Великої Британії Дем’єна Коллінса, що розслідує вплив фейкових новин, у Facebook ще з жовтня 2014 року знали, що компанії, пов’язані з Росією збирали дані користувачів.

Історія набула більших масштабів, адже за попередньою версією, про російську кампанію у Facebook дізналися лише після президентських виборів у США у 2016-му.

Втім Коллінс розкопав електронний лист, де один з інженерів компанії розповідає про збирання даними асоційованими з Росією підприємствами ще у 2014-му.

Посилився скандал і тим фактом, що цього літа з компанії звільнився директор з інформаційної безпеки Алекс Стамос, який розслідував роль російської “армії тролів” у перемозі Дональда Трампа. У ЗМІ застрочили: Стамос виступав за публічність і відкрите пояснення використаних росіянами методів, але керівництво наполягло на збереженні таємниці. Сам відділ натомість скоротили з 120 до 3 людей.

Джерело: Depo.ua

Поділитися
Exit mobile version