Bluetooth у космосі офіційно став реальністю

Зв'язок, який справді вийшов за межі цієї планети.

2 хв. читання
Bluetooth у космосі офіційно став реальністю

Bluetooth існує вже кілька десятиліть, і його важливість не можна недооцінювати. Це один з найпоширеніших способів з’єднання пристроїв з іншими пристроями, і саме його ми використовуємо з нашими ігровими контролерами, навушниками, колонками та незліченною кількістю інших пристроїв. Незабаром він може відіграти важливу роль і за межами нашої планети Земля.

Стартап Hubble Network, що базується в Сіетлі, здійснив технологічний прорив, успішно підключивши стандартний Bluetooth-пристрій до супутника на орбіті. Це безпрецедентне досягнення відкриває широкі можливості для Інтернету речей (IoT). Перші супутники Hubble, запущені в березні, вже приймають сигнали від Bluetooth-чіпів на відстані понад 600 кілометрів.

Це досить важлива подія, враховуючи той факт, що Bluetooth історично був надійним, але недовговічним способом зв’язку, про що свідчать такі речі, як те, що ваші навушники від’єднуються від телефону, якщо ви віддаляєтесь на кілька кімнат. Тож як ми перейшли від сигналу, який відносно недавно почав працювати крізь стіни, до сигналу, який може виходити за межі нашої атмосфери? Наразі рішення полягає у використанні фазованої антенної решітки як збільшувального скла, яке може приймати малопотужні радіохвилі від землі, які в іншому випадку мають невеликий радіус дії. Якщо реалізація залишиться такою ж, ми вважаємо, що це буде працювати дуже схоже на те, як телефони, такі як iPhone 15, зараз підключаються до супутників, тільки за допомогою більш стандартного протоколу Bluetooth замість спеціальних супутникових антен/обладнання.

Чи призведе це до міцного з’єднання, поки що залишається невідомим, але на даний момент над цим питанням ведеться робота. Компанія бачить широкий спектр застосування своєї технології, включаючи логістику, відстеження худоби, розумні нашийники для домашніх тварин, засоби дитячої безпеки, моніторинг будівництва і точне землеробство. Рішення Hubble вирішує давні проблеми енергоспоживання, вартості та мережевих обмежень, які перешкоджали широкому впровадженню пристроїв Інтернету речей, що працюють на базі Bluetooth.

Якщо це стане реальністю, нам, можливо, доведеться довго чекати, перш ніж ми побачимо віддалено корисні реалізації. Тим часом, регулярні супутникові з’єднання залишатимуться найкращим методом для смартфонів.

Джерела: TechCrunchInteresting Engineering

Міфи про Bluetooth: де правда, а де вигадки?

Поділитися
Exit mobile version