Міфи про Bluetooth, в які Ви вірили

5 хв. читання

Завдяки Bluetooth гаджети відмінно працюють в парі з розумними годинниками, не менше розумними колонками, навушниками і купою інших подібних пристроїв. Однак у скандинавської руни є маса міфів, багато з яких для Вас є практично аксіомою.

Давайте спробуємо розвіяти розхожі думки про “блакитний зуб”.

Робота Bluetooth знижує термін служби батареї?

Вluetooth не впливає на заряд батареї завдяки новим стандартам зв’язку. Але колись це було правдою. Перші версії модуля “садили” батарею досить сильно. Були навіть пристрої, які мали окрему кнопку для Bluetooth. Однак сьогодні модулі бездротового зв’язку мають зовсім інші стандарти і той же Bluetooth оснащується технологією Low Energy (LE). Вона дозволяє економити заряд батареї і працювати в режимі пошуку і сполучення пристроїв тільки тоді, коли це потрібно. Наприклад, якщо ви зв’язали смартфон із навушниками за допомогою Bluetooth, то модуль буде працювати лише тоді, коли програється пісня. В інший час він не буде витрачати заряд акумулятора.

Bluetooth 2

Bluetooth шкідливий для Вашого здоров’я

Такий міф ходить про усі модулі бездротового зв’язку. Але якщо ми розглянемо Bluetooth, то пікова потужність роботи модуля буде дорівнювати 100 мілівата. Причому це максимальне навантаження, яке досягається при підключенні 3-5 пристроїв одночасно. Як правило, потужність Bluetooth куди менше. Для порівняння: при роботі модулів 3G або 4G їх потужність дорівнює 1000 і 2000 міліват відповідно. А досліджень, які доводять практично повну відсутність впливу на здоров’я навіть цих модулів є більш ніж достатньо.

Bluetooth працює тільки на невеликій відстані

Пристрої Bluetooth діляться на 3 класи в залежності від радіуса дії. Найпростіший має радіус дії близько 5 метрів, далі йдуть модулі радіусом дії до 10 метрів і замикають трійку модулі з радіусом до 100 метрів. Звичайно, все це справедливо для відкритого простору без перешкод, але навіть в умовах невеликої квартири більшість модулів повинні працювати без проблем навіть, якщо знаходяться в сусідній кімнаті від джерела сигналу.

Bluetooth заважає роботі Wi-Fi

Як і більшість інших бездротових технологій, Bluetooth використовує радіочастоту в 2,4 гігагерца для відправлення і прийому даних. Це та ж сама частота, яка використовується домашньої мережею Wi-Fi, за умови, що ви, звичайно, не перейшли на більш передову версією роутера, яка працює на частоті в 5 гігагерц. Однак незважаючи на те, що частота роботи Bluetooth і Wi-Fi може бути однаковою, весь діапазон частот поділений на канали. І модуль Bluetooth, як правило, вибирає найменш завантажений, щоб не заважати роботі роутерів. Ту ж операцію можуть робити і деякі моделі роутерів, так що переживати про те, що стандарти “посваряться” не варто.

До речі, Google представила можливість автоматичного створення резервних копій на Android, якою зможуть скористатися передплатники хмарного сервісу Google One.

Нагадаємо, Apple часто називала свою мобільну операційну систему однією з найбільш захищених і безпечних, але хакерам вже вдалося знайти серйозну уразливість в одній з останніх бета-версій iOS 13.

Також багато людей вважають, ніби програмні продукти Apple безпечніші, ніж інші, однак, як показують дані телеметрії за перше півріччя 2019 року, “яблучна” екосистема все більше цікавить кіберзлочинців.

Стало відомо, що зловмисники можуть використовувати справжні файли Microsoft Teams для виконання шкідливого ​​навантаження за допомогою підробленої папки встановлення.

У “пісочниць” від VMware, Comodo та Microsoft, схоже, з’явилася альтернатива від Sophos – Sandboxie. Тепер вона безкоштовна – виробник виклав код у загальний доступ.

Нещодавно дослідники з кібербезпеки виявили існування нової та раніше не виявленої критичної вразливості на SIM-картах, яка могла б давати можливість віддаленим зловмисникам компрометувати цільові мобільні телефони та шпигувати за жертвами, лише надсилаючи SMS.

Зверніть увагу, кількість шкідливих програм і виявлених вразливостей на платформі iOS значно зросла. Про це свідчать дані звіту компанії ESET щодо актуальні загрози для власників мобільних пристроїв Apple.

Нові iPhone у майбутньому матимуть не лише новий дизайн, але й підекранний сканер відбитків пальців. Однак, як стало відомо, Apple працює над абсолютно новим способом біометричної ідентифікації для своїх пристроїв.

Після того, як на Вашому смартфоні оселиться вірус, він починає “поводитись дивно”. Є ряд непрямих ознак, які свідчать про те, що Ваш девайс містить небажане програмне забезпечення. З цієї статті Ви дізнаєтесь, як без спеціальних програм знайти та видалити його.

Поділитися
Exit mobile version