Смартфони в усьому світі об’єднають універсальною частотою GPS

3 хв. читання

Стали відомі терміни виходу третьої версії навігації і особливості нового стандарту GPS, фішками якого стануть висока точність визначення координат і універсальна частота, доступна для смартфонів у різних регіонах планети.

Про це повідомляє Digital Trends.

Перші супутники системи GPS вийшли на орбіту ще в 1978-му, а вже в 1993-му була анонсована загальнодоступна версія другого покоління глобальної системи позиціонування. Сьогодні роботу навігаційної системи забезпечують 32 супутника, які періодично замінюються новими – їх максимальний термін служби складає 7,5 років. Точність позиціонування актуального покоління GPS IIF становить 5 – 10 метрів, але GPS III обіцяє перевершити “дідуся” за цим показником.

gps 1

Нова технологія буде працювати на громадянській частоті L1C, яка сумісна з європейською Galileo, китайською Beidou і японською QZSS – тобто навігація стане універсальною для більшості смартфонів. До 2023 року компанія Raytheon планує закінчити будівництво Систем оперативного управління GPS нового покоління для надання послуг військовим, які отримають навігацію з більш захищеним сигналом, стабільність якого виросте в вісім разів порівняно з поточним стандартом.

Найближчим часом Міністерство оборони США планує запустити 9 нових супутників з тривалістю “життя” близько 15 років, які зможуть виявляти об’єкти, оснащені GPS-модулями, з похибкою не більше 1 – 3 метрів. До того ж навігаційну систему третього покоління можна буде використовувати навіть всередині приміщення.

Перший супутник GPS III “Веспуччі” був запущений в грудні минулого року. Місяць тому відбувся запуск другого сателіта під назвою “Магеллан”. Третій вийде на орбіту в січні 2020 го за допомогою ракети-носія SpaceX Falcon 9.

Якісно новий GPS можна чекати вже через чотири роки. Наступним пунктом “дорожньої карти” GPS стане стандарт IIIF в складі цифрової системи пошуку і порятунку з дводіапазонним сигналом і рядом поліпшень для військової індустрії.

Нагадаємо, Apple часто називала свою мобільну операційну систему однією з найбільш захищених і безпечних, але хакерам вже вдалося знайти серйозну уразливість в одній з останніх бета-версій iOS 13.

Також багато людей вважають, ніби програмні продукти Apple безпечніші, ніж інші, однак, як показують дані телеметрії за перше півріччя 2019 року, “яблучна” екосистема все більше цікавить кіберзлочинців.

Стало відомо, що зловмисники можуть використовувати справжні файли Microsoft Teams для виконання шкідливого ​​навантаження за допомогою підробленої папки встановлення.

У “пісочниць” від VMware, Comodo та Microsoft, схоже, з’явилася альтернатива від Sophos – Sandboxie. Тепер вона безкоштовна – виробник виклав код у загальний доступ.

Нещодавно дослідники з кібербезпеки виявили існування нової та раніше не виявленої критичної вразливості на SIM-картах, яка могла б давати можливість віддаленим зловмисникам компрометувати цільові мобільні телефони та шпигувати за жертвами, лише надсилаючи SMS.

Зверніть увагу, кількість шкідливих програм і виявлених вразливостей на платформі iOS значно зросла. Про це свідчать дані звіту компанії ESET щодо актуальні загрози для власників мобільних пристроїв Apple.

Поділитися
Exit mobile version