6 ознак того, що пора оновити Wi-Fi роутер

Не чекайте, поки ваш Wi-Fi роутер помре від старості. Перевірте цей список, щоб дізнатися, чи не настав час його відправити на пенсію.

10 хв. читання
Як дізнатися рівень сигналу Wi-Fi у системі Windows 10

Якщо вашому Wi-Fi роутеру п’ять років або більше, він не може забезпечити повноцінне підключення до інтернету, відключає пристрої від мережі або вимагає частого перезавантаження, значить, настав час його оновити.

Дуже легко ставитися до Wi-Fi роутера як до побутової техніки, використовуючи його як старий холодильник, поки він не вийде з ладу і ви не будете змушені його замінити. Ось кілька ключових ознак того, що ваш маршрутизатор потребує оновлення (і чому вам не варто зволікати з його заміною).

Чому варто потурбуватися про оновлення вашого Wi-Fi маршрутизатора?

Якщо ви не технічний ентузіаст і не захоплюєтеся мережевими технологіями, вам, звичайно, можна пробачити те, що ви не дуже часто думаєте про свій Wi-Fi роутер.

У більшості будинків роутер просто сидить у фоновому режимі, мовчки виконуючи важку роботу по підтримці працездатності домашньої мережі, ігнорується до тих пір, поки не трапиться щось непередбачуване, і ви не перезавантажите роутер.

Але те, що вашому Wi-Fi роутеру приділяється така ж увага, як водонагрівачу або печі, не означає, що ви повинні чекати, поки він вийде з ладу або відмовиться вмикатися, перш ніж купувати йому заміну.

Ваш Wi-Fi роутер суттєво впливає на все – від безпеки вашої домашньої мережі та особистої інформації до того, наскільки добре працюють потокові сервіси (і як навантаження на мережу збалансоване між критично важливими та некритичними діями).

Можливо, ваш роутер ще не вийшов з ладу, але якщо він дуже старий, то якість роботи в інтернеті у вашому домі, швидше за все, значно погіршиться, а ви навіть не усвідомлюєте, наскільки це погано. Незважаючи на те, що ми заохочуємо людей отримувати максимальну віддачу від свого обладнання, і у нас навіть є кілька чудових порад, як покращити ваш Wi-Fi, нічого не купуючи, ці поради та підказки можуть вдихнути нове життя у старий роутер.

Отже, давайте розглянемо основні ознаки того, що настав час оновити ваш маршрутизатор і насолоджуватися більш стабільною роботою Wi-Fi з підвищеною безпекою і покриттям.

Ваш роутер гріється, шумить або працює нестабільно

Перш ніж ми зануримося в більш складні причини, чому вам слід оновити ваш маршрутизатор, давайте розглянемо найбільш нагальні з них з самого початку.

Якщо ваш роутер дуже гарячий на дотик (а він не є продуктом, відомим тим, що гріється), це добра ознака того, що він не справляється з навантаженням, яке ви на нього покладаєте, і/або близький до апаратного збою.

Більшість маршрутизаторів працюють абсолютно безшумно і охолоджуються за допомогою пасивного охолодження без вентилятора. Якщо ваш роутер видає дивні звуки, схожі на скиглення, це вірна ознака того, що один або кілька компонентів виходять з ладу.

І, нарешті, якщо роутер поводиться нестабільно, наприклад, випадково вимикається, всі з’єднання в будинку обриваються і знову підключаються, або ви часто перезавантажуєте роутер (або навіть встановлюєте розумну вилку, яка перезавантажує його щоночі), настав час оновити прошивку.

Якщо оновлення прошивки не перезавантажує ваш маршрутизатор, час безвідмовної роботи слід вимірювати місяцями, а не годинами чи днями. Якщо ви не можете залишити маршрутизатор у спокої і змусити його працювати безперебійно місяцями, вам потрібен новий.

Ваш маршрутизатор більше не отримує оновлення

Здебільшого до оновлення маршрутизатора людей підштовхує не безпека, а погане покриття та швидкість з’єднання.

Але якщо ваш роутер настільки старий, що більше не отримує регулярних оновлень прошивки (або взагалі не отримує!), то настав час перейти на новішу модель.

Читайте також: Роутер у безпеці: як перевірити оновлення прошивки?

Жоден продукт не є досконалим, і завжди виявляються нові вразливості та експлойти. Новий маршрутизатор з активною розробкою гарантує, що критичні вразливості будуть швидко виправлені, і ви будете отримувати постійні оновлення, які виправляють помилки, додають нові функції, покращують такі речі, як оптимізація каналів тощо.

Як тільки роутер перестає отримувати оновлення, він фактично стає мертвим для виробника і повинен стати мертвим для вас. Безпека та стабільність домашньої мережі занадто важливі, щоб довіряти їх покинутому обладнанню.

Ви не отримуєте повної швидкості інтернету, за яку платите

Ви щомісяця віддаєте чималі гроші своєму інтернет-провайдеру, тому хочете бути впевненими, що отримуєте максимум за ці гроші.

Якщо ви користуєтеся старим роутером і оновили свій інтернет-пакет або перейшли до найшвидшого провайдера у вашому регіоні, цілком можливо, що ваш старий роутер просто не може впоратися з повною пропускною здатністю вашого нового з’єднання.

У той час як сучасні маршрутизатори мають гігабітні (або навіть 2,5 або 5-гігабітні) WAN-порти для підключення до вашого інтернет-модему, і кожен сучасний маршрутизатор має гігабітні порти для частини мережевого комутатора, старі маршрутизатори не мають таких портів.

Насправді, поєднання повільних портів і апаратного забезпечення може призвести до ситуації, коли ви платите, скажімо, за 500 Мбіт/с або навіть за гігабітне підключення до інтернету, але ваш маршрутизатор не витримує пропускної здатності.

Отже, якщо ви платите за швидке широкосмугове з’єднання, але кожного разу, коли ви запускаєте тест швидкості, ви отримуєте лише частину цієї швидкості, розгляньте ваш маршрутизатор як потенційного винуватця уповільнення.

Читайте також: Як перевірити швидкість з’єднання на Вашому комп’ютері? ІНСТРУКЦІЯ

Зверніть увагу, що для досягнення максимальної точності будь-який тест швидкості слід проводити за допомогою комп’ютера, підключеного до маршрутизатора через Ethernet. Використання телефону не дасть вам точних результатів тестування швидкості через те, як працює Wi-Fi і як розподіляється максимальна теоретична швидкість вашого Wi-Fi маршрутизатора.

Ваш роутер не може впоратися з усіма пристроями

Можливо, багато років тому ваш маршрутизатор був адекватним для потреб вашого будинку. Але кількість підключених пристроїв різко зросла завдяки включенню мережевих з’єднань у все, від смарт-телевізорів до розумних вилок.

Маршрутизатор не може зробити ваше інтернет-з’єднання швидшим, ніж воно є, але він може забезпечити належний розподіл пропускної здатності інтернету між пристроями, і всі ці пристрої можуть підтримувати стабільне з’єднання з маршрутизатором.

Якщо ви помітили, що ваш смартфон часто відключається від Wi-Fi, ваша дружина скаржиться, що їхні робочі дзвінки в Zoom постійно обриваються, і ситуацію не можна пояснити занадто великою кількістю активностей з високим попитом на дуже обмеженому повільному інтернет-з’єднанні, настав час подумати про заміну роутера на сучасну модель, яка може працювати в середовищі з високою щільністю навантаження.

Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E та Wi-Fi 7 передбачають вибір дизайну, спеціально розробленого для оптимізації з’єднання Wi-Fi в сучасних середовищах з високою щільністю, тому якщо ви все ще користуєтеся маршрутизатором Wi-Fi 4 або Wi-Fi 5, краще оновити його, щоб він міг відповідати вимогам, які ставить перед ним ваш будинок.

Ваш маршрутизатор не забезпечує достатнього покриття Wi-Fi

Окрім того, що роутеру не вистачає апаратної потужності для роботи з усіма підключеними пристроями, ще одним поширеним і неприємним сценарієм є ситуація, коли роутеру не вистачає діапазону покриття, щоб охопити всі зони вашого будинку і двору, де ви часто використовуєте свої пристрої.

Якщо у вас з’явилася звичка вимикати Wi-Fi, щоб користуватися мобільними даними у ванній кімнаті в дальньому кінці будинку або коли ви перебуваєте у внутрішньому дворику, це вірна ознака того, що ваш роутер має значно меншу потужність, ніж потрібно для вашого будинку.

Те ж саме стосується будь-якої ситуації, коли ви вставили ретранслятори Wi-Fi в розетки по всьому будинку, намагаючись отримати покриття в будь-якому іншому важкодоступному місці.

У кращому випадку, Wi-Fi ретранслятори – це тимчасова міра. Ми наполегливо рекомендуємо людям оновити свій роутер до більш потужної моделі або, ще краще, перейти на mesh-систему, щоб краще покрити свій будинок Wi-Fi. Mesh-системи настільки чудові, що ми навіть рекомендуємо їх людям, яким потрібна лише одна точка доступу.

Ваш маршрутизатор був випущений п’ять або більше років тому

Зверніть увагу, що ми не сказали “ви купили свій роутер п’ять або більше років тому”, а сказали, що виробник представив його п’ять або більше років тому.

Ви можете прямо зараз купити напрочуд старі маршрутизатори, які не мають багатьох сучасних функцій, не підтримують WPA3 і так далі. З огляду на це, важливо не те, новий для вас роутер чи ні, а те, коли він був представлений на ринку.

Лише в липні 2020 року WPA3 став обов’язковим для сертифікації Wi-Fi Alliance. В 2018 році виробники тільки починали анонсувати маршрутизатори Wi-Fi 6. Якщо ваш роутер був випущений у 2018 році або раніше, ви втрачаєте багато вдосконалень.

А якщо ви купили новий для вас, але насправді не новий для ринку роутер п’ять років тому, ви користуєтеся ще старішою технологією. Прийшов час утилізувати ваш старий роутер. Хороший сучасний Wi-Fi роутер на багато років випереджає свої старі аналоги і абсолютно вартий того, щоб в нього інвестувати.

Джерело: HowToGeek

Поділитися
Exit mobile version