Чи безпечно купувати вживаний роутер?

Чи не наражає вашу мережу на небезпеку хакерів підключення вживаного маршрутизатора?

7 хв. читання

Чому ми звертаємося до ринку вживаних пристроїв при купівлі Wi-Fi роутерів? Хоча нові пристрої можуть коштувати недорого, купівля вживаних моделей може принести значну економію коштів. Але чи може купівля вживаного маршрутизатора насправді становити ризик злому?

КЛЮЧОВІ ТЕЗИ

  • Вживані маршрутизатори, як правило, не становлять ризику для безпеки і навряд чи були скомпрометовані попередніми власниками.
  • Продуктивність вживаного маршрутизатора може не погіршитися, але він може бути застарілим порівняно з новими моделями.
  • Купуючи вживаний роутер, виконайте скидання до заводських налаштувань і переконайтеся, що прошивка оновлена, щоб забезпечити оптимальну функціональність і безпеку.

Вживані роутери, як правило, не становлять ризику для безпеки

УВАГА! Ця стаття присвячена вживаним, а не старим роутерам. Старий, застарілий маршрутизатор із застарілими стандартами безпеки може зробити вашу мережу вразливою.

Ви, ймовірно, хвилюєтеся, що підключення вживаного маршрутизатора до вашої мережі може відкрити шлях для хакерів. Зрештою, ваш роутер є точкою доступу між модемом, наданим провайдером, і персональними пристроями, тому будь-які компроміси в мережі можуть становити серйозну загрозу безпеці.

Хоча це обґрунтоване занепокоєння, правда полягає в тому, що роутери зберігають мало даних і не здатні завдати великої шкоди, навіть якщо попередній власник змінив прошивку. Крім того, переважна більшість продавців на онлайн-маркетах не є технічними фахівцями, які люблять майструвати – вони, ймовірно, продають свої старі маршрутизатори, тому що вони нещодавно оновили їх і хочуть швидко заробити, а не залишити маршрутизатор припадати пилом.

Продуктивність не погіршилася, але маршрутизатор може бути застарілим

Продуктивність маршрутизатора погіршується дуже повільно, якщо взагалі погіршується, навіть після багатьох років щоденного використання. Маршрутизатор – це, по суті, крихітний комп’ютер для підключення до інтернету, і, як і більшість комп’ютерних деталей, маршрутизатори або працюють, або не працюють належним чином; пропускна здатність вашого інтернету буде залишатися в межах специфікації незалежно від його стану. Варто зазначити, що великі оновлення прошивки можуть значно сповільнити роботу маршрутизатора, але це трапляється рідко. Натомість нова прошивка, швидше за все, прискорює роботу, якщо це взагалі можливо.

Читайте також: Роутер у безпеці: як перевірити оновлення прошивки?

Однак те, що продуктивність вживаного роутера не сповільнилася, не означає, що він не застарів. У той час як роутер залишився тим самим, всі інші пристрої навколо нього та мережа вашого інтернет-провайдера продовжують розвиватися та вдосконалюватися. Наприклад, новий стандарт Wi-Fi 7 в п’ять разів швидший за Wi-Fi 6, використовує діапазон 6 ГГц і має неймовірно низьку затримку. Новіші роутери також мають покращені функції безпеки, такі як WPA3.

Зважаючи на те, як швидко змінюються технології, я можу лише порекомендувати купувати роутер, якому не більше двох років. Навіть якщо вам не важлива максимальна пропускна здатність і низька затримка Wi-Fi, вам варто придбати роутер з WPA3, як мінімум.

Читайте також: 6 ознак того, що пора оновити Wi-Fi роутер

Якщо ви вже купили дешевий вживаний роутер, вам, ймовірно, варто пошукати його модель в Інтернеті, перш ніж підключати його до мережі. Переконайтеся, що він отримав відносно нещодавні оновлення прошивки (максимум 6-12 місяців тому), і перевірте специфікацію, щоб переконатися, що він має достатню пропускну здатність і підтримує найновіші функції безпеки, якими на момент написання статті є WPA3.

Остерігайтеся фізичних пошкоджень

Навіть якщо роутеру лише кілька місяців, ви повинні перевірити його на наявність будь-яких ознак фізичних пошкоджень. Зламані антени, застряглі кнопки та погнуті штифти в Ethernet-портах можуть порушити функціональність вашого маршрутизатора. Враховуючи, що нові роутери не такі вже й дорогі, а також те, що існує велика кількість вживаних роутерів, не варто витрачати гроші на несправний пристрій.

Про всяк випадок зробіть скидання до заводських налаштувань і встановіть стокову прошивку

Перш ніж підключати мережеві кабелі до вживаного роутера, який ви щойно купили, слід виконати скидання до заводських налаштувань, щоб стерти попередньо встановлені параметри, такі як пароль Wi-Fi та ім’я точки доступу. Більшість роутерів мають спеціальну кнопку скидання, яку потрібно натиснути і утримувати протягом 10-15 секунд за допомогою тонкого інструменту, наприклад, шматка дроту або зубочистки. Ви зрозумієте, що все пройшло успішно, якщо світлодіоди на роутері згаснуть або блимнуть кілька разів. Якщо це не допомогло, перевірте інструкцію користувача маршрутизатора на веб-сайті виробника, оскільки кроки можуть відрізнятися залежно від марки та моделі.

Задня панель маршрутизатора TP-Link Archer C6
Задня панель маршрутизатора TP-Link Archer C6. Ismar Hrnjicevic / How-To Geek

Після повернення до заводських налаштувань ви можете підключити кабелі Ethernet. Але ми ще не закінчили, оскільки нам ще потрібно перевірити прошивку, щоб переконатися, що вона є в наявності і оновлена. Найпростіший спосіб зробити це – завантажити та встановити мобільний додаток виробника, якщо ваш роутер сумісний з ним. Якщо ні, ви можете ввести шлюз за замовчуванням у браузері та увійти до налаштувань маршрутизатора. Зверніться до посібника користувача або веб-сайту виробника, щоб знайти шлюз за замовчуванням, ім’я користувача та пароль для вашої моделі.

Увійшовши до налаштувань роутера, знайдіть опції, в яких згадується щось на кшталт “прошивка” (firmware) або “оновити пристрій” (update device). Знайшовши версію прошивки, перейдіть на сторінку моделі роутера на сайті виробника. Відкрийте розділ “Підтримка” або “Завантажити” і переконайтеся, що ваш роутер використовує останню версію прошивки. Якщо це не так, оновіть прошивку автоматично, натиснувши кнопку “Оновити прошивку”.

Якщо роутер використовує кастомну прошивку, якої немає на сайті виробника, вам слід завантажити останню офіційну версію і втсановити її через налаштування роутера на комп’ютері або ноутбуці. Існує невелика ймовірність того, що ви зіткнетеся з кастомною прошивкою і вам доведеться це зробити, але краще перестрахуватися, ніж потім шкодувати.

Розглядайте лише трохи вживані маршрутизатори за хорошою ціною

Вживані маршрутизатори, як правило, безпечні для покупки, але це не обов’язково означає, що ви отримуєте хорошу пропозицію.

Багато маршрутизаторів, які ви можете знайти на olx, є старими і навіть не мають назви моделі в описі товару.

Ми рекомендуємо вам купувати тільки ті маршрутизатори, модель яких ви можете визначити. І коли ви це зробите, перевірте його роздрібну ціну і переконайтеся, що він не знятий з виробництва, оскільки в такому випадку він не отримає нових оновлень прошивки. Якщо вживаний роутер коштує вдвічі дешевше, то це хороша пропозиція. Це простий спосіб заощадити гроші без необхідності йти на будь-які жертви.

Поділитися
Exit mobile version